TOP nasveti za ohranjanje motivacije pri ucenju

TOP nasveti za ohranjanje motivacije pri učenju

Ko se lotimo učenja novega jezika, raziskujemo popolnoma nov svet. Koliko znanja bomo usvojili, koliko vrat se nam bo odprlo, ko bomo tekoče govorili, kaj to pomeni za našo kariero in podobno – možnosti, ki nam jih odpira znanje novega jezika, so zares razburljive. Včasih pa nam jo zagode motivacija. Preverite, kateri so TOP nasveti za ohranjanje motivacije pri učenju jezika.

Postavite si dosegljive cilje

Pri učenju novih stvari, usvajanju novih znanj je ključno, da si postavite dosegljive, realne cilje. Nič drugače ni pri učenju jezika. Tako boste namreč lažje ostali motivirani, saj boste z vsakim osvojenim ciljem dobili dodaten zagon in se lotili naslednjega. Bodite natančni glede tega, kaj želite doseči in določite načrt, kako boste to dosegli. Vaš cilj naj ne bo »naučiti se španščino«, raje recite: »Čez šest mesecev se bom z maternim govorcem pet minut pogovarjal v španščini.« Tako boste imeli konkreten cilj in si boste zanj prizadevali, s tem pa boste lažje ostali motivirani in osredotočeni.

Popestrite si učenje

Učenje jezika je lahko zabavno! Poiščite načine, kako učenje vključiti v svoje vsakdanje življenje. Glejte filme ali TV oddaje v jeziku, ki se ga učite, poslušajte glasbo, berite knjige ali poslušajte podkaste. Nekaj idej lahko najdete tukaj. Preizkusite lahko tudi aplikacije za učenje jezikov, o nekaterih smo v blogu že pisali. Prepričani smo, da boste našli kakšno, ki vam bo popestrila učenje.

Poiščite »partnerja za trening«

Z izzivi se pogosto lažje spopadamo v družbi. Če se na jezikovno pot podate z nekom, ki se prav tako uči jezika, lahko drug z drugim vadita veščine govorjenja, pisanja in poslušanja, lažje razrešita kakšno vprašanje, nenazadnje pa lahko drug drugega pri učenju spodbujata. Tako bosta oba hitreje napredovala, poleg tega pa boste imeli družbo pri proslavljanju! 🙂

TOP nasveti za ohranjanje motivacije pri ucenju

Vpišite se v jezikovno šolo

Če imate pri učenju raje več strukture, razmislite o vključitvi v jezikovno šolo. Na poti do znanja jezika vas bodo spremljali izkušeni učitelji, ki vam bodo pomagali, da bo vaše učenje učinkovito.

Proslavite svoj napredek

Učenje jezikov je dolga pot, zato je pomembno, da na tej poti proslavljate premagane ovire in stopničke. Postavite majhne mejnike, ko jih boste dosegli, pa praznujte. Prestavljajte si, da proslavite vsakič, ko se naučite 50 novih besed ali ko razumete film brez podnapisov. Zveni fino, kajne? To vas bo motiviralo in vas spomnilo, kako daleč ste prišli.

Ostanite pozitivni

Včasih ne gre vse po načrtih, tudi pri učenju jezika ni nič drugače. Če boste imeli občutek, da ne napredujete, bo to zagotovo vplivalo na vašo motivacijo. V teh trenutkih je pomembno, da ostanete pozitivni in se spomnite, da učenje jezika terja čas in trud. Raje pomislite na ves napredek, ki ste ga dosegli. 

Vodite dnevnik

Z zapisovanjem v dnevnik boste lažje spremljali svoj napredek, prav tako pa boste dobili pregled nad svojim učenjem jezika. Zapišite nove besede, ki se jih naučite, slovnična pravila in izraze, cilje in načine, kako jih boste dosegli.

Vzemite si odmor

Odmori so bistveni za ohranjanje motivacije pri učenju jezika. Učenje jezika je lahko naporno, zato je pomembno, da si vzamete čas za počitek. Vzemite si odmor, ko se počutite preobremenjeni. Počnite nekaj, ob čemer se boste sprostili, pojdite na svež zrak ali na pijačo s prijateljem. Ko si boste napolnili baterije, pa se ponovno vrnite k učenju.

Ne bodite prestrogi do sebe

Učenje jezika zahteva čas, znanja ne boste usvojili čez noč. Na poti boste naleteli na vzpone in padce, zato bodite potrpežljivi. Ne bodite prestrogi do sebe, če delate napake ali česa ne razumete takoj. Osredotočite se na napredek in nadaljujte.  

Brez motivacije pri učenju jezika ne bo šlo. To je včasih lažje reči kot storiti, zato je fino, da uporabite nekaj preprostih “triko” za to, lahko pa si ustvarite svoj seznam s TOP nasveti za ohranjanje motivacije pri učenju. Če se vam kdaj ponesreči, pa tudi nič hudega. Glavo gor, saj bo šlo!

Spoznajte skupinske tečaje!

Skupinski jezikovni tečaji so z razlogom še vedno najbolj priljubljena oblika učenja tujih jezikov, saj je učenje tujega jezika v skupini prijetna izkušnja!

skupinski-tecaj
Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!