intervju-iskra

Intervju: Romana Martinjak, Iskra d.d.

Iskra je verjetno eno najbolj znanih in uspešnih slovenskih podjetij, z izjemno tradicijo na področju tehnike. 

Take uspehe je Iskra lahko dosegala samo z veliko pozornostjo, ki so jo namenjali razvoju svojih kadrov. Tudi danes ni nič drugače, z vedno večjo vpetostjo v mednarodni trg so se tudi na Iskri odločili za jezikovne tečaje za zaposlene v podjetju. O pomenu znanja jezikov na poslovnem področju smo se pogovarjali z gospo Romano Martinjak, strokovno sodelavko za kadre v družbi Iskra d.d. 

Kdaj ste v podjetju začutili potrebo po znanju tujih jezikov?

  • Za jezikovne tečaje za zaposlene smo se odločili v zadnjih dveh letih. Želeli smo slediti smernicam na mednarodnem področju.

Katere segmente tujega jezika ste si želeli izboljšati? Je bilo to osnovno znanje, poslovna konverzacija, strokovno besedišče v stroki dejavnosti vašega podjetja ali preprosto okrepitev pogovornega znanja jezika?

  • Želeli smo izboljšati vse od zgoraj navedenega in seveda pridobiti osnovno znanje jezika, se naučiti in obnoviti slovnico, delati na strokovni terminologiji, izboljšati pisno razumevanje in se naučiti poslovnih fraz.
Romana Martinjak
Romana Martinjak, Iskra d.o.o.

Kateri kader se uči tuji jezik v vašem podjetju? Kateri jezik se učijo?

  • Jezik se uči visoko strokovni kader, oziroma kader, nameščen na višje zahtevnih delovnih mestih, ter kader, ki je v stalnem stiku z zunanjimi partnerji. Z učenjem jezika so začeli tudi zaposleni, pri katerih se je izkazala potreba po stiku z jezikom na delovnem mestu. Zaposleni se učijo nemščino in angleščino, dogovarjamo pa se tudi za španščino.
»Vsak dan se že srečujemo s tujimi izrazi v različnih medijih, portalih, na poti, pri srečanjih s tujci… in se zamisliš, kako pomembno je, da znamo obvladati vsaj en svetovni jezik. Včasih so rekli, da kolikor tujih jezikov znaš, toliko veljaš in kmalu bo to postalo pravilo.«

Tako individualni kot tudi skupinski tečaji imajo svoje prednosti. Kateri se vam zdijo ustreznejši in bolj učinkoviti za vaše podjetje in zakaj?

  • Odvisno od stopnje zahtevnosti tečaja in namena vključitve. Podpiramo skupinske izvedbe, stopenjsko učenje in tudi individualne tečaje, oziroma učenje v dvojicah.

Ali je po vašem mnenju znanje tujega jezika pogoj za uspešno delovanje podjetja?

  • Da, sploh za prodajalce obstaja potreba po večjezičnosti.

Kaj je po vašem mnenju ključnega pomena pri poslovanju s tujino? Ali so vam partnerji bolj naklonjeni, če z njimi govorite v njihovem maternem jeziku? Ali lahko rečete, da so zaposleni okrepili odnos s tujimi partnerji?

  • Da. Partnerji so veliko bolj naklonjeni, če komunikacija poteka v njihovem maternem jeziku, s tem se izboljšuje tako osebni kot poslovni odnos.

Komu bi priporočali jezikovne tečaje pri Jezikovni Akademiji? Kakšnim podjetjem in kadrom?

  • Priporočam jih vsakomur, ne glede na to, ali gre za pridobivanje znanja za osebne ali poslovne potrebe. Pri Jezikovni Akademiji sama cenim predvsem odlično atmosfero, prilagodljivost predavatelja potrebam učencev, utrjevanje pridobljenega znanja, možnost učenja na daljavo in strokovno, s sodobnimi orodji pripravljeno gradivo.

Kakšen napredek ste opazili pri sebi? Ste sedaj bolj samozavestni tudi pri rabi jezika v poslovnem svetu?

  • Postajam bolj samozavestna in začenjam jezik uporabljati pri ustnem razumevanju, kar je bistveno.
Naša ponudba

Naša ponudba

Naša pestra ponudba za odrasle omogoča učenje tujih jezikov v skupini ali individualno, s pomočjo najsodobnejših gradiv priznanih založb v kombinaciji s sodobno spletno učilnico, ki vam omogoča, da ohranjate stik z jezikom tudi izven učilnice! 

Hkrati vam omogočamo intenzivne priprave na izpita Cambridge English in Goethe, svoje znanje pa lahko ovrednotite tudi z ISC certifikatom, ki vam ga izda Jezikovna Akademija.

Poslovni jezikovni tečaji omogočajo podjetjem jezikovno izobraževanje po meri. Z veseljem vam pripravimo pester in vašim potrebam prilagojen učni program ter se prilagodimo natrpanim urnikom vaših zaposlenih!

Zaupajo nam že številna slovenska in mednarodna podjetja, ki se zavedajo, da z znanjem tujih jezikov svoji ekipi omogočajo konkurenčno prednost in si tako odpirajo številne nove poslovne priložnosti. 

Za najmlajše že vrsto let izvajamo nepozabne jezikovne počitnice v živalskem vrtu. Učenje angleščine še nikoli ni bilo tako zabavno!

V sodelovanju z ZOO Ljubljana otrokom omogočamo edinstveno izkušnjo in pestro preživljanje poletnih dni. 

Pestra izbira jezikovnih izobraževanj na daljavo! 

Številni naši tečaji še vedno potekajo ONLINE; od povsem prilagodljivih urnikov in precejšnjega prihranka časa, učenje na daljavo ostaja priljubljen način učenja tujega jezika!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2