Pet-nasvetov-za-učenje-tujega-jezika-na-počitnicah

Pet nasvetov za učenje tujega jezika na počitnicah

Odhajate na počitnice v tujo državo, pa bi radi poleg počitka in zabave mimogrede še malo obnovili tuji jezik in se naučili kakšne nove besede? V kolikor ste iznajdljivi in pripravljeni na izzive, lahko idejo prenesete tudi v prakso!

  1. Pogovor z maternim govorcem

Kljub temu, da se včasih zdi težko navezati stik z maternim govorcem, je prav ta način najboljši za učenje v manj formalnem okolju. Je kdaj do vas pristopil tujec in vas vprašal, koliko je ura ali pa, kje se nahaja najboljša restavracija? Ste si po kratkem pogovoru kdaj zaželeli, da bi z njim spregovorili še kakšno besedo? Prav gotovo še kdo razmišlja tako kot vi. V kolikor denimo odhajate na dopust v Francijo ali Španijo, bodo ljudje veseli (če ste seveda naleteli na podobne sebi), da lahko z nekom govorijo angleško, vi pa boste ob tem ponovili njihov jezik. Vi jim boste pomagali z angleščino ali pa, če bodo imeli seveda interes, jih naučili kakšno besedo slovensko, oni pa vam bodo pomagali s svojim jezikom. Pri tem jih prosite, da vas popravljajo – pri izgovarjavi, uporabi napačnih besed ipd.

 

  1. Poslušanje drugih ljudi

Parki, trgovine, restavracije ipd. so idealni kotički, kjer lahko opazujete in poslušate materne govorce. Vaš namen seveda ne bo prisluškovanje, temveč poskus razumevanja pogovora drugih ljudi. Pri tem boste usvojili kakšno novo besedo, opazovali specifične kretnje posameznih govorcev ter usvojili intonacijo oz. melodiko samega jezika.

  1. Poslušanje in branje lokalnih medijev

Prižgite lokalni radio ali televizijo, vzemite brezplačni časopis na avtobusni postaji ali pa kupite katero izmed revij, kjer se pojavljajo vsebine, ki jih morda že poznate iz domačih medijev – zagotovo boste ob tem seznanjeni s kakšnimi novimi izrazi ali pa boste slednje lahko razbrali iz konteksta – že znanih besed, fotografij ipd. V kolikor bi imeli na sliki Jean-Clauda Junckerja in grškega premierja Aleksisa Ciprasa, na kaj bi pomislili? Če spremljate domače medije, bi najverjetneje takoj vedeli, da gre za dogovor z Grčijo, za več podrobnejših informacij in njihova stališča pa bi morali poznati še kakšno dodatno besedo. 🙂

 

  1. Opazovanje

Ko ste na počitnicah, s seboj vedno imejte manjšo beležko in kemični svinčnik. Zapisujte si besede, ki jih vidite prvič, in sicer s stavb, reklamnih oglasov, malih oglasov, ki so izobešeni na različnih mestih, v trgovinah ipd. V kolikor jih nikakor ne morete razrešiti na podlagi sklepanja oz. asociacij, jih preverite v slovarju (tega imate na voljo tudi kot mobilno aplikacijo, lahko pa seveda uporabite tudi običajni slovar), ko se zvečer vrnete v vašo sobo (ali šotor ali na ladjo 🙂 ). Če besede ni v slovarju, preverite njen pomen na internetu (če ga imate) ali pa še bolje, za razlago vprašajte katerega od maternih govorcev.

  1. Obisk knjižnice in prireditev

V kolikor v nekem kraju ostajate dlje časa, se sprehodite do njihove knjižnice, kjer so vam na voljo knjige, zgoščenke in slovarji, tam pa lahko najdete tudi informacije o številnih dogodkih, kot so filmski večeri, muzeji, koncerti idr. Tudi slednji so ena izmed dobrih možnosti za usvajanje novega besedišča in predvsem za spoznavanje novih ljudi.

In če nimate načrtov za počitnice? Pridružite se nam na jezikovnih tečajih, kjer se boste preko zabavnih in prijetnih srečanj prav tako odlično naučili tujega jezika! Več na https://jezikovna-akademija.si/poletni-jezikovni-tecaji/.

Prispevek je pripravila Vesna Nagode, učiteljica slovenščine in francoščine

 

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2