Kako se naučiti tuji jezik

Kako se hitreje naučiti tuji jezik?

Jeziki so pomemben del našega življenja. Če je bilo še pred nekaj leti sprejemljivo govoriti le en tuji jezik, sedaj skoraj vsi poklici zahtevajo znanje dveh ali več jezikov. Žal učenje tujega jezika vselej terja kar precej časa, a je mogoče celoten proces tudi skrajšati, če le poznate pravilne metode!

1. Osredotočite se na vsebino, ki je za vas relevantna

Pomembno je, da začnete z vsebino, ki vas zanima, s katero se radi ukvarjate, jo uporabljate dnevno itd. Ko se učimo novih stvari, se najhitreje učimo, ko zadevo uporabljamo v praksi!

2. Vključite tuji jezik v svoj vsakdan

Podobno kot ste se naučili jezika v otroštvu, se lahko jezika naučite tudi kot odrasli. Obdajte se z novim jezikom. Predvajajte si glasbo, filme, čim več se pogovarjajte v tujem jeziku ter opazujte kretnje in mimiko obraza, ki jo vaš sogovornik uporablja. Ključ do uspeha je ponavljanje. Namesto da suhoparno prebirate sezname z besedami, si tuje besede prilepite na predmete, ki vas obkrožajo in tako vključite jezik v naš vsakdan. Naučene besede mešajte med seboj in tvorite čim več stavkov, ki se vam zdijo smiselni. Tako kot otroci najprej tvorijo kratke in preproste stavke, tudi sami najprej začnite z kratkimi jedrnatimi stavki.

Kako se naučiti tuji jezik

3. Ko boste razumeli sporočilo, boste razumeli jezik 

Ne obremenjujte se z glagoli, samostalniki, vezniki ampak skušajte razumeti bistvo. Ne obrememenjujte se, če kakšne besede v pogovoru ne razumete. Pomagaje si z sogovornikovo mimiko in kretnjami, da boste lažje razumeli sporočilo. Tudi ko berete knjigo ali gledate film se osredotočite na to, da razumete kaj se dogaja. Skušajte si ustvariti sliko in ne usmerjajte vaše pozornosti v besede, ki jih ne razumete. Znano dejstvo, da se tujega jezika najhitreje naučimo, ko se ga učimo v tuji državi obkroženi s maternimi govorci, še kako drži. V takem okolju se ne obremenjujemo z besedami ampak skušamo izluščiti bistvo, da bi se lahko sploh sporazumeli. 

4. Besede vizualizirajte

Ko se učite novih besed, jih povežite z določeno sliko, vonjem, otipom. Z asociacijo si boste lažje priklicali v spomin določene predstave in si nove besede hitreje zapomnili. Slike, ki jih uporabljate pri vizualizaciji informacij, so odvisne od vas samih in pomembno je, da so vam razumljive in logične. 

tuji jezik

5. Najprej se naučite osnov

V začetku učenja je pomembno, da se naučite nekaj osnovnih fraz, s katerimi boste lahko »preživeli« v tuji državi. Takšne fraze so na primer: “Ne razumem!”, “Lahko ponovite?”, “Kje se nahaja ______?”, “Se opravičujem.”, “Prosim.”, “Hvala.” Naučite se le obliko za prvo osebo, saj jo boste največkrat uporabili. Ko se začnete učiti jezika ni pomembno, ali znate našteti vse barve in poimenovati vse živali. Pomembno je, da lahko začnete vaše znanje čim hitreje uporabljati v praksi in se pogovarjati z ljudmi.

6. Vaše počutje je pomembno – ne iščite popolnosti, skušajte se sprostiti

Jezika se boste najlažje naučili takrat, ko boste spoznali, da ne morete biti popolni. Če boste obupali vsakič, ko boste naleteli na besedo, ki vam bo neznana in bili jezni nase vsakič, ko se ne boste spomnili pravilne oblike glagola, bo za vas učenje stresno in naporno. Ko pa se boste z jezikom soočili sproščeno in se ob tem zabavali, boste veliko hitreje razumeli bistvo, saj se ne boste osredotočali na podrobnosti.

Kljub vsem nasvetom si je potrebno zapomniti, da se ljudje učimo z različno hitrostjo, zato ne obupajte, če boste za učenje potrebovali več časa. Pomembno dejstvo je, da se lahko prav vsak nauči tujega jezika. Kjer je volja, je tudi pot. 🙂

Prijavite se na jezikovni tečaj

Vpisi potekajo celo leto! Za več informacij smo vam vam na voljo na telefonski številki 070 792 792 ali na naslovu [email protected]
Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2