Intervju-Romana-Martinjak-Iskra-d.d

Intervju: Romana Martinjak, Iskra d.d.

Romana Martinjak - Iskra d.d.
Romana Martinjak – Iskra d.d.

Iskra je verjetno eno najbolj znanih in uspešnih slovenskih podjetij, z izjemno tradicijo na področju tehnike. Take uspehe je Iskra lahko dosegala samo z veliko pozornostjo, ki so jo namenjali razvoju svojih kadrov. Tudi danes ni nič drugače, z vedno večjo vpetostjo v mednarodni trg pa so se tudi na Iskri odločili za jezikovne tečaje za zaposlene v podjetju. O pomenu znanja jezikov na poslovnem področju se je Veronika Zajc, vodja poslovnih programov na  Jezikovni Akademiji, pogovarjala z gospo Romano Martinjak, strokovno sodelavko za kadre v družbi Iskra d.d. 

Kdaj ste v podjetju začutili potrebo po znanju tujih jezikov?

Za jezikovne tečaje za zaposlene smo se odločili v zadnjih dveh letih. Želeli smo slediti smernicam na mednarodnem področju.

Katere segmente tujega jezika ste si želeli izboljšati? Je bilo to osnovno znanje, poslovna konverzacija, strokovno besedišče v stroki dejavnosti vašega podjetja ali preprosto okrepitev pogovornega znanja jezika?

Želeli smo izboljšati vse od zgoraj navedenega in seveda pridobiti osnovno znanje jezika, se naučiti in obnoviti slovnico, delati na strokovni terminologiji, izboljšati pisno razumevanje in se naučiti poslovnih fraz.

Kateri kader se uči tuji jezik v vašem podjetju? Kateri jezik se učijo?

Jezik se uči visoko strokovni kader, oziroma kader, nameščen na višje zahtevnih delovnih mestih, ter kader, ki je v stalnem stiku z zunanjimi partnerji. Z učenjem jezika so začeli tudi zaposleni, pri katerih se je izkazala potreba po stiku z jezikom na delovnem mestu. Zaposleni se učijo nemščino in angleščino, dogovarjamo pa se tudi za španščino.

Logotip Iskra

»Vsak dan se že srečujemo s tujimi izrazi v različnih medijih, portalih, na poti, pri srečanjih s tujci … in se zamisliš, kako pomembno je, da znamo obvladati vsaj en svetovni jezik. Včasih so rekli, da kolikor tujih jezikov znaš, toliko veljaš in kmalu bo to postalo pravilo.«

Tako individualni kot tudi skupinski tečaji imajo svoje prednosti. Kateri se vam zdijo ustreznejši in bolj učinkoviti za vaše podjetje in zakaj?

Odvisno od stopnje zahtevnosti tečaja in namena vključitve. Podpiramo skupinske izvedbe, stopenjsko učenje in tudi individualne tečaje, oziroma učenje v dvojicah.

Ali je po vašem mnenju znanje tujega jezika pogoj za uspešno delovanje podjetja?

Da, sploh za prodajalce obstaja potreba po večjezičnosti.

Kakšen napredek opažate pri svojih zaposlenih po opravljenem tečaju tujega jezika pri Jezikovni Akademiji?

Različno, odvisno od uporabe jezika v vsakdanjem življenju in na delovnem mestu, in od interesa posameznika (motivacija in samoučenje).

Kaj je po vašem mnenju ključnega pomena pri poslovanju s tujino? Ali so vam partnerji bolj naklonjeni, če z njimi govorite v njihovem maternem jeziku? Ali lahko rečete, da so zaposleni okrepili odnos s tujimi partnerji?

Da. Partnerji so veliko bolj naklonjeni, če komunikacija poteka v njihovem maternem jeziku, s tem se izboljšuje tako osebni kot poslovni odnos.

Komu bi priporočali jezikovne tečaje pri Jezikovni Akademiji? Kakšnim podjetjem in kadrom?

Priporočam jih vsakomur, ne glede na to, ali gre za pridobivanje znanja za osebne ali poslovne potrebe.

Glede na to, da tudi sami obiskujete skupinski tečaj angleščine pri Jezikovni Akademiji, kaj bi lahko še posebej izpostavili?

Odlično atmosfero, prilagodljivost predavatelja potrebam učencev, utrjevanje pridobljenega znanja, možnost učenja na daljavo in omogočen dostop do elektronske učilnice, strokovnost in s sodobnimi orodji pripravljeno gradivo.

Kakšen napredek ste opazili pri sebi? Ste sedaj bolj samozavestni tudi pri rabi jezika v poslovnem svetu?

Postajam bolj samozavestna in začenjam jezik uporabljati pri ustnem razumevanju, kar je bistveno.

Učenje tujega jezika je zelo pomembno, vendar si najbolj zapomnimo zabavne zgodbe in pripetljaje. Se je tudi vam med učenjem pripetilo kaj takšnega, da vam je ostalo v spominu?

Zaenkrat ničesar takega, edino to, da se zalotim, da se sprašujem, kako bi to zvenelo v angleščini.

Ali se spomnite kakšne konkretne situacije, kjer bi vam znanje tujih jezikov prišlo zelo prav?

Vsak dan se že srečujemo s tujimi izrazi v različnih medijih, portalih, na poti, pri srečanjih s tujci … in se zamisliš, kako pomembno je, da znamo obvladati vsaj en svetovni jezik. Včasih so rekli, da kolikor tujih jezikov znaš, toliko veljaš in kmalu bo to postalo pravilo.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!