5-metod-za-izboljšanje-vaših-bralnih-sposobnosti

5 metod za izboljšanje vaših bralnih sposobnosti

Učenje jezika se deli na razvijanje štirih glavnih spretnosti: prva je slušno razumevanje, druga je govorno izražanje, tretja pisno izražanje in četrta bralno razumevanje. Kako lahko torej izboljšamo svoje bralne sposobnosti v tujem jeziku, eno od štirih najpomembnejših spretnosti?

Seveda je na voljo več načinov, v tem članku pa je izbranih 5 najbolj koristnih metod, ki vam lahko pomagajo pri krepitvi vaših bralnih mišic.

1. Branje naj bo zabavno. Za začetek si izberite tujejezični tekst z vsebino, ki vas zanima. Izberite si tekst, ki za vaš nivo znanja jezika ni pretežak, vendar vam bo še vedno v izziv. Če najdete avtorja, ki vam je všeč, preberite še njegova druga dela. Seveda pa ni potrebno, da si za prvi projekt izberete roman z več kot 500 stranmi. Začnite z branjem člankov, ki jih lahko najdete med brskanjem po internetu ali v tujejezičnih časopisih, ali pa z branjem kratkih zgodb; ravno za učence tujih jezikov pa obstajajo tudi skrajšane in poenostavljene različice nekaterih slavnih avtorskih del.

2. Odkrijte svoj popolni bralni kotiček. Naj bo to miza na terasi v vašem priljubljenem lokalu ali udoben sedež v lokalni knjižnici; v času lepega vremena odeja pod drevesom v parku ali pa ležalnik na plaži; blazina na tleh v kotu pod oknom v vašem stanovanju; ali pa kar klasično udobna kavč in/ali postelja; pri branju – sploh pri branju na dolge proge – sta ključni dve stvari: udobje in koncentracija. Tako lahko berete v popolni tišini, ali pa si za vzdušje v ozadju predvajate glasbo. Vendar pa ne pozabite: berete lahko povsod. Med čakanjem na vlak ali avtobus, med dolgim letom, ob kosilu ali skodelici dišeče kave, nekateri pa celo na stranišču. Knjige vas ne sodijo, lahko pa vas sproščajo.

3. Gradivo preberite večkrat. Če naletite na neznano besedo, najprej ponovno preberite cel stavek, ali po potrebi cel odstavek. Nato poizkusite razbrati pomen neznane besede iz konteksta. Če njen pomen ni jasen, ga preverite v slovarju. Pomen besede lahko preverite v slovarju, tudi če ste prepričani, kaj pomeni: tako si boste njen pomen bolj zapomnili. Seveda pa ni potrebno, da slovar berete več kot izbrano besedilo. Čez nekaj mesecev (ali let) lahko gradivo preberete še enkrat – in presenečeni boste nad tem, kako zelo se je v tem času (in ob rednem branju) vaše bralno razumevanje izboljšalo!

4. To velja predvsem za branje člankov: najprej berite globalno, nato pa poglobljeno. Začnite s pregledom naslova, opisa, poudarjenega besedila, slik. Nato besedilo preberite brez ustavljanja, od začetka do konca, da dobite splošno predstavo o vsebini. Šele nato berite bolj poglobljeno in po potrebi preverite pomen neznanih besed. Dobra ideja je, da si pri branju omislite mini osebni slovarček, v katerega med branjem zapisujete neznane besede. Nato v slovarju preverite njihov pomen, ga pripišite in besedilo preberite ponovno, tokrat ob pomoči lastnega slovarčka.

5. Vaja dela mojstra – seveda. Več kot boste brali, večje bo vaše besedišče, vaša obzorja bodo širša,  s tem pa bo boljše tudi vaše bralno razumevanje.

Med razvijanjem naših bralnih sposobnosti bogatimo tudi svoje besedišče za pisno izražanje ter – preko prebranih dialogov – razvijamo naše sposobnosti za govorno izražanje. Zaradi tega je vsak trenutek, ki ga namenimo branju, dragocen; s pravim pristopom pa lahko tudi sproščujoč in zabaven.

– Prispevek o branju je za vas pripravila prevajalka, učiteljica angleščine in vseživljenjska bralka Sanja Struna.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2