UCNO_RUTINO

10 TOP nasvetov za učinkovito učno rutino

September je tu in šolske obveznosti že trkajo na vrata. A brez skrbi! Predstavljamo ti 10 najboljših nasvetov za učinkovito učno rutino v novem šolskem letu.

1. Postavi si cilje

Ob koncu počitnic je smiselno razmisliti o ciljih za prihajajoče šolsko leto. Začni pri preteklem šolskem letu in pretehtaj, kaj je bilo v njem dobrega in kaj bi bilo treba izboljšati. Dobro razmisli o tem, na kakšen način bi svoje cilje lahko dosegel/a. Pri tem upoštevaj dva vidika: cilj mora biti uresničljiv, pot do njega pa jasno zastavljena. Svoje cilje tudi zapiši in jih razdelaj po korakih. Na takšen način boš dobil/a jasnejšo sliko o tem, kaj moraš narediti, da jih dosežeš.

2. Naredi si načrt

Glede na svoje šolske obveznosti in obšolske dejavnosti si sestavi tedenski načrt in se ga poskušaj držati. Lahko si ga zastaviš zelo natančno po urah ali pa kar v obliki seznama. Zajemi čas od vstajanja do spanja in vključi tudi najbolj osnovna opravila, kot so pospravljanje postelje, umivanje zob, priprava šolske torbe za naslednji dan ipd.

Verjetno boš ugotovil/a, da so si dnevi med sabo precej podobni, a pri vzpostavitvi učne rutine je to pravzaprav dobrodošlo. Več kljukic kot ob koncu dne obkljukaš na seznamu, večje bo tvoje zadovoljstvo in s tem višja tvoja samozavest. Tako krepiš zaupanje vase, gradiš motivacijo za nadaljnje delo in ustvarjaš dobro učno rutino. Če kakšna točka ostane neobkljukana, pa poskrbi, da se bo naslednji dan znašla čim višje na seznamu ali jo prestavi na tisti dan v tednu, ko imaš manj obveznosti.

PRUDKTIVNOST UCNO RUTINO

3. Uči se sproti

Na tedenski ravni določi okvirno število ur, ki jih boš namenil/a šolskim obveznostim in si jih v skladu s svojimi obšolskimi dejavnostmi kar se da enakomerno razporedi na posamezne dneve. Izogibaj se t. i. kampanjskemu učenju, ko se snovi posvetiš samo tik pred ocenjevanjem. Pogosto se je zaradi preobremenjenosti z različnimi predmeti resda težko učiti sproti, vendar poskusi to doseči vsaj delno.

Če imaš čez en teden napovedan test, ne odlašaj, temveč se nanj začni pripravljati takoj in učenju vsak dan nameni nekaj časa. Ponovi snov, izpiši si besedišče in reši dodatne vaje. Uči se z razumevanjem. Če naletiš na nejasnosti, si vprašanja zabeleži in jih postavi učitelju oz. profesorju na naslednji uri ali pa se za pomoč obrni na inštruktorja. Tako boš na test dobro pripravljen/a in boš bolj zaupal/a vase in v svoje znanje.

Če boš z učenjem začel/a šele dan ali dva prej, obstaja velika možnost, da te bo zagrabila panika, saj se ne boš mogel/a uspešno spopasti s snovjo in se vsega pravočasno naučiti. To lahko negativno vpliva na tvojo samozavest in posledično vodi v težave pri soočanju s stresom pred ocenjevanji.

4. Odstrani vse motilce

Pri učenju se boš lažje skoncentriral/a, če si boš prostor, v katerem se učiš, uredil/a tako, da ti bo v njem prijetno. Pred začetkom učenja poskrbi, da imaš vse pripomočke pri roki, obenem pa odstrani vse predmete, ki bi te lahko pri delu zmotili ali ti preusmerili pozornost. Med največje motilce vsekakor spada mobilni telefon, ki naj med učenjem ne bo na dosegu roke. Izjema so primeri, ko iščeš podatke na spletu ali imaš slikane zapiske (ki si jih čim prej prepiši v zvezek).

Vseeno pa med učenjem vedno izklopi glasnost, vsa obvestila in zapri zavihke. Ko telefona ne potrebuješ, ga nastavi na letalski način.

online učenje
e-tečaj

5. Izdelaj si zapiske

Izdelava kakovostnih zapiskov je svojevrstna veščina, dobro narejeni zapiski pa so ključnega pomena za uspešno učenje. Metod izdelave zapiskov je veliko, vsak pa mora najti tisto, ki mu najbolj ustreza. V nadaljevanju ti predstavljamo 5 najbolj pogostih in učinkovitih metod.

  • Miselni vzorec: gre za eno najbolj priljubljenih metod, saj je hitra in enostavna. Na sredino strani napišeš naslov, okrog njega pa z velikimi tiskanimi ključne besede, ki jim z malimi tiskanimi dopišeš opombe. Uporabiš lahko barve ter razne skice in simbole.
  • Oporne točke: gre za podoben sistem kot pri miselnem vzorcu, le da ključne informacije izpisuješ po točkah pod naslovom. Tudi pri tej tehniki priporočamo uporaba različno velikih črk, barv, podčrtovanj, obkroževanj, kratic ter raznih diagramov, slik in simbolov.
  • Cornellova metoda: gre za priljubljen sistem izdelave zapiskov, ki ga je v 50. letih prejšnjega stoletja razvil Walter Pauk, profesor Univerze Cornell. Ta metoda vključuje razdelitev zapiskov na tri dele: stolpec z iztočnicami, razdelek z glavnimi zapiski in prostor za povzetek.
Kako vzpostaviti rutino ucenja Vidrih 2
  • Spominske kartice (ang. flash cards): na manjše listke, ki so lahko različnih barv, izpišeš ključne besede, na nasprotno stran pa njihove definicije. Pri učenju jih nato uporabljaš obojestransko (prebereš ključno besedo in poskusiš priklicati definicijo ali prebereš definicijo in se poskusiš spomniti ključne besede). Ta metoda je zelo učinkovita pri jezikih za učenje nepravilnih glagolov.
  • Razgibane tabele: ključne informacije vneseš v tabelo, ki jo prilagodiš vsebini snovi. Pri učenju jezikov jo npr. razdelaš tako, da v prvi stolpec vpišeš novo besedo, v drugem pa jo uporabiš v povedi. V tretji stolpec lahko vneseš ostale besede iz iste besedne družine. Po potrebi lahko dodaš še četrti in peti stolpec z angleško razlago/sopomenko in slovenskim prevodom.

Katera metoda ti najbolj ustreza? Preizkusi jo pred naslednjim ocenjevanjem. Posamezne metode lahko med sabo tudi kombiniraš in razviješ čisto svoj sistem izdelave zapiskov.

6. Organiziraj si čas

Se ti dogaja, da se učiš cele dneve, želenih rezultatov pa ni? To lahko pomeni, da pri učenju nisi dovolj učinkovit/a. Bistveno bolj kot količina je namreč pomembna kakovost porabljenega časa. To pomeni, da se med učenjem maksimalno zbereš in se v delo poglobiš. Pri tem ti misli ne uhajajo drugam, prav tako ne pogleduješ na telefon.

Če je problem osredotočenost, poskusi s krajšimi intervali učenja. Zelo znana je t. i. tehnika pomodoro, ki jo je razvil Italijan Francesco Cirillo konec 80. let prejšnjega stoletja. Pri odmerjanju časa učenja je uporabljal kuhinjski časovnik v obliki paradižnika, po čemer je tehnika tudi dobila ime (it. pomodoro – paradižnik). En paradižnik pomeni 25 minut intenzivnega učenja, ki jim sledi 5 minut odmora, po četrtem paradižniku pa narediš daljšo pavzo (15–30 minut).

7. Uči se aktivno

Razlog, da kljub uram vloženega truda ne dosegaš želenih rezultatov, je lahko tudi v tem, da se ne učiš aktivno. Ni namreč dovolj, da si zapiske trikrat prebereš. Možgane je med učenjem treba aktivirati in stimulirati na različne načine. To najlažje narediš tako, da kombiniraš med sabo različne učne stile.

Učni stili so trije: slušni, vidni in kinestetični. Če si bolj slušni tip, lahko tiho branje zamenjaš za glasno ponavljanje. Če si vidni tip, si podatke izpisuj in pri tem uporabljaj barve. Če pa si kinestetični tip, ti bodo v pomoč igre vlog in vživljanje v različne situacije.

Večina oseb ima mešane učne stile, kar pomeni, da bo učenje najbolj učinkovito, če boš združeval/a metode različnih učnih tipov in jih kombiniral/a med sabo. Primer: nepravilne glagole si boš lažje zapomnil/a, če jih boš zapisal/a in pri tem uporabil/a različne barve, zraven pa jih še ponavljal/a na glas ter jih uporabil/a v povedih. Če imaš težave s tvorjenjem povedi, lahko uporabiš ChatGPT.

8. Najdi čas zase

Poleg učenja in domačih nalog obvezno najdi čas tudi za sprostitev in rekreacijo. Za razbremenitev zadošča že ena ura dnevno. Poskusi nekaj tega časa preživeti v naravi namesto na družbenih omrežjih. Vikend je sicer namenjen oddihu, vendar je vseeno priporočljivo, da nekaj ur nameniš tudi šolskim obveznostim. Namig: Čim več nalog in učenja opravi že v petek popoldan in/ali v soboto zjutraj, da lahko potem brezskrbno uživaš v preostanku vikenda.

ucno rutino aktivnost tek

9. Vzdržuj telesno formo

Marsikdaj zaradi pomanjkanja časa zapademo v nepravilno prehranjevanje, se odrekamo spancu in izpuščamo športno aktivnost. A prav v času največjih učnih naporov je še kako pomembno, da ne opustimo zdravih navad. Uravnotežena prehrana, dovolj spanca in redna športna aktivnost bodo pripomogli k temu, da se boš lažje spopadel/a s stresom in spodbudil/a delovanje možganov. Posledično boš tudi bolj osredotočen/a pri učenju in boš lažje ostal/a zdrav/a v obdobju testov in spraševanj. Zato pri izdelavi tedenskega urnika poskrbi, da se bo na njem znašel tudi čas za pripravo zdravih obrokov in redno fizično aktivnost, nočnemu počitku pa nameni vsaj 8 ur dnevno.

Redna športna aktivnost prispeva k boljši zbranosti pri učenju. Vir: Freepik

10. Prosi za pomoč

Včasih se zgodi, da kljub najboljšim namenom in trdemu delu ne gre vse po načrtih. Če se torej kje zalomi, naj ti ne bo nerodno prositi za pomoč! Pri Jezikovni Akademiji imamo veliko izkušenih učiteljev, ki ti lahko pomagajo pri različnih jezikovnih in učnih izzivih. S svojim inovativnim pristopom bodo našli primeren način učenja zate in s skupnimi močmi boste zagotovo rešili pomanjkljivosti v znanju ter razjasnili vse dvome. Kar pogumno!

Upamo, da ti bo s temi nasveti uspelo ustvariti uspešnom učno rutino. Želimo ti uspešno šolsko leto 2024/25!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!