der die das

Der die das – kako lažje osvojiti nemške določne člene?

Za mnoge naše tečajnike so nemški določni členi der die das prava nočna mora, ki ji ni videti konca. Čeprav smo iz slovenščine vajeni, da samostalnikom določamo spol in nam ta koncept ni tuj, je spol nemških samostalnikov le redko enak spolu slovenskih samostalnikov, kar nam zadevo pravzaprav celo oteži.

V nemščini ločimo tri določne člene: der označuje moški spol, die ženski spol in das srednji spol. Besedica die označuje tudi množino – ne glede na spol samostalnika.

Čeprav v splošnem velja, da se je potrebno glavnino nemških členov preprosto naučiti na pamet in si jih zapomniti, obstaja nekaj ključnih kazalnikov, ki vam lahko pri tem pomagajo!

Končnice

Če se samostalnik konča na -en, -ling, -ig, -ich, gre za moški spol. Uporabimo člen za moški spol der.
Nekaj primerov: der Garten, der Frühling, der Honig, der Teppich.

Če se samostalnik konča na –heit, -keit, -ung, -schaft, -ei, -ik, -tät ali – ion, je ženskega spola in pred njim stoji člen die. Na primer: die Gesundheit, die Tätigkeit, die Wohnung, die Landschaft, die Bäckerei, die Musik, die Universität, die Situation.

Če se samostalnik konča na -chen, -lein, -ent ali -(t)um, pa je ponavadi srednjega spola in pred njim stoji das. Na primer: das Mädchen, das Fräulein, das Medikament das Museum.

Obiščite tečaj nemščine

Poiščite svoj jezikovni tečaj! Trenutno tečaje nemščine izvajamo na več stopnjah - vse od začetnih do naprednejših tečajev. Prijave zbiramo tudi za tečaj nemške konverzacije!

Biološki spol poimenovanega

Samostalniki, ki se nanašajo na moška živa bitja, vključno z ljudmi in živalmi moškega spola, imajo pred seboj člen »der«. Na primer, der Mann (moški), der Vater (oče) in der König (kralj) vsi opisujejo moške ljudi, medtem ko se der Hengst (žrebec) in der Hahn (petelin) nanašata na živali moškega spola.

Enako lahko običajno rečemo za samostalnike, ki se nanašajo na ženska živa bitja. Na primer, die Frau (ženska), die Mutter (mati) in die Königin (kraljica) oziroma die Stute (kobila) in die Henne (kokoš).

Nekatere pomembne izjeme pri ženskih živih bitjih so: das Mädchen (deklica) in das Fräulein (gospodična). Logično se morda zdi, da bi te besede morale biti ženskega spola, a kot je opisano zgoraj, so besede, ki se končajo na -chen in -lein, skoraj vedno srednjega roda. Ne pozabite, da je spol dodeljen besedi in ne predmetu, ki ga beseda poimenuje.

Podobno načelo velja pri opisovanju moških in ženskih poklicev – recimo, der Polizist (policist), ki opisuje moškega, in die Polizistin (policistka), ki opisuje žensko.

Der die das – pred naslednjimi besedami vselej pišemo “der”:

• Dnevi v tednu, meseci in letni časi – der Montag, der Februar, der Sommer
• Smeri neba – der Norden (sever), der Süden, der Osten, der Westen.
• Avtomobilske znamke – npr. der BMW, der Volvo, der Audi, der Mazda
• Alkoholne pijače – der Whiskey, der Tequila, der Weinampak: DAS BIER.

Der die das – pred naslednjimi besedami vselej pišemo “die”:

• Številke – die Eins (ena), die Zwei, die Drei
• Imena ladij, letal ali motorjev – die Titanic, die Aida
• Imena sadja – die Banane, die Zitrone, die Melone, ampak: DER APFEL

Der die das – pred naslednjimi besedami vselej pišemo “das”:

• Barve, ko se uporabljajo kot samostalniki – das Rot (rdeča).
• Večina besed, ki se nanaša na znanost, tehnologijo in mehaniko.

Seveda se bodo tudi pri teh pravilih pojavile določene izjeme, a če jih uporabite kot osnovo za tvorjenje vzorcev v svoji glavi, bo zagotovo šlo hitreje!

Še en preprost trik za učenje členov der die das je ta, da se jih učite hkrati z vsemi novimi besedami! Ko se naučite novo besedo, ji vselej dopišite ujemajoč člen. Samostalnike si lahko tudi pobarvate glede na spol, ki ga imajo. Besede ženskega spola rdeče, besede moškega spola modro, srednjega spola rumeno – recimo. Na ta način bo pomnjenje lažje, saj si boste zapomnili barvo besede in s tem tudi njen slovnični spol. 

Naša ponudba

Naša ponudba

Naša pestra ponudba za odrasle omogoča učenje tujih jezikov v skupini ali individualno, s pomočjo najsodobnejših gradiv priznanih založb v kombinaciji s sodobno spletno učilnico, ki vam omogoča, da ohranjate stik z jezikom tudi izven učilnice! 

Hkrati vam omogočamo intenzivne priprave na izpita Cambridge English in Goethe, svoje znanje pa lahko ovrednotite tudi z ISC certifikatom, ki vam ga izda Jezikovna Akademija.

Poslovni jezikovni tečaji omogočajo podjetjem jezikovno izobraževanje po meri. Z veseljem vam pripravimo pester in vašim potrebam prilagojen učni program ter se prilagodimo natrpanim urnikom vaših zaposlenih!

Zaupajo nam že številna slovenska in mednarodna podjetja, ki se zavedajo, da z znanjem tujih jezikov svoji ekipi omogočajo konkurenčno prednost in si tako odpirajo številne nove poslovne priložnosti. 

Za najmlajše že vrsto let izvajamo nepozabne jezikovne počitnice v živalskem vrtu. Učenje angleščine še nikoli ni bilo tako zabavno!

V sodelovanju z ZOO Ljubljana otrokom omogočamo edinstveno izkušnjo in pestro preživljanje poletnih dni. 

Pestra izbira jezikovnih izobraževanj na daljavo! 

Številni naši tečaji še vedno potekajo ONLINE; od povsem prilagodljivih urnikov in precejšnjega prihranka časa, učenje na daljavo ostaja priljubljen način učenja tujega jezika!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!