Tečaj angleščine: ali bo tehnološki napredek preoblikoval klasičen način učenja?

Naj se vpišem na klasičen jezikovni tečaj ali se jezika lahko naučim s pomočjo mobilnih in spletnih aplikacij? Mi tehnološki napredek omogoča pridobitev kvalitetnega znanja, kot mi to omogoča jezikovni tečaj angleščine? Globalizacija nam ponuja veliko različnih možnosti, vsekakor pa je v človeški naravi, da izberemo le najboljše.
Po pravici povedano, se tujega jezika še nikoli nisem naučila le preko uporabe spletnih pripomočkov. Od vseh tujih jezikov najbolje govorim angleško, jezika pa se učim že od tretjega leta. Moj proces učenja še vedno poteka, saj poznam veliko naravnih govorcev angleškega jezika, s pomočjo katerih vadim svojo izgovorjavo. A ker sem odraščala še v času brez pametnih telefonov in aplikacij, sem seveda obiskovala tečaj angleščine. Bi danes izbrala le učenje preko spletnih aplikacij? Pa poglejmo.

Vsi si želimo, da angleščina postane naš drugi materni jezik, glede na svetovno razširjenost jezika. Moje mnenje je, da takega znanja ne moremo pridobiti brez človeške pomoči. Zakaj?

Tečaj angleščine

SKUPINSKI TEČAJI ANGLEŠČINE ZAGOTAVLJAJO PRAGMATIČNO ZNANJE.
Pragmatika ali raboslovje je veja jezikoslovja in komunikacijske teorije, ki pripomore k funkcionalnem razumevanju določenega sporočila v procesu komunikacije. Pragmatično znanje torej omogoča razumevanje sporočila glede na situacijo, potrebe, pričakovanja ter vloge tistih, ki sodelujejo oz. so komunikacijsko vpleteni. Biti pragmatično kompetenten pomeni biti sposoben pravilno proizvajati in ustrezno interpretirati neko jezikovno dejstvo v skladu s situacijo.
Tovrstnega znanja pa posameznik ne more pridobiti brez intenzivnega učenja tujega jezika, kar vključuje branje, pisanje, poslušanje in obvezno govorjenje. Interakcija z ostalimi tečajniki je namreč ena najpomembnejših sestavin jezikovnega tečaja. Skupinska konverzacija angleškega jezika tečajnika obogati z jezikovno inteligenco, saj je dar praktičnega znanja, česar pa nam tehnologija zaenkrat še ne omogoča.

Interaktivni angleški tečaj

UČITELJ TUJEGA JEZIKA VAM BO POMAGAL ODPRAVITI JEZIKOVNE POMANJKLJIVOSTI.
Ko sem začela z učenjem angleščine, sem imela veliko težav z razumevanjem uporabe angleških časov. Velikokrat sem »past simple tense« pomešala z »past continious tense«, saj nisem razumela logičnega ozadja. Moja takratna učiteljica angleščine je kaj hitro opazila težavo, zato je veliko časa posvetila poudarku na angleške čase in temu primernim intenzivnejšim vajam. Z njeno pomočjo sem si za vedno razjasnila pravila uporabe angleške slovnice. Kar želim poudariti, je to, da razne aplikacije zaenkrat še ne vedo, katero področje mora tečajnik dodatno utrditi. Četudi zaznajo napake ter nam sporočijo našo uspešnost, nad nami nimajo nadzora, kot ga ima učitelj tujega jezika. Človek načeloma rad počne stvari, katere mu gredo dobro od rok, ter malo manj uživa v dejavnostih, v katerih je slabši. Samodisciplina je težja, ko smo v nečem pomanjkljivi oziroma drugorazredni. Zato menim, da vsak nov govorec določenega tujega jezika potrebuje mentorja, torej učitelja, ki mu bo pomagal preskočiti ovire.
KDOR SPRAŠUJE, TA SE UČI.
Vsak svetovni jezik ima svoj teoretična pravila in prakso, hkrati pa mnogo razlik od našega maternega jezika. Nekateri seveda več kot drugi. Vsekakor pa vsako novo znanje poraja nova vprašanja. Zakaj včasih uporabimo »the«, včasih »a«, včasih ničesar? Kako anglo-saški narodi ločijo med vikanjem ter onikanjem? Mnogo, mnogo vprašanj, vsaj pri meni. Trenutno se učim korejskega jezika, kar pomeni popolnoma drugačen sistem, zato me zanima veliko stvari.
Načeloma je tehnološki razvoj doprinesel to prednost, da lahko čisto vsako stvar najdemo na internetu, vse kar moramo storiti je le vpisati željeno vprašanje v brskalnik. Meni osebno to pomaga marsikdaj, vendar ko imam vprašanja glede tujega jezika, rajši vprašam učitelja. Ker so se tudi sami morali naučiti, bodo najbrž hitreje vedeli, kaj nas zanima. Tako prihranimo na času, hkrati pa je razlaga ustreznejša ter veliko bolj natančna, ko prihaja iz ust profesionalca.

Če povzamem zgoraj napisano, sem mnenja, da nam zaenkrat mobilne in spletne aplikacije še ne omogočajo pridobitev znanja tujega jezika na dolgi rok. Če določen jezik zares želimo znati in obvladati, potrebujemo mentorja, torej učitelja ter so-tečajnike, s katerimi si lahko pomagamo jezika naučiti bolje in hitreje.

APLIKACIJE ZA UTRJEVANJE JEZIKA? SEVEDA!
Aplikacije pa so super za preprosto znanje, kot so pozdravi, osnovne fraze, pomembne besede ter preprosti stavki. Koristijo nam lahko pred potovanjem v tujino ter tudi tekom potovanja. Menim, da so tovrstne aplikacije (poleg seveda zemljevida) najbolj uporabna stvar na poti! Uporabe so tudi za razne poslovne sestanke s tujimi partnerji, ali pa le za tiste ambiciozneže, ki bi radi znali pozdraviti v raznih svetovnih jezikih!
Odlične so tudi za utrjevanje jezika. Sedaj, ko živim v Koreji, sem prekinila s tečajem nemščine, španščine in ruščine, saj preprosto nimam časa. Zato imam na telefonu par aplikacij, ki mi pomagajo, da jezika ne pozabim. Na srečo je tu tudi veliko predstavnikov zgoraj naštetih jezikov, zato govoriti vsekakor ne bom pozabila!
Predlagam aplikacijo »Duolingo«, ki je res številka 1 za dodatno utrjevanje jezika. Uporabljam tudi »google translate« za enostavnejše prevode, vendar ne za prevode celotnih povedi. Ostale aplikacije, ki jih je vredno preizkusiti, so busuu, ABA English, Babbel, English Tenses, Memrise, ter še celo morje drugih.

Aplikacije za učenje angleščine

Najbolj učinkovita pa je seveda kombinacija jezikovnega tečaja ter sprotno utrjevanje v spletni učilnici ali pa na mobilni aplikaciji. Tovrstna hibridna metoda dokazano zagotavlja najhitrejši uspeh!

Špela Koželj
Prispevek je pripravil:

Špela je že od malih nog velika ljubiteljica tujih jezikov, saj se že od tretjega leta uči angleški jezik, pred leti pa je začela še z intenzivnim tečajem ruščine. V prostem času rada teče in se ukvarja s fotografijo. Njena velika strast so potovanja in spoznavanje novih kultur. Trenutno se uči špansko, nemško in rusko.