halloween-980x624

Halloween ali NOČ ČAROVNIC: 5 dejstev o prihajajočem prazniku!

Noč čarovnic je pred vrati! Prav poseben praznik, ki smo ga tudi v Sloveniji še kako radi vzljubili! Pa že veste od kod pravzaprav izvira? In kakšen pomen tiči za izrezovanjem buč? Tu je 5 zanimivih dejstev o slovitem Halloweenu!

Fact #1

Začetki Halloweena segajo daleč v preteklost, v čas Keltov! Praznik se je najprej pojavil na Irskem in Škotskem kot festival Samhain. Ta označuje konec sezone žetve in začetek zime, prav tako pa so ljudje verjeli, da naj bi se na predvečer vseh svetih, torej 31. oktobra, ločnica med svetom živih in svetom mrtvih zabrisala.

Bog smrti naj bi takrat umrlim dovolil, da se vrnejo na zemljo in jo poselijo s smrtjo in strahom! Ljudje so se zato oblačili v živalske kože in glave, da bi prestrašili in odgnali zle duhove. Halloween velja za poganski praznik, a kljub pokristjanjenju Keltov, se je ohranil skozi zgodovino.

Fact #2

Beseda “Halloween” izhaja iz stare angleščine in pomeni »all hallow’s eve«, torej predvečer vseh svetih, ki ga krščanska vera obeležuje 1. novembra.

Fact #3

Čeprav je Halloween do danes že močno “amerikaniziran”, je v ZDA pravzaprav prišel relativno pozno. Irski in škotski priseljenci so noč čarovnic v ZDA prinesli šele v poznem 18. in zgodnjem 19. stoletju. Tam se je praznik pomešal z različnimi kulturami in povzel verovanje v čarovnice, duhove, vampirje in najrazličnejše pošasti.

Fact #4

Ali ste vedeli, da se buči s svetilko v izvirniku reče »Jack-O-Lantern«? Po stari irski legendi je nekoč živel mož po imenu Jack, ki je bil preveč hudoben, da bi prišel v nebesa in hkrati preveč izprijen, da bi ga hudič vzel v pekel. Ostal je na zemlji in taval s svetilko v roki, ki je bila pravzaprav izdolben gomolj, vanj pa je postavil žareče oglje. Jacka so zato ljudje klicali »Jack s svetilko« (Jack of the Lantern). Da bi ga pregnali, so na okenske police postavili podobne svetilke – ponavadi naj bi ljudje izdolbli repo, krompir ali peso. Šele v Ameriki so začeli z dolbenjem buč, ki so bile tam bolj pogoste. Takšne svetilke naj bi še danes odganjale zle duhove! 🙂

Fact #5

Takoj za božičem je Halloween danes drugi najbolj dobičkonosen praznik v ZDA. Američani za noč čarovnic porabijo več kot 9 milijard dolarjev letno! Največ zapravijo za sladkarije, kostume in zabave. Presenetljivo velik delež je namenjen tudi kostumom za hišne ljubljenčke.

Naša ponudba

Naša ponudba

Naša pestra ponudba za odrasle omogoča učenje tujih jezikov v skupini ali individualno, s pomočjo najsodobnejših gradiv priznanih založb v kombinaciji s sodobno spletno učilnico, ki vam omogoča, da ohranjate stik z jezikom tudi izven učilnice! 

Hkrati vam omogočamo intenzivne priprave na izpita Cambridge English in Goethe, svoje znanje pa lahko ovrednotite tudi z ISC certifikatom, ki vam ga izda Jezikovna Akademija.

Poslovni jezikovni tečaji omogočajo podjetjem jezikovno izobraževanje po meri. Z veseljem vam pripravimo pester in vašim potrebam prilagojen učni program ter se prilagodimo natrpanim urnikom vaših zaposlenih!

Zaupajo nam že številna slovenska in mednarodna podjetja, ki se zavedajo, da z znanjem tujih jezikov svoji ekipi omogočajo konkurenčno prednost in si tako odpirajo številne nove poslovne priložnosti. 

Za najmlajše že vrsto let izvajamo nepozabne jezikovne počitnice v živalskem vrtu. Učenje angleščine še nikoli ni bilo tako zabavno!

V sodelovanju z ZOO Ljubljana otrokom omogočamo edinstveno izkušnjo in pestro preživljanje poletnih dni. 

Pestra izbira jezikovnih izobraževanj na daljavo! 

Številni naši tečaji še vedno potekajo ONLINE; od povsem prilagodljivih urnikov in precejšnjega prihranka časa, učenje na daljavo ostaja priljubljen način učenja tujega jezika!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!