benetke

Benetke: 8 nepozabnih doživetij v mestu stoterih mostov

Benetke so ena najpogosteje obiskanih turističnih destinacij v Italiji. Veljajo za romantično, zgodovinsko in edinstveno mesto. Značilni kanali, gondole, arhitektura, barvitost otokov Murano in Burano – vse to so le ene izmed mnogih značilnosti tega čudovitega kraja, ki kar kliče po nepozabnih doživetjih.

Z Jezikovno Akademijo smo vam pripravili 8 idej za nepozabno odkrivanje Benetk.

1. Kanali, ulice in trgi

Benetke, glavno mesto italijanske pokrajine Benečija (Veneto), ležijo na 117 majhnih otokih, ki so med seboj povezani z vrsto najrazličnejših kanalov in mostov. Pohajkovanje med kanali in ulicami ter posedanje na trgih je eden izmed lepših načinov, kako doživeti utrip mesta. Za tovrstno raziskovanje lahko porabite več ur, saj je mesto dovolj veliko, lepim razgledom pa ni videti konca.

Za počitek si privoščite kavo ali kozarec vina v eni izmed številnih kavarn. Ne gre zamuditi tudi doživetja avtentične beneške hrane z obiskom izbrane restavracije.

2. Trg svetega Marka

Trg svetega Marka (Piazza San Marco) je glavni trg v Benetkah. Obdajajo ga mogočne stavbe s krasnimi obokanimi podhodi. Nadvse mogočna med njimi je beneška katedrala Bazilika Sv. Marka (Basilica di San Marco). Na eni strani se pogled s trga odpira proti Velikem kanalu (Canal Grande) ter otoku San Giorgio Maggiore. Po trgu navadno mrgoli turistov, med katerimi se veselo potikajo številni golobi. Nemalo kakšen otrok se rad zapodi za njimi. Trg je znano zgodovinsko in kulturno središče Benetk, resnično spektakularen kraj za obisk.

3. Zvonik svetega Marka

Zvonik svetega Marka (Campanile di San Marco) je zvonik beneške katedrale. Je simbol mesta in najvišja stavba v Benetkah, saj sega njegova višina do 98,6 metrov. Zvonik, kot ga poznamo danes, je rekonstrukcija zgradbe, ki se je zrušila leta 1902. Na ta prepoznaven iz rdeče opeke zgrajen beneški monument se lahko povzpnete samo z dvigalom. Vrh vam ponuja najboljši in tako ali drugače dih jemajoči pogled na celotno mesto.

4. Most Rialto

Most Rialto se razteza čez Veliki kanal in je eden najprepoznavnješih beneških mostov. Z njegovega vrha lahko občudujemo še en fantastičen pogled na mesto. Ali pa opazujemo številne gondole in vaporette, potniške ladje, ki potujejo gor in dol po prometnemu kanalu. Če bi si Rialto radi ogledali še z druge perspektive, se lahko pod njim zapeljete z gondolo ali ladjo. Na mostu se nahajajo številne stojnice, trgovine in restavracije.

Iščete več potopisnih tematik?

S potovalno agencijo Ars Longa redno prirejamo potopisna predavanja o najrazličnejših koncih sveta! Pridružite se nam na poti!
5. Vožnja z gondolo

Beneška gondola, ta elegantna črna jadrnica bananaste oblike, je eden najbolj prepoznavnih simbolov mesta. Z gondolami so po mestnih kanalih dostojanstvenike, trgovce in blago prevažali že pred letom 1500. Danes se lahko z gondolo zapelje vsak. Vožnjo najamete na različnih delih mesta, najbolj priljubljene startne točke pa so trg svetega Marka, otok Murano in most Rialto. Vnaprej jo lahko rezervirate tudi preko interneta. Obstajata dva urnika voženj: dnevni in nočni. Proti doplačilu pa lahko najamete tudi vožnjo z glasbo (serenadami).

6. Benetke malo drugače – otok Murano, Burano in Lido

Murano je eden izmed otokov mestnega okrožja. Ima poseben šarm in navadno manj gneče kot središče Benetk. Mesto je znano po steklarstvu. Demonstracije pihanja stekla si lahko v številnih delavnicah in tovarnah ogledate v živo. To čudovito otoško mesto ima tudi številne druge znamenitosti, vključno z baziliko iz sedmega stoletja ter palačo Giustinian, v kateri ima sedež Steklarski muzej.

Severovzhodno od Benetk leži čudoviti otok Burano. Slovi po živo pobarvanih in barvno usklajenih hišah ter po čipkarstvu. Tradicija čipkarstva sega v 16. stoletje, ko so domačinke razvile proizvodnjo čipke z iglami. Leta 1872 so na otoku odprli šolo čipkarstva. Izdelke iz čipke najdete v številnih ličnih trgovinicah, vse o zgodovini razvoja čipkarstva v Buranu pa si lahko ogledate v muzeju čipke (Museo del Merletto). Na otoku si lahko privoščite tudi kosilo – rižoto, skuhano iz bistre juhe, ki je glavna specialiteta kraja.

Če iščete kotiček za sprostitev in pobeg od množice turistov, je otrok Lido pravi kraj. Lido leži med Benetkami in Jadranskim morjem in predstavlja valobran laguni. Na otoku živi približno 20.000 prebivalcev, zato najdemo na njem vrsto stanovanjskih območij, trgovin, restavracij in hotelov. Otok je znan po svoji kar 12 kilometrov dolgi plaži. Lido s svojo umirjenostjo predstavlja pravi kontrast Beneškim živahnim ulicam in prometnim kanalom.

Od junija v Benetke z vstopnino

V želji zajeziti množični turizem, ki je v preteklih letih Benetkam povzročil kar nekaj nevšečnosti, so se mestne oblasti odločile, da bodo s 1. junijem 2022 začele turistom za vstop v mesto zaračunavati. Vstopnina naj bi znašala okrog 20€. 

Letošnja pomlad je torej pravi čas, da doživite zaenkrat še brezplačne Benetke!

Moski1 e1632229198253

Naša ponudba

Naša pestra ponudba za odrasle omogoča učenje tujih jezikov v skupini ali individualno, s pomočjo najsodobnejših gradiv priznanih založb v kombinaciji s sodobno spletno učilnico, ki vam omogoča, da ohranjate stik z jezikom tudi izven učilnice! 

Hkrati vam omogočamo intenzivne priprave na izpita Cambridge English in Goethe, svoje znanje pa lahko ovrednotite tudi z ISC certifikatom, ki vam ga izda Jezikovna Akademija.

Poslovni jezikovni tečaji omogočajo podjetjem jezikovno izobraževanje po meri. Z veseljem vam pripravimo pester in vašim potrebam prilagojen učni program ter se prilagodimo natrpanim urnikom vaših zaposlenih!

Zaupajo nam že številna slovenska in mednarodna podjetja, ki se zavedajo, da z znanjem tujih jezikov svoji ekipi omogočajo konkurenčno prednost in si tako odpirajo številne nove poslovne priložnosti. 

Za najmlajše že vrsto let izvajamo nepozabne jezikovne počitnice v živalskem vrtu. Učenje angleščine še nikoli ni bilo tako zabavno!

V sodelovanju z ZOO Ljubljana otrokom omogočamo edinstveno izkušnjo in pestro preživljanje poletnih dni. 

Pestra izbira jezikovnih izobraževanj na daljavo! 

Številni naši tečaji še vedno potekajo ONLINE; od povsem prilagodljivih urnikov in precejšnjega prihranka časa, učenje na daljavo ostaja priljubljen način učenja tujega jezika!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2