učenje

Žurirajte z jezikom – 7 navad za uspešno učenje tujega jezika

Ko se lotimo učenja tujega jezika, nas veliko po tihem pričakuje ali vsaj upa, da nam bo jezik po tečaju ali dveh čudežno stekel v uho in se bomo lahko v njem kaj hitro pogovarjali kot pravi naravni govorci. Žal običajno takšnega čudeža ne doživimo in nam ostane le to, da se jezika tako ali drugače naučimo. To pa še ne pomeni, da se medtem ne moremo zabavati, z jezikom celo žurirati, če si pomagamo z nekaj preprostimi učnimi navadami.

1. Delajte veliko napak!

Ko se učimo tujega jezika, se velikokrat bojimo govoriti z naravnimi govorci dokler jezika dodobra ne obvladamo. Naj vas delanje napak pri govoru ne ustavi. Ne pozabite, niste več v šoli. Nihče vas ne bo kaznoval ali vam dal kazenske domače naloge, učiteljica ne bo žugala s prstom. Na začetku učenja novega jezika naj bo vaš cilj zmožnost komunikacije, ne popolna pravilnost povedanega. Pa kaj potem, če boste do večnosti špansko besedo za žival vedno predelali v ženski spol, čeprav je moškega. Važno je, da vas bo vaš sogovornik razumel, da za njim stoji velika žival. Medtem ko bosta bežala pred tisto veliko živaljo, pa seveda lahko vašega kolega vprašate, kakšnega spola je beseda animal (p.s. moškega – el animal) ter tako obogatite svoje znanje slovnice.

2. Glejte, poslušajte, delajte

V prostem času, ki ga sicer običajno ni veliko na voljo, lahko učenje jezika vključite v druge aktivnosti. Če na primer radi gledate humoristične serije, si izberite eno, ki ste jo že gledali v svojem in si pri predvajanju nastavite ciljni jezik. Če imate radi določen slog glasbe, poiščite nekaj podobnega v jeziku, ki se ga želite naučiti. Naj tuji jezik zasede vaš prosti čas.

3. Ne bodite preveč pridni!

Začetna zagnanost pri učenju jezika je seveda zelo dobrodošla. Nakup učbenika ali dveh, ogled spletnih strani z vajami, branje blogov s temami, ki vas zanimajo – vse to je super. Vendar pa naj vam začetna zagnanost ne pobere zagona, ki ga imate za učenje tujega jezika. Velikokrat imamo na začetku ogromno veselja in volje do učenja, potem pa se utrudimo in sčasoma obupamo. Zato ne bodite preveč pridni. Verjamem, nekako čuden nasvet, pa vendar vam bo to pomagalo. Saj poznate tisto staro modrost, vse je potrebno uporabljati kot sol – z mero.

4. Učenje naj traja in traja!

S tem seveda ne mislim, da bi morali vse dneve in noči presedeti ob knjigah, internetu in zvočnih posnetkih. Ne, učenja jezika se lotite dolgoročno. Če se malce pošalimo, dlje časa, kot se jezika vsaj srednje intenzivno učite, dlje časa bo trajalo, da ga boste pozabili. Zato boste imeli veliko uspeha če se boste učili jezika dlje časa in manj intenzivno, saj boste tako dlje »v stiku z jezikov«, kot radi rečemo.

5. Govorite kot branjevke na trgu.

Seveda vam sedaj za znanje jezika ni potrebno urediti zelenjavnega vrta, kupiti voza in tedensko prodajati zelenjave na lokalni tržnici. Bodite pa zgovorni kot branjevke, govorite, govorite. Tudi, ko v ciljnem jeziku poznate le nekaj besed, le-te uporabljajte. Če ste se na tečaju naučili le nekaj začetnih fraz, jih potem pri pouku vedno uporabljanje, ne sprašujte po slovensko, kar znate vprašati po angleško. Saj veste, vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

6. Niste hodeči slovar!

Pri učenju jezika nas velikokrat odvrne pomanjkanje besedišča. Tudi, ko mislimo, da jezik že nekako obvladamo, se nenehno srečujemo z neznanimi besedami, ki nam pomešajo razumevanje besedil. Ne bodite perfekcionisti. Pomislite, saj še v maternem jeziku verjetno ne poznate vseh besed, kako bi jih v tujem. Pri usvajanju besedišča pa vam lahko prav pride majhna beležka, kamor si zapisujte besede, ki bi jih želeli znati. Ob učenju beležko večkrat preletite in ponovite besede.

7. Napihnite svoj ego

Nenazadnje je pomembno omeniti samozavest. Velikokrat nas skrbi da bi se pred drugimi osmešili z delanjem napak med govorom. Pozabite na to, napihnite svoj ego in se osredotočite na vsebino pogovora in ne na pravilnost povedanega. In vedno si lahko rečete, ko bodo moji sogovorniki znali moj jezik tako dobro kot jaz njihov, se bom pa začel obremenjevati s svojim znanjem, do takrat je vse v redu. In boste videli, očarani bodo nad vašim znanjem jezika – čeprav osnovnim, ter bodo cenili vaš trud, napakam pa ne bodo posvečali pozornosti.

Velikokrat slišimo oguljeno frazo, da mora biti učenje zabava, ki pa je kljub temu resnična. Veliko lažje se boste učili jezika, če boste med tem uživali. V prostem času zato poslušajte glasbo v ciljnem jeziku, glejte serije ali filme, ki so vam všeč, berite bloge v tujem jeziku. Če vas zanima moda, poiščite modne bloge, če vam je bolj po godu tehnična stroka, glejte posnetke izdelave različnih produktov in naprav. Tako boste tudi, ko ne boste na tečaju, izpostavljeni jeziku, ker pa boste gledali ali brali vsebine, ki vas zanimajo, bo tudi znanje tujega jezika prišlo hitreje in bo bolj uspešno.

– Za vas sem prispevek pripravila učiteljica angleščine in navdušenka nad učenjem novih jezikov Alenka Zupan.

Viri:

https://www.linkedin.com/pulse/10-habits-successful-english-nik-peachey

Learning a Foreign Language – 10 Most Common Mistakes

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2