pisanje datumov v angleščini

Pisanje datumov v angleščini: 6 najpogostejših napak

Pri učenju angleščine se številke, mesece in dneve v tednu običajno enostavno naučimo, saj gredo hitro v uho. Pisanje datumov v angleščini pa nam večkrat predstavlja težave. Do zmede prihaja, ker obstaja več različnih pravil.

Šest najpogostejših napak, ki jih delamo pri izražanju datumov v angleškem jeziku poglejmo v nadaljevanju.

Britanski vs. ameriški način zapisovanja datumov

Do “napak” pogosto prihaja, ker mešamo britanski in ameriški način zapisovanja datumov. V britanski angleščini zapišemo na prvo mesto dan in potem mesec, medtem ko v ameriški angleščini najprej navedemo mesec in zatem dan. Na primer tretji november zapišemo:

3/11/2019 – britanska angleščina
11/3/2019 – ameriška angleščina

Dodajanje vejice pred letnico

Pri uporabi ameriške angleščine moramo dodati veijico med dnevom in letom, da ločimo obe številki. Na primer:

Our first Independence Day was July 4, 1777.

To pa ni nujno pri britanski angleščini, saj se mesec navaja med dnevom in letom.

Americans first celebrated Independence Day on 4 July 1777.

Kam gre apostrof pri pisanju desetletij?

Pisanje datumov v angleščini lahko postane izziv tudi pri zapisovanju stoletij! Kadar stoletja pišemo s številkami, mnogi  apostrof zapišejo pred “s” na koncu, vendar je to napačno, saj “s” izraža množino in ne svojino. Na primer:

Rock music was very popular in the 1980’s. ✗
Rock music was very popular in the 1980s. ✓

Apostrof pa zapišemo vsakič kadar želimo desetletje skrajšano napisati in s tem nakažemo, da smo izpustili za katero stoletje gre.

Was rock music popular in the 80s? ✗
Was rock music popular in the ’80s? ✓

Poiščite svoj tečaj angleščine

Si želite bolje spoznati pravila pisanja in izgovorjave v angleškem jeziku? Poiščite svoj tečaj angleščine pri Jezikovni akademiji. Izbirate lahko med individualnim, skupinskim ali konverzacijskim tečajem angleščine.

Uporaba vezaja pri pisanju stoletij

Najpogostejše napake se pojavljajo tudi pri zapisovanju stoletij. V angleščini je izraz sestavljen iz števnika npr. “twentieth” in besede za stoletje “century”. Kam pa zapišemo vezaj? Vezaj zapišemo zgolj kadar uporabljamo stoletje kot pridevnik:

I love seventeenth-century art.

Če pa se nanašamo na stoletje kot samostalnik, vezaj ni potreben:

I am studying the seventeenth century.

Pisanje datumov v angleščini – razlike med zapisovanjem in izgovarjanjem datumov

V pisni obliki datumov ne navajamo vseh predlogov in členkov, saj želimo zapis čim bolj skrajšati. Pri govornem izražanju datumov v angleščini dodamo še “the” pred številko dneva in “of”pred mesecem.

Pišemo

Izgovorimo

“10th November”

“3rd January”

“22nd April”

“the tenth of November”

“the third of January”

“the twenty-second of April”

Pravilna uporaba prepozicij

Najpogostejše napake, ki jih na splošno delamo pri angleščini, se dogajajo pri uporabi prepozicij oz. predlogov. Velikokrat pomešamo “in” ali “on” ko govorimo o lokacijah, podrobnejše pa si poglejmo katere predloge uporabljamo za izražanje časa.

Leta – “in”

I was born in 1989.
Rock music was very popular in the 70’s.
In 2012 London hosted the Olympic games.

Meseci – “in”

School starts in September.
Peter’s birthday is in July.
I’m going on vacation in May.

Dnevi – “on”

Let’s go to the beach on Saturday.
Christmas is on 25th December.
On Tuesday, April 10th we are flying home from holidays.

Zdaj dobro poznamo pisanje datumov v angleščini in napak zagotovo na bomo več delali. 🙂 Pravilno lahko pišemo bodisi o zgodovini bodisi o načrtih za prihodnost.

Naša ponudba

Naša ponudba

Naša pestra ponudba za odrasle omogoča učenje tujih jezikov v skupini ali individualno, s pomočjo najsodobnejših gradiv priznanih založb v kombinaciji s sodobno spletno učilnico, ki vam omogoča, da ohranjate stik z jezikom tudi izven učilnice! 

Hkrati vam omogočamo intenzivne priprave na izpita Cambridge English in Goethe, svoje znanje pa lahko ovrednotite tudi z ISC certifikatom, ki vam ga izda Jezikovna Akademija.

Poslovni jezikovni tečaji omogočajo podjetjem jezikovno izobraževanje po meri. Z veseljem vam pripravimo pester in vašim potrebam prilagojen učni program ter se prilagodimo natrpanim urnikom vaših zaposlenih!

Zaupajo nam že številna slovenska in mednarodna podjetja, ki se zavedajo, da z znanjem tujih jezikov svoji ekipi omogočajo konkurenčno prednost in si tako odpirajo številne nove poslovne priložnosti. 

Za najmlajše že vrsto let izvajamo nepozabne jezikovne počitnice v živalskem vrtu. Učenje angleščine še nikoli ni bilo tako zabavno!

V sodelovanju z ZOO Ljubljana otrokom omogočamo edinstveno izkušnjo in pestro preživljanje poletnih dni. 

Pestra izbira jezikovnih izobraževanj na daljavo! 

Številni naši tečaji še vedno potekajo ONLINE; od povsem prilagodljivih urnikov in precejšnjega prihranka časa, učenje na daljavo ostaja priljubljen način učenja tujega jezika!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2