neverbalna-komunikacija-980x513

Neverbalna komunikacija: 5 pravil za uspešen poslovni nastop

V poslovnih pa tudi v povsem vsakdanjih situacijah nemalokrat več povemo z našim nastopom, držo, pogledom, kot pa z besedami. Glede na raziskavo UCLA približno 55% komunikacije opravi govorica našega telesa! Neverbalna komunikacija je torej izjemno pomembna pri vzpostavljanju odnosov. Ni treba, da je vaš sogovornik ali slušatelj strokovnjak na področju, da bi razbral sporočila, ki jih morda povsem nezavedno sporočate…

1. Prvi vtis

Pri poslovnih interakcijah je prvi vtis ključen. Študija Univerze v Glasgowu je odkrila, da naši možgani potrebujejo le 200 milisekund, da razberejo čustveno stanje človeka z njegovega izraza na obrazu. Nadvse pomembna je tudi drža, ki naj bi bila vselej pokončna in odprta! “Čar” prvega vtisa je v dejstvu, da takoj ko vas nekdo miselno označi za prijaznega, nezaupljivega, močnega, neučinkovitega … bo vse ostalo, kar počnete, prilagajal tej prvotni sliki – ne obratno.

2. Očesni stik

Ohranjanje očesnega stika med komunikacijo z ljudmi je ključnega pomena. Človeku sporoča, da ste pri stvari, se aktivno ukvarjate s temo pogovora in vas iskreno zanima njihovo mnenje. Očesni stik prav tako izraža samozavest in vam pomaga graditi zaupanje. Tudi ko govorite pred množico ljudi, skušajte s poslušalci vzpostaviti očesni stik in jih nagovarjati čim bolj neposredno. Na ta način boste bolj dostopni in ljudje vam bodo raje prisluhnili.

Jezikovni tečaji za podjetja
Si želite izboljšati svoje znanje tujega jezika? Ali pa vašim zaposlenim omogočiti jezikovni napredek? Pišite nam za pripravo personalizirane ponudbo.

Oddajte povpraševanje

3. Rokovanje

Preprost stisk roke sporoča toplino in pripravljenost za sodelovanje. Rokovanje je primerna in vljudna gesta v ničkolikih situacijah.
Ena izmed raziskav, ki jo je izvedla univerza v Alabami, je pokazala, da lahko veliko ljudi sklepa, kakšno osebnost ima oseba, s katero so se pravkar rokovali. Zanimivo, kajne? Pazite, da stisk roke ne bo preveč ohlapen, a tudi ne preveč grob. Bodite pozorni, da pri rokovanju ohranite potrebno distanco, bodite odločni, a hkrati sproščeni.

4. Izkoristite prostor

Če imate pripravljen govor, ki izpostavlja tri glavne točke, se o vsaki izmed njih pogovorite z drugega fizičnega položaja. Če imate »slabe« in »dobre« novice, jih lahko predstavite z različnih strani odra. Na ta način lahko prostor izkoristite sebi v prid! Prav tako boste s premikanjem po prostoru pritegnili več pozornosti, saj se ljudje odzivamo na gibanje. Vsekakor pa stojte pri miru, ko podajate svoj ključni komentar. Prav ta »pavza« bo vašim besedam dodala težo!

5. Bodite pozorni na svoje dlani

Kretnje z izpostavljenimi dlanmi kažejo, da ste odprti in pripravljeni na pogajanje. Ko govorite, naj bodo vaše dlani vselej odprte, saj so prav tako pokazatelj vaših iskrenih namenov. Takoj ko dlani obrnete navzdol, to pomeni, da ste pri sebi zaključili z zadevo. S tem pokažete svojo avtoriteto in vztrajanje pri določeni zadevi.

Vselej pa se skušajte izogniti kretnjam, ki izražajo negotovost.

Sem spada mencanje rok, dotikanje ali grizenje ustnic, igranje z obleko, kravato, nakitom ali lasmi… Če opažate, da se vas loteva živčnost, si vzemite trenutek, da globoko vdihnete, počasi izdihnete in se ponovno zberete.

Dodatni viri: Forbes, Fabrik Brands

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!