slovenščina za tujce

Slovenščina za tujce: Z aprilom sprememba Zakona o tujcih

Nedavno je prišlo do nekaterih sprememb v zakonu, na katere opozarjamo tukaj:

Tisti, ki želijo pridobiti dovoljenje za stalno prebivanje, morajo po Zakonu o tujcih izkazati znanje slovenskega jezika na osnovni ravni A2. Za to morajo predložiti potrdilo o opravljenem preizkusu znanja slovenskega jezika na državni ravni. Družinski člani te osebe morajo prav tako opraviti preizkus znanja slovenskega jezika, vendar na vstopni ravni A1.

Pomembna sprememba zakona pa je predvsem v delu, ki določa 18-mesečno prehodno obdobje, to pomeni, da morajo tujci znanje slovenskega jezika izkazati šele 1. novembra 2024 in ne 27. aprila, kot je to veljalo do zdaj.

Ste se kdaj vprašali, kakšen izziv je naša slovenščina za tujce?

Z letošnjim letom se v Zakonu o tujcih obetajo nekatere novosti. 27. aprila 2023 bo začela veljati sprememba 52. člena, ki določa, da morajo vsi tujci, ki želijo pridobiti dovoljenje za prebivanje v Sloveniji, poleg izpolnjevanja drugih pogojev, opraviti tudi izpit iz slovenščine na ravni A2. 

Joj, ta slovenščina!

Vejice, dvojina, sklanjatve, male in velike začetnice… zagotovo ste se že kdaj znašli v kakšni jezikovni oz. slovnični dilemi. Verjemite, niste edini, slovenski jezik ni preprost in včasih povzroča težave že nam, maternim govorcem. Predstavljajte si, kakšen izziv predstavlja tujcem!

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so tuji državljani sredi leta 2020 predstavljali več kot 7 odstotkov prebivalstva Slovenije. To pomeni, da je bil takrat vsak trinajsti prebivalec Slovenije tuji državljan.

Slovenija ostaja vabljiva država za številne tuje državljane, ki iščejo priložnost za delo, ali pa jim predstavlja odskočno desko za delo v drugih državah EU.

učenje slovenščine

Kaj sprememba zakona pomeni za posameznike in podjetja?

Po trenutno veljavnem zakonu pogoji za pridobitev dovoljenja za prebivanje ne vključujejo tudi opravljenega preizkusa znanja iz slovenskega jezika. To se bo s koncem aprila 2023 spremenilo. Tujci bodo morali znanje iz slovenskega jezika na osnovni ravni (A2 raven Skupnega evropskega jezikovnega okvira ali SEJO) dokazovati s spričevalom o uspešno opravljenem izpitu. 

Mnoge to postavlja pred dejstvo, da bo treba karseda hitro opraviti omenjeni izpit in si tako zagotoviti pogoje za ohranitev svojega delovnega mesta oz. podaljšanje ali pridobitev dovoljenja za bivanje pri nas.

Kaj se preverja pri izpitu na ravni A2?

Pri izpitu na osnovni ravni se preverja samostojno sporazumevanje o vsakdanjih temah, razumevanje informacij v zapisanih in govorjenih besedilih, pisanje besedil za vsakdanjo rabo ter govorno in pisno izražanje. Izpit iz slovenščine na ravni A2 je možno opravljati pri različnih izvajalcih, javnih zavodih, med njimi so tudi Center za slovenščino kot drugi tuji jezik in Inštitut Ceneta Štuparja.

Kako vam lahko pomaga Jezikovna Akademija?

Po naših izkušnjah so potrebe podjetij in posameznikov glede tečajev slovenščine različne, a v zadnjem času zagotovo največ izvajamo izobraževanja za operativne kadre in za zaposlene v proizvodnji in skladiščih, ki večinoma prihajajo iz držav bivše Jugoslavije.

Učenje slovenščine pri nas poteka pod vodstvom izkušenih predavateljev, ki poskrbijo, da imajo tečajniki kvalitetno in praktično znanje slovenščine. Osredotočamo se na ciljno odpravo napak, ki so najpogostejše, hkrati pa tečajnikom omogočimo, da se na opravljanje izpitov iz slovenščine temeljito pripravijo! Pomembno je dobro poznavanje poteka izpita, posameznih sklopov in oblik nalog, zato se kmalu lotimo reševanja praktičnih, tipskih vaj in simulacije, da tečajnikom izpitna situacija postane čimbolj domača.

Pridobite individualno ponudbo

Si želite učenja slovenščine in priprav na izpit lotiti s pomočjo preverjenih in za to usposobljenih izvajalcev? Imate specifične potrebe glede izvedbe tečajev (večje število zaposlenih, odročna lokacija, fiksni urniki)? Oddajte povpraševanje in se izziva lotimo skupaj!
Naša ponudba

Naše storitve

Naša pestra ponudba za odrasle omogoča učenje tujih jezikov v skupini ali individualno, s pomočjo najsodobnejših gradiv priznanih založb v kombinaciji s sodobno spletno učilnico, ki vam omogoča, da ohranjate stik z jezikom tudi izven učilnice! 

Hkrati vam omogočamo intenzivne priprave na izpita Cambridge English in Goethe, svoje znanje pa lahko ovrednotite tudi z ISC certifikatom, ki vam ga izda Jezikovna Akademija.

Poslovni jezikovni tečaji omogočajo podjetjem jezikovno izobraževanje po meri. Z veseljem vam pripravimo pester in vašim potrebam prilagojen učni program ter se prilagodimo natrpanim urnikom vaših zaposlenih!

Zaupajo nam že številna slovenska in mednarodna podjetja, ki se zavedajo, da z znanjem tujih jezikov svoji ekipi omogočajo konkurenčno prednost in si tako odpirajo številne nove poslovne priložnosti. 

Za najmlajše že vrsto let izvajamo nepozabne jezikovne počitnice v živalskem vrtu. Učenje angleščine še nikoli ni bilo tako zabavno!

V sodelovanju z ZOO Ljubljana otrokom omogočamo edinstveno izkušnjo in pestro preživljanje poletnih dni. 

Pestra izbira jezikovnih izobraževanj na daljavo! 

Številni naši tečaji še vedno potekajo ONLINE; od povsem prilagodljivih urnikov in precejšnjega prihranka časa, učenje na daljavo ostaja priljubljen način učenja tujega jezika!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2