Znanje tujih jezikov - danes ne le prednost, temveč nuja

Napisal/a | 15. Jul 2021 | Blog, Nasveti

Nazaj na vse prispevke
Internacionalizacija šolanja, poslovanja in načina življenja je znanje tujih jezikov transformirala iz prednosti v nujo.
Tuji jeziki niso več le eden od ciljev uspešnega študija, temveč nujna komponenta uspešne kariere.

Iskalci zaposlitve pa morajo govoriti vsaj dva tuja jezika.

Danes je znanje tujih jezikov pomembno predvsem pri:

– opravljanju poklica,
– stalnem strokovnem izpopolnjevanju in spremljanju razvoja izbrane stroke v svetu,
– nadaljnjem študiju,
– krepitvi medosebnih in medkulturnih vezi ter narodne identitete,
– zasebnih potovanjih in preživljanju prostega časa.

znanje tujih jezikov

Kdaj lahko rečemo, da je naše znanje določenega tujega jezika “aktivno“?

Pri tujih jezikih se moramo naučiti: govoriti, poslušati, brati in pisati. Razlikujemo pasivno in aktivno znanje tujega jezika. S pasivnim znanjem lahko beremo, govorimo pa samo za silo. Aktivno znanje tujega jezika pa nam omogoča spretno prevajanje, gladko govorjenje in pisanje.

Katere tuje jezike se splača znati?

Angleščina – trenutno je angleščina najpomembnejši in najbolj razširjeni svetovni jezik, brez katerega si ne moremo predstavljati potovanj, poslovanja in šolanja. Vedno več delodajalcev zahteva aktivno znanje angleškega jezika. Poleg študija je koristno pridobiti tudi kakšnega izmed priznanih certifikatov.

 

Nemščina – v Evropi najbolj razširjen “native” jezik. Zaradi bližine tega govornega področja (Avstrija) in pomena Nemčije kot gospodarske velesile, ima nemščina velik pomen na poslovnem področju. 

 

Španščina – velja za tretji najbolj razširjen svetovni jezik, brez katerega ne morete tako v Evropi kot tudi v Južni Ameriki. Zelo razširjen pa je tudi v ZDA.

Francoščina – mnoga francoska podjetja v Sloveniji (Revoz, Societe Generale itd.) na določenih položajih pričakujejo znanje francoskega jezika. Potovanje po Franciji in določenih delih Belgije pa lahko postane pravi izziv, če ne poznate njihovega jezika.

Italijanščina – bližina Italije, precejšnja popularnost tega spevnega jezika in posebna lastnost Italijanov glede govorjenja tujih jezikov, so tehtni razlogi za učenje italijanščine.

Naj vam ne bo škoda finančnih sredstev, energije in časa za izpopolnjevanje znanja tujih jezikov. S tem si boste znatno povečali možnosti za karierni napredek.

Želite izpopolniti svoje znanje omenjenih jezikov?

Pestro ponudbo raznovrstnih tečajev in možnosti pridobitve jezikovnih certifikatov najdete na spletni strani Jezikovne Akademije, kjer vam bodo naši jezikoslovci z veseljem pomagali do hitrejšega napredovanja pri znanju tujih jezikov.

Več o nuji znanja tujih jezikov na portalu: MojeDelo.com 

Prispevek je pripravil/a:

Avatar