Trojezični jesenski slovarček

Nazaj na vse prispevke

Napisal/a | 20. Sep 2016 | Jezik za kariero in posel

22. september 2016 je dan odprtih vrat na Jezikovni Akademiji, letos pa tudi uradni začetek jeseni! Čas je za obarvano listje na drevesih, vonj po pečenem kostanju in dehtečem moštu ter prijetne ohladitve po letošnji poletni vročini – v anglofonski kulturi pa kmalu tudi čas za rezljanje buč in noč čarovnic!

autumn-scene-1303675766a1x

Ste vedeli, da ima jesen v angleščini dve različni poimenovanji? V britanski angleščini se zanjo uporablja izraz “autumn”, v ameriški angleščini pa “fall” – kar dobesedno pomeni padec. Poimenovanje tega čudovitega letnega časa je bilo nekoč namreč daljše – v 16. stoletju so prebivalci Otoka jesen poimenovali kot fall of the leaf” (padec listja) in “fall of the year” (padec leta), medtem ko ima izraz “autumn” etruščanske korenine in ravno tako nosi pomen minevajočega leta. Nemški izraz za jesen, “der Herbst”, pa dobesedno pomeni žetev.

533213293_xs

Poleg bogastva pridelkov, s katerimi v teh dneh polnimo svoje kleti,  si lahko ob tej priložnosti napolnite tudi svoj jezikovni predalček – za vas sem zato pripravila trojezični (slovensko-angleško-nemški) jesenski slovarček z nekaj besedami in frazami, ki jih lahko uporabite za pogovore o tem čudovitem letnem času:

ANGLEŠKI IZRAZ

 SLOVENSKI  IZRAZ

NEMŠKI IZRAZ

autumn (ameriško: fall) jesen
der Herbst
apple jabolko  der Apfel
chestnut kostanj  die Kastanie
cider mošt (predvsem jabolčnik)  der Apfelwein / der Most
cobweb  pajčevina  das Spinnennetz
cool  hladno  kühl
falling leaves  padajoče listje  fallende Blätter
grapes  grozdje  die Weintrauben
harvest  žetev  die Ernte
Halloween  Noč čarovnic  das Halloween
November  november  der November
nuts  oreški  die Nüsse
October  oktober  der Oktober
orange  oranžna barva/pomaranča  orange (barva)

die Apfelsine (pomaranča)

pumpkin  buča  der Kürbis
pumpkin pie  bučna pita  der Kürbiskuchen
raincoat  dežni plašč  der Regenmantel
season  letni čas  die Jahreszeit
wine  vino  der Wein

Prispevek je pripravil/a:

Sanja Struna
Sanja je učiteljica angleščine in prevajalka, ki je svoje znanje angleškega jezika nadgradila tudi v času študentske izmenjave v ZDA. Poleg poučevanja Sanja pri Jezikovni Akademiji skrbi tudi za bralce našega bloga, trenutno pa se uči korejsko in se ukvarja s korejskimi filmi. Preberi več o Sanji | Preberi ostale Sanjine prispevke