halloween-980x624

Halloween ali NOČ ČAROVNIC: 5 dejstev o prihajajočem prazniku!

Noč čarovnic je pred vrati! Prav poseben praznik, ki smo ga tudi Slovenci še kako radi vzeli za svojega. Pa že veste od kod pravzaprav izvira? In kakšen pomen tiči za izrezovanjem buč? Tu je 5 zanimivih dejstev o slovitem Halloweenu!

Psst, v zapisu vas čaka »Spooky vocabulary« – obvezna jezikovna oprema za prihajajoča praznovanja!  😉

Fact #1

Začetki Halloweena segajo daleč v preteklost, v čas Keltov! Praznik se je najprej pojavil na Irskem in Škotskem kot festival Samhain. Ta označuje konec sezone žetve in začetek zime, prav tako pa so ljudje verjeli, da naj bi se na predvečer vseh svetih, torej 31. oktobra, ločnica med svetom živih in svetom mrtvih zabrisala.
Bog smrti naj bi takrat umrlim dovolil, da se vrnejo na zemljo in jo poselijo s smrtjo in strahom! Ljudje so se zato oblačili v živalske kože in glave, da bi prestrašili in odgnali zle duhove. Halloween velja za poganski praznik, a kljub pokristjanjenju Keltov, se je ohranil skozi zgodovino.

Fact #2

Beseda “Halloween” izhaja iz stare angleščine in pomeni »all hallow’s eve«, torej predvečer vseh svetih, ki ga krščanska vera obeležuje 1. novembra.

Fact #3

Čeprav je Halloween do danes že močno amerikaniziran, je v ZDA pravzaprav prišel relativno pozno. Irski in škotski priseljenci so noč čarovnic v ZDA prinesli šele v poznem 18. in zgodnjem 19. stoletju. Tam se je praznik pomešal z različnimi kulturami in povzel verovanje v čarovnice, duhove, vampirje in najrazličnejše pošasti!

Fact #4

Ste vedeli, da se buči s svetilko v izvirniku reče »Jack-O-Lantern«? Po stari irski legendi je nekoč živel mož po imenu Jack, ki je bil preveč hudoben, da bi prišel v nebesa in hkrati preveč izprijen, da bi ga hudič vzel v pekel. Ostal je na zemlji in taval v svetilko v roki, ki je bila pravzaprav izdolben gomolj, vanj pa je postavil žareče oglje. Jacka so zato ljudje klicali »Jack s svetilko« (Jack of the Lantern). Da bi ga pregnali, so na okenske police postavili podobne svetilke – ponavadi so izdolbli repo, krompir ali peso. Šele v Ameriki so začeli z dolbenjem buč, ki so bile tam bolj pogoste. Takšne svetilke naj bi še danes odganjale zle duhove! 🙂

Fact #5

Takoj za božičem je Halloween danes drugi najbolj dobičkonosen praznik v ZDA! Američani za noč čarovnic porabijo več kot 9 milijard dolarjev letno! Največ zapravijo za sladkarije, kostume in zabave. Presenetljivo velik delež je namenjen tudi kostumom za hišne ljubljenčke!

Dodatni viri: Swedish Nomad, Good Housekeeping, Mariborinfo, Don Bosko Sevnica

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!