Kako-se-tujega-jezika-naučiti-preko-poslušanja-glasbe

Kako se tujega jezika naučiti preko poslušanja glasbe?

Da se tujega jezika najlažje naučimo preko glasbe in filmov, je že znano. Po zadnjih raziskavah med učenci med 12. in 15. letom pa so mladi jezikoslovci z Univerze v Vižmarjah sedaj ugotovili, da sta najboljši primer za učenje angleščine nihče drug kot pevka Katy Perry in raper Flo-rida. Le kdo izmed vas ne pozna skladb I kissed a girl ali pa Wild ones?

Utrjevanje preteklika, usvajanje novega besedišča in uporaba predlogov

V slovenščini poznamo le štiri oz. tri čase, medtem ko jih je v angleškem jeziku veliko več. Kdaj torej uporabljamo pretekli čas (Past Simple)?

»Got a hangover like too much vodka, can’t see me with ten binoculars, so cool, no doubt by the end of the night, got the clothes coming off …« Ker gre za enkraten dogodek, je v primeru uporabljen čas, že omenjeni Past Simple. Koliko glagolov v pretekliku ste našteli? V nadvse kratkem odlomku pesmi lahko kar dvakrat najdete primer nepravilnega glagola “got”. Bi ga znali pretvoriti v sedanjik? Gre za glagol »get«.

Omenjena skladba prinaša tudi veliko novega besedišča. Bi znali razložiti besedo “binoculars” in besedno zvezo »to get a hangover«? Omenjena skladba ponuja ogromno novega in izredno uporabnega besedišča, ki ga lahko uporabite, kadar koli se odpravite ven v angleško govorjeno območje. Dober primer uporabe preteklika je tudi pesem I kissed a girl: »This was never the way I planned, not my intention, I got so brave, drink in hand, lost my discretion, it’s not what, I’m used to, just wanna try you on, I’m curious for you, caught my attention …«

Poleg nepravilnih glagolov se lahko naučite tudi nekaj uporabnih predlogov: drink IN hand, being used TO, try you ON, curious FOR you idr.

Mladi raziskovalci ob tem še dodajajo, da so časi, ko smo se tujega jezika učili na klasičen način, torej preko utrjevanja slovnice, branja klasik in gledanja filmov, kot je denimo Prevzetnost in pristranost, mimo. Prav tako opozarjajo na pomembnost gledanja in poslušanja drugih pomembnih glasbenih in filmskih uspešnic v razredu, kot je denimo film 50 odtenkov sive.

Se želite pridružiti našemu tečaju angleščine, kjer se omenjenega jezika učimo preko omenjenih uspešnic?

Preverite na www.jezikovna-akademija.si

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2