aplikacije za učenje jezika

Aplikacije za učenje jezika: DUOLINGO vs. ONLINE JEZIKOVNI TEČAJ

Marca 2020, ko se je nad nas zgrnil prvi lockdown, je najbolj znana aplikacija za učenje jezikov Duolingo poročala o podvojenem številu uporabnikov! Zaprti med lastne štiri stene so ljudje iskali načine, kako preživljati ves ta odvečen čas in poprijeli za aplikacije za učenje jezika.

Prevrtite čas dve leti nazaj. Se še spomnite, kakšne vse cilje ste si zadali med prvim lockdown-om? Veliko ljudi si je zadalo cilj, da se bodo naučili novega tujega jezika. Ker možnosti klasičnega vpisa na jezikovni tečaj več ni bilo, so se obračali na aplikacije za učenje tujih jezikov, kot je prej omenjeni Duolingo. Kljub obetavnim začetkom in uspešni usvojitvi prvih nekaj besed, pa je učenje mnogih zastalo.

Po drugi strani se je na trgu jezikovnih tečajev zgodil zanimiv preobrat; jezikovne šole so bile naenkrat primorane v svojo ponudbo tečajev umestiti tudi online izobraževanja. V današnjem široko povezanem svetu je povpraševanje po efektivnih, a fleksibilnih jezikovnih tečajih večja kot kadarkoli prej. Bodisi za posameznike, ki si želijo nadgraditi svoje jezikovno znanje, bodisi za podjetja, ki želijo vstopiti na tuji trg ali povečati svojo konkurenčnost.

Tečaj poslovne angleščine

Naša ponudba

Preverite našo ponudbo prilagodljivih online poslovnih jezikovnih tečajev za podjetja.

ALI SO APLIKACIJE ZA UČENJE JEZIKA UČINKOVITE?

Pa vendarle se poraja vprašanje, ali so aplikacije za učenje jezikov učinkovit način učenja tujega jezika, ali so klasični jezikovni tečaji še vedno najboljša metoda učenja? To vprašanje smo si zastavili tudi sami in primerjali klasično učenje jezikov, s tečaji in učenjem preko aplikacij.

Aplikacije za učenje jezika omogočajo uporabnikom učenje in vajo praktično vsepovsod, kjerkoli ima uporabnik dostop do spletne povezave. So cenovno ugodne, določene praktično zastonj, in enostavne za uporabo. Aplikacije, kot je Duolingo, so izvrstne za ljudi, ki imajo osnovno zanimanje za učenje tujega jezika, se jim pa z usvajanjem znanja nikamor ne mudi in jih tudi ne moti, če učenje ne poteka ravno sistematično in enako učinkovito. 

Aplikacije za učenje jezika učenje igrificirajo, kar je efektivno orodje za pritegovanje pozornosti ljudi. Učenje jezika poteka po nivojih, ki s časom postajajo vse težji, za naš trud pa prejmemo razne majhne “nagrade”. Medtem ko lahko z aplikacijo vadimo italijanščino zjutraj, ko se z avtobusom vozimo na delo ali v šolo, smo na področjih kot sta pridobivanje povratnih informacij in sporazumevanje v praksi, prikrajšani. 

Aplikacije za učenje jezika so lahko zelo uporabne, če na učenje jezika gledamo kot na kratko intelektualno vadbo. Če pa je vaš cilj usvojiti sposobnost sporazumevanja v tujem jeziku, se stvari kaj hitro zapletejo. Bistvo učenja jezika je namreč interakcija z drugimi ljudmi, ponavadi učenje jezika ni nekaj, kar počnemo sami. Več kot se želimo naučiti, bolj kompleksno mora biti učenje! Tukaj aplikacije zamrejo.

KAJ PA ONLINE JEZIKOVNI TEČAJI?

Online jezikovni tečaji za razliko od aplikacije za učenje jezika od vas zahtevajo veliko več zavzetosti in predanosti učenju. Omogočajo vam nekoliko večjo fleksibilnost urnika, kot tečaji v živo, hkrati pa vam nudijo še kako potrebno konverzacijo z učiteljem in z vašimi sošolci. 

Online jezikovni tečaji se niso izkazali le kot rešitev v času pandemije, pač pa kot preudaren nov način poučevanja jezikov in rešitev širših in dolgo obstoječih pomanjkljivosti klasičnih jezikovnih tečajev.

Največja hiba klasičnih tečajev v učilnicah je bila zagotovo ta, da le-ti niso imeli posluha za natrpane urnike svojih tečajnikov, ki so bili primorani občasno potratiti skoraj toliko časa za prevoz na tečaj, kot pozneje za tečaj sam. Online jezikovni tečaji so to težavo bržkone odpravili in dali priložnost tudi najbolj zaposlenim, da svoj prosti čas razporedijo bolj smotrno! Izgovorov za (ne)pridružitev jezikovnemu tečaju tako hitro zmanjkuje.

online tečaji

Online učenje jezika pa ima še veliko število drugih prednosti! Je priljubljena oblika jezikovnega tečaja za začetnike in omogoča tudi tistim, ki prihajajo z najbolj odročnih krajev enako možnost kvalitetnega učenja jezika, hkrati tečaji nudijo veliko mero udobja in fleksibilnosti. 

Z ustaljeno prakso hibridnega dela so online jezikovni tečaji postali tudi prva izbira za podjetja. Zaposleni niso več vezani na specifično lokacijo, kar pomeni, da postaja vse težje zaposlene fizično zbrati v en prostor. Online jezikovni tečaji tej težavi ponujajo rešitev, saj lahko zaposleni tečaju sledijo tudi od doma ali v času službenih poti.

Ne glede na posameznikovo izbiro, kako se bo lotil učenja tujega jezika, lahko vidimo jasen trend. Vse oblike učenja se selijo na splet in razne spletne platforme, kjer tečajnike ne omejujeta več prostor in čas. Menimo, da je prihodnost učenja jezikov online; kako hitro se bomo temu prilagodili sami, pa je le vprašanje časa.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2