Učinkovite-metode-za-učenje-novih-besed

Učinkovite metode za učenje novih besed

Besede, besedišče. Če si jezik lahko predstavljate kot hišo, so besede njegove opeke. Zato ni nenavadno, da nam pri učenju tujih jezikov ravno obseg našega besedišča predstavlja nekakšno merilo za dosežen nivo znanja. Nekateri se besedišča zato lotijo na organiziran način – vendar pa mnogim učenje, oz. pomnjenje novih besed predstavlja velike težave.

Kako si lahko torej pomagamo pri učenju novih besed? Kako si jih lahko zapomnimo čim več in čim hitreje? Poglejmo si nekaj metod.

1. V prvi vrsti se morate zavedati, da so možgani mišica. Kot vse ostale mišice, tudi možgani potrebujejo reden trening – pri učenju novih besed to izvajamo kot ponavljanje, oz. utrjevanje – večkrat zapored, vsak dan. Vendar to ne pomeni, da je učenje besed na pamet učinkovito. Besede ponavljajte tako, da jih uporabljate – v stavkih in v kontekstu, tako da jih poslušate, berete, pišete in govorite.

2. Zanimanje pomaga pri pomnjenju. Če vas učenje jezika iskreno zanima, pozitivna čustva možgane še dodatno stimulirajo. Novih besed se učite s pomočjo zanimivih besedil. Če vas besedilo pritegne, bodo možgani dodatno stimulirani za sprejem novih informacij v obliki besed. Odličen primer je učenje novih besed ob branju dobrih knjig ali pa člankov, kjer si lahko po potrebi pomagate še s slovarji.

3. Skoncentrirajte se. Če vam pri vzpostavljanju koncentracije glasba pomaga, jo med učenjem lahko poslušate, vendar večini najbolj ustrezata mir in tišina.

4. Pri učenju je razumevanje ključnega pomena. Če nekaj razumete, si boste to hitreje in lažje zapomnili. Če stavek popolnoma razumete, si boste lažje zapomnili tudi pomen vseh besed v njem. Tu pomembno vlogo odigra kontekst – če ga poznamo, si v možganih lažje ustvarimo podobe, ki nam pomagajo pri razumevanju in pomnjenju. Tako se lahko učimo novih besed tudi sistematsko, po besednih družinah. Vendar pa sistematsko učenje samo po sebi ni dovolj – vedno ga dopolnjujte s še kakšno drugo tehniko.

5. Učenje s pomočjo asociacij je lahko zelo učinkovito. Nove besede povežite z besedami, ki jih že poznate, ter tako nadgrajujte vaše besedne mreže, ki so že shranjene v vaših možganih. O novih besedah si lahko izmišljujete cele zgodbice ter pri tem obnovite še znanje že poznanega besedišča.

6. Ker naši možgani nove informacije lažje sprejemajo preko slik, barv in oblik, je učenje s pomočjo vizualizacije zelo priljubljena metoda. Nove besede si lahko zapišete na kartončke ali pa na listke ter jih uporabite na različne načine – recimo čisti začetniki se lahko naučite poimenovanja predmetov v svojem okolju tako, da na listke napišete njihova imena v tujem jeziku, ter listke prilepite na ustrezne predmete. Tako boste ob vsaki uporabi predmeta (ali pa, ko ga poste pogledali) ponovili tudi njegovo ime v tujem jeziku. Nove besede si lahko zapišete tudi na kartončke, jih premešate, nato pa z vsako izbrano besedo tvorite nov stavek.

7. Uporabite mnemotehniko. Mnemotehnika, ki jo nekateri imenujejo kar “umetnost možganov,” so različne tehnike za pomnjenje, ki združujejo vse od vizualizacije pa do asociacij. Osnovna ideja je, da želeno informacijo vpnete v besedilo, ki je tako zanimivo, da si ga boste brez težav zapomnili. S pomočjo naslednjega stavka si lahko recimo zapomnite besedo MNEMOTEHNIKA: Marko NE MOre našega TEHNIKA.

Zgoraj naštete metode vam lahko učinkovito pomagajo pri učenju novega besedišča, vendar pa ne smemo pozabiti na zlato pravilo: učenje novih besed naj bo organizirano, vendar dinamično in zanimivo. Tako si bomo novo besedišče bolj in za dlje časa zapomnili.

– Članek je za vas pripravila prevajalka in učiteljica angleščine Sanja Struna.

Viri:

https://www.thepolyglotdream.com/forget-it-the-secret-of-remembering-words/

Mnemonic Devices; Learn Easily, Remember Forever.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2