5-vsakdanjih-korakov-do-boljše-poslovne-angleščine

5 vsakdanjih korakov do boljše poslovne angleščine

Poslovna angleščina

Učenje poslovne angleščine se na veliko načinov razlikuje od splošnih tečajev angleškega jezika, predvsem zato, ker za učenjem poslovne angleščine pogosto tiči kak razlog za to, da se je jezika potrebno naučiti hitro, pa naj bo to služba, ki vas čaka v tujini, konferenca, ki se je boste v tujini udeležili v roku nekaj mesecev, ali pa splošna potreba po večjem znanju tujega jezika na vašem delovnem mestu, ker vaše podjetje čedalje več sodeluje s tujimi naročniki.

Naj bo vaš razlog za to, da morate učenje poslovnega jezika pospešiti, tak ali drugačen, obstaja nekaj dodatnih aktivnosti, s katerimi si vsak dan lahko sami pomagate pri učenju in še dodatno pospešite napredek. Napredek boste opazili že, če te aktivnosti izvajate po 10-20 minut na dan.

1. Vsakdanje novice o dogajanju v svetu preberite v angleških časopisih in spletnih straneh.

Poslovna angleščina

V Sloveniji ne manjka angleških revij in časopisov, ki jih lahko kupite v istih kioskih in prodajalnah kot slovenske – na nekatere se lahko celo naročite! Enkrat tedensko lahko tako kupite angleški časopis in še posebno pozorno prelistate sekcijo s poslovnimi novicami ali poslovnim komentarjem, prav vsak dan pa lahko do svežih novic iz sveta v angleškem jeziku dostopate s pomočjo spleta. K širjenju bralnih (in posredno tudi pisnih) veščin ter rasti besedišča lahko še dodatno prispevate, če si med branjem obkrožite/izpišete neznane besede in jih poiščete v slovarju – množica le-teh, tudi angleško-slovenskih, je ravno tako prosto dostopna na spletu.

Ugotovili boste, da vas bo branje novic še dodatno motiviralo za učenje angleščine – ne rabite se omejiti samo na poslovne sekcije, temveč si lahko dan popestrite tudi z umetniškimi novičkami, modo ali pestrim svetovnim političnim dogajanjem.

V pomoč pri učenju besedišča vam je lahko tudi naša knjižica – frazovnica – za poslovne uporabnike! Prenesite jo brezplačno – napišite nam, kam naj jo pošljemo.

Poslušaj2. Glejte in poslušajte tuje poslovne oddaje

Internetni podcasti o dogajanju v poslovnem svetu, spletni video prispevki medijev s poslovnimi novicami, intervjuji z globalnimi vodji in managerji ter zaposlenimi v tujih podjetjih – na spletu lahko najdete obilje prispevkov s poslovnega sveta, s pomočjo katerih vam bo šla poslovna komunikacija (v kombinaciji z besediščem) še hitreje v ušesa. Pri nekaterih prispevkih obstaja celo možnost vklopa angleških podnapisov, s katerimi si lahko pomagate, če je govorna komunikacija hitra. Že 5 ali 10 minut videov na dan lahko močno prispeva k vašem razumevanju poslovne angleščine.

3. Sprostite se ob gledanju angleških in ameriških TV serij in filmov, ki se vrtijo okoli podjetij in poslovnega sveta.

Oglaševalci (orig. Mad Men). Pisarna (The Office) – britanska ali ameriška izvedba. Zahodno krilo (orig. West Wing). To so samo tri TV serije, ob katerih se lahko sprostite, medtem ko vaša ušesa in možgani intenzivno sprejemajo in shranjujejo nove informacije. Glejte jih z angleškimi podnapisi namesto slovenskih – ko pa svojem znanju že dovolj zaupate, pa pogumno izklopite tudi te.

4. Besede, besedišče, navpično in vodoravno.križanka

S križankami in drugimi igricami, ki se vrtijo okoli iskanja besed, si lahko na zanimiv način pomagate pri širjenju besedišča. Poleg tistih v angleških časopisih in ugankarjih lahko na spletu najdete celo take, ki so specifično usmerjene na besede iz poslovne angleščine.

zvezek5. Vaja, vaja in utrjevanje.

Pridružite se spletnim forumom ali klepetalnicam na temo posla (ali pa drugih tematik, ki vas zanimajo) in svoje znanje preizkusite tako, da sodelujete pri kateri od tematik. Ne bojte se sodelovanja – kaj hitro boste ugotovili, da velika večina sodelujočih ni iz angleško govorečih držav – ne bojte se napak, ampak se po svojih najboljših sposobnostih potrudite, da boste drugim skomunicirali vaše ideje. Če spoznate naravnega govorca angleščine tudi osebno, pogumno izkoristite priložnost in svoje komunikacijske spretnosti vadite tudi iz oči v oči. Ne bojte se napak, saj so nujen del procesa učenja in se z njihovo pomočjo učimo še hitreje!

Poleg tega vsak dan zvečer obnovite na novo pridobljeno znanje –  v ta namen je dobro, da si omislite zvezek ali knjižico, ki jo vedno nosite s seboj in vanjo pridno vnašate novo znanje in besede, ki si jih lahko zvečer pred spanjem še enkrat preberete.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!