Sedem-najljubših-pravljic-za-učenje-angleščine

Sedem najljubših pravljic za učenje angleščine

Naša učiteljica angleščine Petra Krapež je za vas pripravila nekaj knjižnih predlogov za zanimivejše učenje angleščine. Če ste knjižni molji tako kot mi in imate v sebi še nekaj otroka, boste tako angleščino usvojili še lažje!

Učenje jezika je kot potovanje. Če želite priti na cilj, mu morate nameniti več časa in pozornosti kot zgolj nekaj tedenskih ur v učilnici. Čim bolj ga morate vpeti v svoj vsakdan, pa četudi to pomeni preprosto branje navodil za uporabo šampona v tujem jeziku med jutranjim prhanjem. Z branjem v tujem jeziku si lahko shrambe svojih možganskih gub dodobra napolnite z novimi, čudovitimi besedami in razširite svoj besedni zaklad.
Učenci me na tečajih velikokrat vprašajo, katere knjige v angleškem jeziku jim priporočam, zato sem se odločila, da v tem članku predstavim seznam del, ki so odlična izbira za plemenitenje angleškega besedišča. Svojim učencem vedno priporočam knjige, ki niso napisane posebej za učenje tujega jezika, temveč so običajna literarna dela, namenjena vsem govorcem angleščine. Pri tem je seveda treba upoštevati stopnjo znanja jezika in izbirati knjige, katerih jezik ni preveč zapleten ali na primer arhaičen.
Sledi seznam avtorjev in literarnih del, ki jih še posebej rada priporočim. Njihovi avtorji namreč uporabljajo neposreden, preprost in jasen jezik, ki je kot nalašč tako za prve kot nadaljnje korake pri branju v angleškem jeziku.

učenje angleščine

 

1. Roald Dahl – različna dela

Verjetno ste se že slišali za njegova dela Matilda (Matilda), Charlie and the Chocolate Factory (Čarli in tovarna čokolade) ali The Witches (Čarovnice). Pisatelj Roald Dahl je znan po svoji čudoviti rabi besed in neskončno domiselnih likih in zgodbah. Po njegovih knjigah posegajo mladi in starejši bralci, jaz pa ga v branje priporočam vsem učencem na napredni stopnji, ki želijo v skrinjo svojega besednega zaklada dodati zanimive in nenavadne besede ter se ob branju zabavati.

2. Sandra Cisneros – The House on Mango Street (Hiša v Ulici Mangov)
Sama sem knjigo prebrala v španščini (prevod iz angleščine), ki je sicer ne govorim, jo pa v omejenem obsegu razumem. To pomeni, da je jezik preprost in razumljiv tudi v angleškem originalu in zato kot nalašč za učenje in prve bralne podvige v angleščini. Če so vam bolj kot domišljijski blizu družbeni romani, se kar odpravite na obisk v Ulico mangov!

3. J. M. Barrire – Peter Pan
Kdo ga ne pozna? Čeprav delo uvrščamo v kategorijo otroške literature, po njem posegajo tudi odrasli bralci, ki si želijo na kratko pobegniti iz vsakdanjika. Glede na to, da zgodbo vsi vsaj približno poznate, je branje te klasike v angleškem jeziku primerno tudi za začetnike.

4. Ernest Hamingway – The Old Man and the Sea (Starec in morje)
Znamenito literarno delo, ki predstavlja obvezno domače branje v šoli za vse materne govorce angleščine in vsekakor klasiko, ki jo je treba prebrati (ne samo zaradi bogatenja besednega zaklada v angleškem jeziku). Delo je primerno za vse, ki nekoliko bolje obvladate angleški jezik, saj je besedišče na trenutke težje, vendar pa je zgodba kratka, zato lahko brez skrbi zagrizete vanjo.

5. Lois Lowry – The Giver (Varuh spominov)
Mogoče ste si ogledali po tej knjigi posnet film, zato se je boste še toliko lažje in z veseljem lotili. Gre za znanstvenofantastičen (sicer mladinski) roman, ki bralca že na začetku povsem zasvoji. Zaznamujejo ga preprosta in razumljiva slovnica (Past Simple in Past Perfect), kratki stavki in jasno zasnovana zgodba. Delo je sicer daljše, a preprosto, zato ga boste hitro prebrali.
6. Gaeme Simsion – The Rosie Project (Projekt Rosie)
Če radi prebirate zabavna in romantična, a nikakor ne »pocukrana« dela, pokukajte v tole knjigo. Priporočam jo bralcem, ki jezik uporabljajo na napredni stopnji , saj se zgodba ponekod nekoliko zaplete, sicer pa je jezik čist, preprost in razumljiv. Prepričana sem, da vama bosta posebni profesor Don in vihrava Rosie na ustnice prikradla nasmeh ali dva ter vas seznanila s kakšno novo angleško besedo za vaš »možganski« slovar.
Tako, mislim, da sem vam priskrbela dovolj čtiva za nekaj časa. Pogumno v knjižnico in branju naproti. Naj vas na bralne dogodivščine pospremim še z enim nasvetom: četudi se vam sprva zdi, da je branje v angleškem jeziku za vas prevelik izziv in imate težave z razumevanjem, nikar ne obupajte! Pomagajte si slovarji, kontekstom, sprašujte! Če boste dovolj vztrajni in dosledni, boste sčasoma opazili, da pomoči ne potrebujete več in tako boste osvojili še en vrh na svoji poti učenja angleškega jezika. Vztrajnost velja!

Petra_CambPetra Krapež, učiteljica angleščine

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2