10-pravil-za-učenje-novega-jezika-v-rekordnem-času

10 pravil za učenje novega jezika v rekordnem času

Se želite naučiti novega jezika ali pa že obstoječe znanje nadgraditi v rekordno hitrem času? Vse je mogoče – tudi preskok med stopnjami znanja v samo 3 mesecih – če se jeziku posvetite, poleg tega pa upoštevate še spodaj navedena pravila:

1. Naj vas učenja novega jezika ne bo strah, saj nikoli ne začenjate z ničle. Čeprav se tega morda ne zavedate, že imate predznanje v izbranem tujem jeziku. To sploh velja za angleščino in nemščino, saj slovenščina vsebuje ogromno izposojenk in sorodnih besed z obema jezikoma. Sezname le-teh lahko najdete na spletu; za nekatere jezike obstajajo celo mini slovarji izposojenih besed. Poglejte si jih in si z njimi pomagajte pri učenju.

2. Zavedajte se, da so odrasli pri učenju tujih jezikov boljši od otrok. Ne postavljajte si omejitev, ki temeljijo na zmotnih predstavah. Obstajajo študije, ki so dokazale, da so odrasli dejansko boljši pri učenju tujih jezikov, ker lahko hitreje dojemajo in usvojijo slovnična pravila in nove besede.

3. Pomembno je učenje pravih besed na pravi način – za komunikacijo v izbranem jeziku vam ni treba poznati celotnega besedišča, temveč predvsem besede, ki so najbolj pogosto v rabi. Ali ste vedeli, da je 65 % vsega pisanega materiala v angleščini sestavljenega iz samo 350 besed? Prvih 100 najbolj uporabljenih si lahko pogledate na tej povezavi.

4. Pomagajte si z mnemotehniko. Za to, da si določene besede, ki vam delajo težave, lahko bolje zapomnite, si določene besede povežite s kratkimi, zabavnimi pesmicami ali zgodbicami.

5. Ugotovite, kateri pristop vam najbolj ustreza. Lahko vam odgovarja, da svoje znanje jezika utrjujete preko slovničnih pravil, spet drugi pa boste opazili ekspresen napredek, če boste vsak dan vsaj eno uro govorili v izbranem jeziku. Spet drugi si lahko pomagate z miselnimi vzorci ali spominskimi karticami – preizkusite več metod in izberite najboljšo zase.

6. Postavite si pametne in dosegljive cilje. Poglejte si stopnje znanja tujega jezika in si zastavite jasen cilj, recimo: naslednje tri mesece – ali štiri – si boste prizadevali za preskok z začetne stopnje A1 na vmesno stopnjo A2.

7. Prizadevajte si za to, da se boste čim bolj obdali z izbranim jezikom. Poleg obiskovanja tečaja tako poskrbite, da boste vsak teden brali tujejezična besedila vsaj ____ ur, na teden poslušali vsaj en tujejezični program na radiu ali internetu ter si pogledali enostavne, krajše videoposnetke v izbranem jeziku s podnapisi ali pa kar celovečerne filme in pri tem uporabili dodatne metode za utrjevanje znanja.

8. Najdite način za vsakodnevno urjenje v tujejezični komunikaciji. Povežite se z drugimi tečajniki, prijatelji ali sorodniki in se z njimi pogovarjajte v izbranem jeziku. Odlično priložnost predstavlja tudi komunikacija z naravnimi govorci v izbranem jeziku; če nobenega ne poznate osebno, se lahko z njimi povežete preko raznih (tudi brezplačnih) aplikacij za učenje/izmenjavo tujih jezikov (npr. HelloTalk) oz. se dogovorite za poučevanje/jezikovno izmenjavo za preko spleta in za povezovanje uporabite programe za globalno spletno komunikacijo (npr. Skype).

9. Napake so dobra stvar. V naši družbi smo vse preveč prepričani, da se jezika lahko naučimo, vendar pa je resnica nekoliko drugačna: na jezik se navadimo. Jezik namreč prvinsko ni skupek slovnice in besedišča, vendar je to glavni način za komunikacijo med ljudmi. Seveda nam učenje slovnice in besedišča na sistematiziran način pomagata pri učenju jezika, v katerega nismo bili rojeni kot naravni govorci in tako nismo imeli možnosti, da bi se ga navadili in ga usvojili po naravni poti. Vendar pa to ni vse. Jezik je namreč potrebno uporabljati in se tako nanj navaditi. Zato ne pustite, da bi vas strah pred napakami oviral. Komunicirajte in poizkusite aktivno uporabiti vse znanje, ki ste ga že usvojili – napake pa sprejmite kot del procesa.

10. Spoznajte se z ozadjem jezika. Jezik se kot orodje za komunikacijo naslanja na kulturo, ki ji pripada. Raziskujte zgodovino, običaje in navade naravnih govorcev. Opazujte, kako se naravni govorci obnašajo –  ter poizkusite oponašati njihov način govora – preizkušanje različnih dialektov je lahko zelo zabavno! Zavedajte se, da večina naravnih govorcev – tako kot to velja za nas, naravne govorce slovenščine – ne govori slovnično pravilne, književne oblike jezika. Zabeležite si besede, ki morda niso del knjižnega jezika, vendar pa boste z njimi zveneli bolj naravno – in morda koga celo prepričali, da ste naravni govorec tudi vi.

– Članek je za vas prevedla in priredila prevajalka in učiteljica angleščine Sanja Struna.

Članek povzet in prirejen po https://fourhourworkweek.com/2014/03/21/how-to-learn-a-foreign-language-2/, datum dostopa: 4.5.2016

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2