Miss, Mrs. ali Ms.?! Kako pravilno uporabljati osebne nazive!

Napisal/a | 15. Nov 2019 | Blog, Nasveti

Nazaj na vse prispevke

Miss, Mrs. in Ms. niso med seboj zamenljivi izrazi.
Pri naslavljanju moških v angleščini ponavadi nimamo pretiranih težav, saj je naziv “Mr.” pravzaprav vselej uporaben in hkrati ustrezen naziv zanje. Pogosto pa se zgodi, da pri naslavljanju žensk ne vemo zares, za katero izmed treh oblik bi se odločili, da ne bi izpadli nevljudni. Da enkrat za vselej razrešimo zagato, smo pripravili kratek “priročnik”!

Naziv “Miss”

izkazuje spoštovanje do neporočene ženske. Lahko ga uporabite samostojno, lahko pa ga kombinirate bodisi s priimkom bodisi z nečim, kar osebo označuje. Miss neposredno prevedeno pomeni “gospodična”. Primer:

  • Miss Penelope Edwards is the new nursery school teacher.
  • Demi-Leigh Nel-Peters is Miss Universe 2017 .
  • Excuse me, Miss. You dropped your change purse.
  • Well, aren’t you little Miss Traveler ?
miss, mrs ali ms

Naziv “Mrs.”

izkazuje spoštovanje do poročene ženske ali vdove. Kot pri “Miss”, se tudi “Mrs.” pojavlja ob priimku oz. določeni karakteristiki. Včasih naziv vključuje celo ime in priimek moža, kar je bolj značilno za pisno korespondenco oziroma kadar ženino ime ni znano. Na primer:

 

  • Address the envelope to Mrs. Donald Belmont .

Ta praksa je sicer že precej zastarela in se dandanes ne uporablja več pogosto. Najpogostejša raba je naziv “Mrs.” + priimek.

 

  • Mrs. Jones is an amazing electrical engineer.

Poiščite svoj jezikovni tečaji po AKCIJSKI ceni!

Vsi novi člani lahko ob prijavi do 29. novembra izkoristijo novembrsko akcijo “BLACK NOVEMBER” in skupinske jezikovne tečaje obiskujejo po ceni 69,90€ na mesec! Prihranite do 30% in se vpišite še danes!

gospodična na sliki

Naziv “Ms.”

se uporablja, kadar ne vemo zares, ali je ženska poročena ali ne.
Gre za nevtralen naziv, ki ne izpostavlja zakonskega statusa, pač pa zgolj izraža spoštovanje in je torej vsesplošno zelo uporaben! Začel se je pojavljati v 50. letih in postal zelo popularen tudi v času feminističnih gibanj v sedemdesetih. Zdel se je kot najbolj primeren ekvivalent nazivu “Mr.”, ki se uporablja za naslavljanje moških – ne glede na to, ali so poročeni ali ne.

Naziv “Ms.” se uporablja po istih pravilih kot “Miss” ali “Mrs.”, obstaja zgolj razlika v izgovorjavi.

Razlike v izgovorjavi

  • “Miss” se rima z “this”,
  • “Ms.” pa se izgovori kot “miz” oz. “məz”.
  • “Mrs.” se po drugi strani večkrat izgovori kot “mis-iz” ali “mis-is”. Britanci naziv včasih celo izpišejo kot “missus”, kar je pri američanih izjemno redko. Prav tako britanska angleščina za nazivom Mrs oz. Ms ne postavlja pike, medtem ko ameriška angleščina jo.

Miss, Mrs. ali Ms. – kdaj uporabiti kateri naziv je konec koncev odvisno predvsem od preferenc osebe, ki jo naslavljate. Če vas po prvem poskusu popravi, si dobro zapomnite popravek in se držite tega, ne glede na pravila.

Dodatni viri: Grammarly

Vas zanimajo tuji jeziki?
Bi radi izboljšali svoje jezikovno znanje ali pa se naučili vam še povsem neznanega jezika?
Pridružite se našim skupinskim jezikovnim tečajem, ki potekajo po vsej Sloveniji!

Vpis poteka čez celo leto!

Prispevek je pripravil/a:

Tinkara Lazar
Tinkara že od nekdaj najraje potuje! Ljubši od potovanj so ji verjetno zgolj dolgi sprehodi z njenima psičkoma. Ker obožuje jezike in pisanje nasploh, verjetno ni nič čudnega, da je postala novinarka. V šoli je najraje obiskovala pouk angleščine in slovenščine, nemščine pa se je naučila zato, ker včasih Spongeboba še niso prevajali v Spužija Kvadratnika, pravi. Kot novinarka se je nekaj časa potepala po severnonemškem Hamburgu in delala za RTL Nord, a se je po letu dni vrnila domov z željo po nečem novem. Jezikovna akademija je prav to, pravi: nekaj povsem novega.