bozicni-sejmi-5-980x654

Božični sejmi: 25 prazničnih besed za obisk nemške božične pravljice

Tradicionalni nemški božični sejmi so znani po vsem svetu. Prvi “Weihnachtsmarkt” ali “Christkindlmarkt“, kot mu tudi pravijo Nemci, se je v obliki, kot ga poznamo danes, pojavil leta 1434 v Dresdnu, prvi »decembrski sejem« v tem slogu pa na Dunaju 1298.

Danes najdemo božične sejme že povsod po svetu, a če se odločite za obisk sosednje Avstrije ali Nemčije v času božiča – in naj vam slednje toplo priporočimo – smo za vas zbrali nekaj priročnih jezikovnih napotkov!

Romantična kulisa, lahkotno vzdušje ter vonj pregrešno dobrih slaščic in kuhanega vina…

Še preden se odpravite...

na obisk enega izmed mnogih prečudovitih božičnih sejmov, ne pozabite na topla oblačila! Šal (der Schal), rokavice (die Handschuhe), kapa (die Mütze) in topla zimska bunda (die Winterjacke) spadajo med obvezno opremo! Romantičen sprehod vzdolž okrašenih stojnic lahko sicer kaj kmalu postane manj prijeten, sploh za tiste bolj zmrzljive.

Poleg toplih oblačil se prileže tudi topla pijača.

Kuhano vino (der Glühwein) je na nemških božičnih tržnicah praviloma zelo zelo dobro! Odlično začinjeno, polno okusa in ponavadi močno – okrepčano s kako merico žganja (mit Schuss)!

K tradicionalnim pijačam v ponudbi spadajo tudi čaj z rumom (Jagertee) in različni punči, kot so Lulumba, Grog, Eierpunsch ali skandinavski Glögg.

bozicni-sejmi

Naj vas ne preseneti visoka cena pijače na stojnicah,

ki se praviloma prodaja skupaj s skodelico, iz katere pijete!

Kavcija (das Pfand) za skodelico ponavadi znaša okrog 4€, zato za skodelico kuhanega vina kaj kmalu odštejete dobrih 8€. Ko skodelico vrnete, dobite kavcijo seveda povrnjeno. Lahko pa jo obdržite in kot spominek odnesete domov! 😉

Pri hrani prevladujejo sladke jedi

Medtem ko se sladkamo že pri pijači, je tudi hrana bolj po okusu sladkosneda! Šmorn (der Kaiserschmarn), medenjaki (Lebkuchen) priljubljeni avstrijski kvašeni cmoki (Germknödel), praženi mandlji (gebratene Mandeln), kandirana jabolka (kandierte Äpfel), palačinke (Pfannkuchen), krofi (Krapfen)… a brez skrbi, nikakor ne manjka niti tradicionalna pečenica s kislim zeljem (Bratwurst mit Sauerkraut) in krompirčkom. Na voljo so številne domače mesnine in preste (Brezeln) na tisoč in en način!

markt

Priljubljene znamenitosti na sejmih so vselej čudovite jaslice (Weihnachtskrippe), pestra ponudba ročnih izdelkov (handgemachte Produkte), keramike in božičnih okraskov (Weihnachtsschmuck) na stojnicah. Ob popoldnevih se v nekaterih mestih skozi trg sprehodi tudi velika božična parada (die Weihnachtsparade), pravljična okrasitev trga (die Ausschmückung) pa poskrbi za idilično atmosfero, brez primera.

Ne glede na to, ali se na božični sejem odpravite po darila (die Weihnachtsgeschenke) ali zgolj na kratek oddih v božičkovo deželo, prepričani smo, da ne boste razočarani! 

Za lažji izbor destinacije, smo pripravili seznam najlepših božičnih sejmov v Nemčiji in Avstriji to zimo!

Prav tako vas čaka seznam priročnih fraz za na pot!

Nemčija:

 • Trierer Weihnachtsmarkt, Trier
 • Nürnberger Christkindlesmarkt, Nürnberg
 • Dresden Striezelmarkt, Dresden
 • Weihnachtsmarkt Am Kölner Dom, Köln
 • Hamburger Weihnachtsmarkt, Hamburg
 • Leipziger Weihnachtsmarkt, Leipzig
 • Aachener Weihnachtsmartk, Aachen
 • Berliner Weihnachtsmarkt, Berlin
 • Weihnachtsmarkt Düsseldorf

Avstrija:

 • Christkindlmarkt Wien, Dunaj
 • Christkindlmarkt Linz
 • Weihnachtsmarkt Graz, Gradec
 • Weihnachtsmarkt Innsbruck
 • Salzburger Christkindlmarkt, Salzburg

Božični sejmi - seznam priročnih fraz:

 • Hallo, ich hätte gerne einen Glühwein, bitte. – Zdravo, želel/a bi eno kuhano vino, prosim.
 • Können Sie mir das bitte einpacken? – Mi lahko to zavijete, prosim?
 • Wie viel kostet das? – Koliko to stane?
 • Können Sie mir bitte helfen? – Mi lahko prosim pomagate?
 • Ich möchte die Handschuhe kaufen, bitte. Danke! – Želel/a bi kupiti rokavice, prosim. Hvala!
 • Ich hätte gerne mein Pfand züruck. – Želel/a bi dobiti povrnjeno kavcijo.
 • Ich habe bereits eine Tasse! Nur nachschenken, bitte. – Že imam skodelico, samo dotočite, prosim.
 • Ich wünsche einen guten Rutsch ins neue Jahr! / Frohes neues Jahr. – Želim vam srečno novo leto!
Naša ponudba

Naša ponudba

Naša pestra ponudba za odrasle omogoča učenje tujih jezikov v skupini ali individualno, s pomočjo najsodobnejših gradiv priznanih založb v kombinaciji s sodobno spletno učilnico, ki vam omogoča, da ohranjate stik z jezikom tudi izven učilnice! 

Hkrati vam omogočamo intenzivne priprave na izpita Cambridge English in Goethe, svoje znanje pa lahko ovrednotite tudi z ISC certifikatom, ki vam ga izda Jezikovna Akademija.

Poslovni jezikovni tečaji omogočajo podjetjem jezikovno izobraževanje po meri. Z veseljem vam pripravimo pester in vašim potrebam prilagojen učni program ter se prilagodimo natrpanim urnikom vaših zaposlenih!

Zaupajo nam že številna slovenska in mednarodna podjetja, ki se zavedajo, da z znanjem tujih jezikov svoji ekipi omogočajo konkurenčno prednost in si tako odpirajo številne nove poslovne priložnosti. 

Za najmlajše že vrsto let izvajamo nepozabne jezikovne počitnice v živalskem vrtu. Učenje angleščine še nikoli ni bilo tako zabavno!

V sodelovanju z ZOO Ljubljana otrokom omogočamo edinstveno izkušnjo in pestro preživljanje poletnih dni. 

Pestra izbira jezikovnih izobraževanj na daljavo! 

Številni naši tečaji še vedno potekajo ONLINE; od povsem prilagodljivih urnikov in precejšnjega prihranka časa, učenje na daljavo ostaja priljubljen način učenja tujega jezika!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2