miss, mrs, mr.

Miss, Mrs. ali Ms.?! Kako pravilno uporabljati osebne nazive

Miss, Mrs. in Ms. niso med seboj zamenljivi izrazi.

Pri naslavljanju moških v angleščini po navadi nimamo pretiranih težav, saj je naziv “Mr.” pravzaprav vselej uporaben in hkrati ustrezen naziv zanje. Pogosto pa se zgodi, da pri naslavljanju žensk ne vemo zares, za katero izmed treh oblik bi se odločili, da ne bi izpadli nevljudni. Da enkrat za vselej razrešimo zagato, smo pripravili kratek “priročnik”.

Naziv “Miss”

izkazuje spoštovanje do neporočene ženske. Lahko ga uporabite samostojno, lahko pa ga kombinirate bodisi s priimkom bodisi z nečim, kar osebo označuje. Miss neposredno prevedeno pomeni “gospodična”. Primer:

  • Miss Penelope Edwards is the new nursery school teacher.
  • Demi-Leigh Nel-Peters is Miss Universe 2017 .
  • Excuse me, Miss. You dropped your change purse.
  • Well, aren’t you little Miss Traveler ?
miss, mrs, mr.

Naziv “Mrs.”

izkazuje spoštovanje do poročene ženske ali vdove. Kot pri “Miss”, se tudi “Mrs.” pojavlja ob priimku oz. določeni karakteristiki. Včasih naziv vključuje celo ime in priimek moža, kar je bolj značilno za pisno korespondenco oziroma kadar ženino ime ni znano. Na primer:

  • Address the envelope to Mrs. Donald Belmont .

Ta praksa je sicer že precej zastarela in se dandanes ne uporablja več pogosto. Najpogostejša raba je naziv “Mrs.” + priimek.

  • Mrs. Jones is an amazing electrical engineer.

Tečaji angleščine so še vedno med najbolj priljubljenimi tečaji naših strank. Vas zanima, kako potekajo? Za vse informacije smo vam z veseljem na voljo na 070 795 792 ali [email protected].

miss, mrs, mr.

Naziv “Ms.”

se uporablja, kadar ne vemo zares, ali je ženska poročena ali ne.
Gre za nevtralen naziv, ki ne izpostavlja zakonskega statusa, pač pa zgolj izraža spoštovanje in je torej vsesplošno zelo uporaben! Začel se je pojavljati v 50. letih in postal zelo popularen tudi v času feminističnih gibanj v sedemdesetih. Zdel se je kot najbolj primeren ekvivalent nazivu “Mr.”, ki se uporablja za naslavljanje moških – ne glede na to, ali so poročeni ali ne.

Naziv “Ms.” se uporablja po istih pravilih kot “Miss” ali “Mrs.”, obstaja zgolj razlika v izgovorjavi.

Razlike v izgovorjavi

  • “Miss” se rima z “this”,
  • “Ms.” pa se izgovori kot “miz” oz. “məz”.
  • “Mrs.” se po drugi strani večkrat izgovori kot “mis-iz” ali “mis-is”. Britanci naziv včasih celo izpišejo kot “missus”, kar je pri američanih izjemno redko. Prav tako britanska angleščina za nazivom Mrs oz. Ms ne postavlja pike, medtem ko ameriška angleščina jo.

 

 Miss, Mrs. ali Ms. – kdaj uporabiti kateri naziv je konec koncev odvisno predvsem od preferenc osebe, ki jo naslavljate. Če vas po prvem poskusu popravi, si dobro zapomnite popravek in se držite tega, ne glede na pravila.

Dodatni viri: Grammarly

Tečaj poslovne angleščine

Še v mesecu marcu pričenjamo z izvedbo tečaja poslovne angleščine! V okviru 20-urnega tečaja se boste udeleženci posvečali predvsem konverzaciji in usvajanju besedišča, ki je značilno za poslovno komunikacijo, tako govorno kot tudi pisno.
Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2