5-tujih-jezikov-za-katere-je-dobro-da-se-jih-otroci-začnejo-učiti-čimprej – kopija

5 tujih jezikov, za katere je dobro, da se jih otroci začnejo učiti čimprej

Številne študije potrjujejo, da zgodnje učenje tujih jezikov pozitivno vpliva ne samo na prihodnje znanje tujih jezikov, temveč tudi na razvoj otrokovih kognitivnih sposobnosti, poleg tega pa izboljšuje spomin in slušno-govorne veščine otroka – zato ni prav nič nenavadno, da postaja med mladimi starši zgodnje učenje tujih jezikov vse bolj priljubljena popoldanska dejavnost za njihove malčke. V Sloveniji je med jezikovnimi tečaji za predšolske otroke najbolj priljubljena izbira angleščina, vendar pa to ni edini jezik, z učenjem katerega je dobro začeti čimprej.

kids education classroom

Možgani majhnih otrok so posebno prilagojeni za sprejemanje še tako zapletenih fonetičnih zvokov, in majhni otroci se lahko zaradi tega s še dodatno lahkoto učijo še najbolj fonetično zahtevne jezike in njihovo izgovorjavo neverjetno dobro posnemajo.

Kot smo nedavno tega že pisali na našem blogu, je večina raziskav potrdila, da je “zlato obdobje” za učenje tujih jezikov nekje v starosti od 5 do 9 let. Pri otrocih, starejših od 9 let, se pri njihovi izgovorjavi tujih jezikov že pojavi naglas – njihovi možgani med učenjem začnejo zaznavati fonološke razlike med prvinskim jezikom in novimi, “drugačnimi” fonološkimi sestavami, in izgovorjava brez naglasa postane nekaj, za kar se morajo otroci zavestno potruditi.

Prenesite brezplačno knjižico s pobarvankami, ki bodo otrokom pomagale pri učenju angleščine!" Brezplačna pobarvanka za učenje angleščine
languagesVeliko strokovnjakov zato priporoča, da otroci čimprej začnejo z učenjem bolj fonetično zahtevnih jezikov, kot so na primer kitajska mandarinščina, francoščina, španščina, arabščina in celo portugalščina. Zanimivo je, da se na seznamu 5 najbolj priljubljenih izbir za učenje tujih jezikov ravno tako nahajajo jeziki, izgovorjava katerih se precej razlikuje od naše slovenščine: poleg angleščine še španščina, kitajska mandarinščina, italijanščina in nemščina. Zakaj so ti jeziki tako priljubljeni?

Kitajska mandarinščina, španščina in angleščina (v tem vrstnem redu) so jeziki z največ govorci na svetu. Jeziki z največ govorci v EU pa so nemščina, italijanščina in angleščina, ki jim sledita še francoščina in španščina. Če želite svojega otroka že zgodaj začeti pripravljati na zahtevni svet odraslih, je tako priporočljivo, da izbirate ravno med temi jeziki. Istočasno pa morate starši vzeti v obzir, da učenje preveč jezikov hkrati ni dobro za otroka, saj lahko upočasni napredek pri posameznih jezikih, sploh če so izbrani jeziki iz iste jezikovne družine (kot sta npr. španščina in italijanščina) – sorodnosti med jeziki lahko ob istočasnem učenju povzročijo precejšnjo zmedo. Večina staršev se tako pri izbiri predšolskih tečajev za svoje otroke odloči za en sam jezik; v Sloveniji je zaradi splošne uporabnosti in kot predpriprava na obvezni prvi tuji jezik najbolj priljubljena izbira angleščina.

Prenesite brezplačno knjižico s pobarvankami, ki bodo otrokom pomagale pri učenju angleščine!
 Brezplačna pobarvanka za učenje angleščine
– članek je za vas pripravila učiteljica angleščine in prevajalka, Sanja Struna
Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!