Black Friday: "Praznik" črnih cen in prepolnih nakupovalnih centrov!

Napisal/a | 26. Nov 2019 | Blog, Zgodbe iz zakulisja

Nazaj na vse prispevke

Črni petek – praznik, ki to ni, pa ga vseeno nestrpno pričakujemo!
Tudi vi radi izkoristite akcijske cene ob koncu novembra ali se raje izognete nakupovalni noriji?

“Black Friday” ali “črni petek” je ime, ki so ga Američani nadeli petku, ki sledi zahvalnemu dnevu (angl. Thanksgiving). Zahvalni dan je praznik, ki ga v Združenih državah Amerike vsakoletno praznujejo četrti četrtek v novembru. Z njim proslavijo blagoslove preteklega leta in neuradno velja tudi za začetek božično-novoletnega časa.

Dela prost dan

V zgodovini zahvalnega dne se je okrog leta 1950 začelo vse bolj pogosto dogajati, da so ljudje v petek klicali v službo in odpirali bolniške, da bi izkoristili kratek 4-dnevni oddih. Ker so bile trgovine v petek odprte, so mnogi že predčasno začeli z božičnim nakupovanjem. Namesto da bi nadrejeni skušali ugotoviti, kdo je pravzaprav bolan in kdo ne, so podjetja ta dan kaj kmalu opredelila kot še en dela prost dan.

Nedolgo za tem naj bi policija skovala izraz “črni petek”, saj je veliko število zagrizenih kupcev na cestah povzročalo prometne nesreče, prihajalo je do izbruhov nasilja.

popusti
black friday popusti

Trgovci sprva niso bili navdušeni nad negativno konotacijo imena “črni petek”, ker so mediji kot “črne” ponavadi opisovali dneve izgub. Na “črni ponedeljek”, 19. oktobra 1987, se je zgodil največji odstotni padec na borzi. “Črni četrtek”, ki se je zgodil 24. oktobra 1929, je nakazal začetek velike gospodarske krize…

Lov na nizke cene

Navkljub črnim izgledom pa je petek po zahvalnem dnevu postajal eden najdonosnejših dni v letu. Da bi ljudi še dodatno spodbudili k nakupovanju, so trgovci začeli ponujati visoke popuste, ki so na voljo zgolj in samo na ta dan v letu. “Črni petek” odtlej odraža uspeh maloprodaje in gospodarstva nasploh. Ostaja pa dan, ki policiji vselej povzroča glavobole.

Od leta 2006 je bilo v Ameriki zabeleženih kar 12 smrti in 117 poškodb v povezavi z nakupovalno norijo, ki se odvija okrog črnega petka. Vselej prvo pravilo torej ostaja: previdno in po pameti! 🙂

BLACK NOVEMBER pri JEZIKOVNI AKADEMIJI

Jezikovna Akademija vsem novim članom, ki se nam pridružijo do vključno 29. novembra, omogoča kar 25% popust na skupinske jezikovne tečaje! Izberite 3- ali 6-mesečno vezavo in prihranite!
Prijavo lahko opravite prek spleta ali pa nas pokličite na 070 795 792.

trgovine

Prispevek je pripravil/a:

Tinkara Lazar
Tinkara že od nekdaj najraje potuje! Ljubši od potovanj so ji verjetno zgolj dolgi sprehodi z njenima psičkoma. Ker obožuje jezike in pisanje nasploh, verjetno ni nič čudnega, da je postala novinarka. V šoli je najraje obiskovala pouk angleščine in slovenščine, nemščine pa se je naučila zato, ker včasih Spongeboba še niso prevajali v Spužija Kvadratnika, pravi. Kot novinarka se je nekaj časa potepala po severnonemškem Hamburgu in delala za RTL Nord, a se je po letu dni vrnila domov z željo po nečem novem. Jezikovna akademija je prav to, pravi: nekaj povsem novega.