učenje nemščine

Učenje nemščine: koristno znanje za začetnike

Učenje nemščine je sprva težko. Nekatere nemške besede lahko zapolnijo dolžino celega lista in izgovarjanje črk, za katere še nikoli niti slišali niste, je svojevrsten izziv. Ampak v resnici je nemščina jezik, ki odpira celo paleto novih možnosti in je pravzaprav precej lažja, kot se vam zdi! 

Poglejmo nekaj glavnih značilnosti nemškega jezika.

Nemščina spada v zahodno germansko skupino indoevropskih jezikov, poleg angleščine in nizozemščine. To pomeni, da vam znanje angleščine pri učenju nemščine lahko precej pomaga! Obstaja kar nekaj podobnosti za oblikovanje osnovnega razumevanja.

Nemški spoli

Nemščina (kot tudi slovenščina) je pregibni jezik, kar pomeni, da se besede razlikujejo glede na njihov slovnični spol. Poznamo moški, ženski in srednji spol. Spol samostalnikov v nemščini se je v veliki meri potrebno naučiti kar na pamet, čeprav poznamo nekaj pravil, ki nam lahko pri učenju pomagajo. Nikakor pa se ne gre zanesti na spole v slovenščini in njihov direkten prevod – če vzamemo le dva primera: miza (tista miza – ženski spol), je v nemščini der Tisch, kar pomeni moški spol (der) in beseda avto (tisti avto – moški spol) je v nemščini das Auto, torej srednji spol (das).

Nemški skloni

Za razliko od naših 6 sklonov, poznajo Nemci 4 (našteti spodaj). Učenje pravilnih končnic ni vedno enostavno in zahteva kar nekaj vaje, ampak ob poznavanju nekaj osnovnih pravil, se da zadevo hitro osvojiti!

Nominativ – Wer oder Was? (Kdo ali kaj?)

Genitiv – Wessen? (Čigav?)

Dativ – Wem? (Komu?)

Akkusativ – Wen oder Was? (Koga ali kaj?)

Začetni tečaj nemščine

Vpišite se v začetni tečaj nemškega jezika še danes! Samo pri Jezikovni Akademiji se lahko vpišete kadarkoli med letom, si sami izberete dolžino izobraževanja in tečaj plačujete mesečno.

Časi v nemščini

Nemščina ima šest glagolskih časov: štiri izpeljane iz pomožnih glagolov in dva brez. Sedanjik (Präsens) in preprosti preteklik (Präteritum) sta tvorjena samo z enim glagolom. Če želimo uporabiti ta dva časa, preprosto konjugiramo glagol:

  • Präsens: Ich laufe. (tečem/hodim)
  • Präteritum: Ich lief. (tekel/hodil sem)

Štirje glagolski časi, ki uporabljajo pomožne glagole, pa so prihodnjik Futur, Perfekt (ekvivalent angleškemu present perfect), Plusquamperfekt (angleški past perfect) in Futur perfekt (angleški future perfect). Če si ogledamo Futur:

Futur se tvori po prailu werden + infinitiv (osnovna oblika) glavnega glagola

  • Primer: Ich werde Basketball spielen. – Igral bom košarko.

Vsak čas v nemščini ima zelo jasen vzorec in strukturo. Prav tako nemščina ne pozna veliko izjem, ki nas velikokrat bremenijo pri učenju angleščine, francoščine in še marsikaterega drugega jezika. 🙂 

Nemške predpone in pripone

Pomemben del učenja nemščine bo tudi razumevanje predpon in končnic. Predpona je kombinacija črk, ki se doda na začetek besede, medtem ko je pripona (oz. končnica) dodana na koncu besede.
Če vzamemo kot primer glagol brechen (zlomiti).

  • Dodamo lahko predpono in pripono, da ustvarimo pridevnik: zerbrechlich (krhek).
  • Ali uporabimo drugo kombinacijo in glagol spremenimo v osebo: Verbrecher (zločinec).

Zanimivo, kajne?

Nemška abeceda

Za učinkovito učenje nemščine je pomembno tudi, da dodobra spoznate nemško abecedo! Sestavlja jo 26 črk: 5 samoglasnikov (die Vokale) in 21 soglasnikov (die Konsonanten).
Samoglasniki so a, e i, o, u in trije samoglasniki s preglasom: ä, ö in ü. Vse ostale črke so soglasniki. Sem spada tudi ostri s, ki ga zapišemo z ß (ali ss). Zapisujemo ga le z malo črko in nikoli na začetku besede.

nemška abeceda
Naša ponudba

Naša ponudba

Naša pestra ponudba za odrasle omogoča učenje tujih jezikov v skupini ali individualno, s pomočjo najsodobnejših gradiv priznanih založb v kombinaciji s sodobno spletno učilnico, ki vam omogoča, da ohranjate stik z jezikom tudi izven učilnice! 

Hkrati vam omogočamo intenzivne priprave na izpita Cambridge English in Goethe, svoje znanje pa lahko ovrednotite tudi z ISC certifikatom, ki vam ga izda Jezikovna Akademija.

Poslovni jezikovni tečaji omogočajo podjetjem jezikovno izobraževanje po meri. Z veseljem vam pripravimo pester in vašim potrebam prilagojen učni program ter se prilagodimo natrpanim urnikom vaših zaposlenih!

Zaupajo nam že številna slovenska in mednarodna podjetja, ki se zavedajo, da z znanjem tujih jezikov svoji ekipi omogočajo konkurenčno prednost in si tako odpirajo številne nove poslovne priložnosti. 

Za najmlajše že vrsto let izvajamo nepozabne jezikovne počitnice v živalskem vrtu. Učenje angleščine še nikoli ni bilo tako zabavno!

V sodelovanju z ZOO Ljubljana otrokom omogočamo edinstveno izkušnjo in pestro preživljanje poletnih dni. 

Pestra izbira jezikovnih izobraževanj na daljavo! 

Številni naši tečaji še vedno potekajo ONLINE; od povsem prilagodljivih urnikov in precejšnjega prihranka časa, učenje na daljavo ostaja priljubljen način učenja tujega jezika!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2