italijanščina za začetnike

Italijanščina za začetnike: osnovne fraze

Načrtujete potovanje v Italijo? Bi se radi domačinom zahvalili v njihovem maternem jeziku? Italijanščina za začetnike je izziv predvsem tistim, ki se z romanskimi jeziki spoznavate prvič.

Pripravili smo vam obširen seznam osnovnih fraz, ki vam bodo olajšale popotovanje po čudoviti Italiji. Spoznajte italijanske pozdrave, vljudnostne fraze, spoznajte se z vprašalnicami, dnevi v tednu ter števili.

Na koncu smo za vas zbrali še nekaj napotkov za naročanje hrane in pijače (da boste lahko še bolj uživali v italijanski pici in testeninah)!

Italijanščina za začetnike: pozdravi

Pozdravi imajo v italijanski kulturi velik pomen. Z njihovo pravilno uporabo naredite odličen prvi vtis, ne glede na to ali potujete poslovno ali turistično. Poznamo različne pozdrave, ki jih lahko uporabite glede na to, ali je situacija formalna (poslovni sestanek) ali neformalna (srečanje s prijateljem).

Buongiorno! (Dober dan!) – formalno
Ciao! (Živijo oz. adijo) – neformalno
Salve! (Živijo oz. adijo) – neformalno
Buonasera! (Dober večer) – formalno
Arrivederci! (Nasvidenje) – neformlano
Arrivederla! (Nasvidenje) – formalno
Buonanotte! (Lahko noč) – formalno/neformalno

Več o italijanskih pozdravih si lahko preberete tukaj.

Italijanščina za začetnike: vljudnostne fraze

Vljudnost je lepa čednost. Pomembna je ne glede na to, v kateri državi ste. Čeprav je vaše znanje jezika le osnovno, lahko z vljudnostnimi frazami naredite odličen vtis na vašega sogovorca. Spodaj smo zbrali nekaj italijanskih vljudnostnih fraz, da boste lahko ob obisku Italije vljudni in obzirni.

(Ja)
No (Ne)
Per favore (Prosim)
Per piacere (Prosim)
Prego! (Prosim)
Grazie! (Hvala)
Non c’è di che! (Z veseljem)
Mi dispiace. (Žal mi je)
Scusi. (Se opravičujem / oprostite )

Italijanščina za začetnike: vprašalnice

Da bo vaše potovanje enostavnejše, priporočamo, da si zapomnite nekaj praktičnih vprašanj. Ta vam bodo olajšala komuniciranje, prav tako pa so uporabna v vsakodnevnem pogovoru.

Parla inglese? (Ali govorite angleško?)
Chi? (Kdo?)
Cosa? (Kaj?)
Quando? (kdaj?)
Dove? (Kje?)
Perché? (Zakaj?)
Come? (Kako?)
Quanto? (koliko?)

Začetni tečaj italijanščine

Pridružite se našim rednim skupinskim tečajem italijanskega jezika - tečaj na stopnji A1 poteka v Ljubljani, v Novi Gorici ali ONLINE.

Italijanščina za začetnike: dnevi v tednu

V italijanščini pišemo dneve v tednu (tako kot v slovenščini) z malo začetnico. Pomembno je, da vedno uporabimo krativec na črki “i”, saj s tem označimo naglasno mesto.

lunedì

ponedeljek

martedì

torek

mercoledì

sreda

giovedì

četrtek

venerdì

petek

sabato

sobota

domenica

nedelja

Dodatne uporabne fraze:

Oggi (danes)
Domani (jutri)
Dopodomani (pojutrišnjem)
Ieri (včeraj)
Sera (večer)
Pomeriggio (popoldan)
Mattina (jutro)
A che ora? (ob kateri uri?)

Italijanščina za začetnike: števila

Čeprav za osnovno sporazumevanje ne potrebujete znati šteti do 100, je poznavanje prvih 12 števil (“ure v dnevu”) zaželeno. Števila so del vsakdanjega pogovora, zato je znanje le teh zelo uporabno. Nenazadnje potrebujete števila, ko naročate v restavraciji – “Una pizza per favore!” 🙂 

Uno (ena)
Due (dva)
Tre (tri)
Quatro (štiri)
Chinque (pet)
Sei (šest)
Sette (sedem)
Otto (osem)
Nove (devet)
Dieci (deset)
Undici (enajst)
Dodici (dvanajst)

Italijanščina za začetnike: naročanje hrane in pijače

Pravijo, da se najpomembnejše pusti za konec in mi bi se s tem kar strinjali ;). Naši zahodni sosedi so znani po svoji odlično kuhinji in okusnih specialitetah, zato verjamemo, da je naročanje hrane in pijače v italijanščini zelo priročno. Za vas smo zbrali nekaj fraz, s katerimi boste očarali natakarje in zasluženo pojedli kakšno sladico več!

Il menu per favore (Ali lahko dobim menu?)
Che cosa ci consiglia (Kaj priporočate?)
Un bicchiere d’aqua (Kozarec vode)
Dov’é il bagno? (Kje je stranišče? )
Quanto viene? (Koliko znese (stane) ? )
Il conto, per favore. (Račun prosim)
Posso pagare con la carta? (Ali lahko plačam s kartico? )

Seznam jedi v italijanščini si lahko ogledate tudi tukaj

Naša ponudba

Naša ponudba

Naša pestra ponudba za odrasle omogoča učenje tujih jezikov v skupini ali individualno, s pomočjo najsodobnejših gradiv priznanih založb v kombinaciji s sodobno spletno učilnico, ki vam omogoča, da ohranjate stik z jezikom tudi izven učilnice! 

Hkrati vam omogočamo intenzivne priprave na izpita Cambridge English in Goethe, svoje znanje pa lahko ovrednotite tudi z ISC certifikatom, ki vam ga izda Jezikovna Akademija.

Poslovni jezikovni tečaji omogočajo podjetjem jezikovno izobraževanje po meri. Z veseljem vam pripravimo pester in vašim potrebam prilagojen učni program ter se prilagodimo natrpanim urnikom vaših zaposlenih!

Zaupajo nam že številna slovenska in mednarodna podjetja, ki se zavedajo, da z znanjem tujih jezikov svoji ekipi omogočajo konkurenčno prednost in si tako odpirajo številne nove poslovne priložnosti. 

Za najmlajše že vrsto let izvajamo nepozabne jezikovne počitnice v živalskem vrtu. Učenje angleščine še nikoli ni bilo tako zabavno!

V sodelovanju z ZOO Ljubljana otrokom omogočamo edinstveno izkušnjo in pestro preživljanje poletnih dni. 

Pestra izbira jezikovnih izobraževanj na daljavo! 

Številni naši tečaji še vedno potekajo ONLINE; od povsem prilagodljivih urnikov in precejšnjega prihranka časa, učenje na daljavo ostaja priljubljen način učenja tujega jezika!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2