Učenje-s-pomočjo-glasbe-naj-vas-ujame-ritem-jezika

Učenje s pomočjo glasbe: naj vas ujame ritem jezika!

Glasba je jezik – in jezik je glasba. Tako lahko povzamemo vrsto raziskav, ki so dokazale, da govorjeni jeziki s svojimi ritmi, zvoki in intonacijami pravzaprav proizvajajo svojevrstno glasbo – medtem ko glasba preko not in njihove izvedbe ravno tako uspešno posreduje sporočila in izraža čustva, ter nam občasno lahko naslika cele prizore. Torej ni nenavadno, da med jezikom in glasbo obstaja močna naveza, ter da se lahko s pomočjo glasbe jezika naučimo še hitreje.

Glasba, možgani in spomin

Poslušanje in izvajanje glasbe dokazano aktivirata številne možganske centre – ravno tako je dokazano, da učenje Music-brainigranja na glasbeni inštrument pomembno vpliva na razvoj možganov. Igranje na inštrument je v bistvu telovadba za možgane, ki ojača nevronske povezave – ste na primer vedeli, da glasbo uporabljajo v terapijah za ljudi z možganskimi poškodbami?

Glasba ravno tako vpliva na naš spomin. Znani psiholog, Dr. Henry L. Roediger III, je dokazal, da glasba ne samo pomaga pri pomnjenju, ampak pri dostopanju do informacij, ki smo jih “shranili” v svoje možgane. Glasba spomin stimulira v tako veliki meri, da jo uporabljajo celo pri terapijah z bolniki, ki imajo Alzheimerjevo bolezen ali demenco. Se vam še ni zgodilo, da bi vam pesem obudila spomin na pretekle trenutke?

Jezik človeštva

Čeprav imajo vsaka država, vsaka kultura, družba in vsak posameznik svoj pristop do glasbe, ter ima glasba nešteto oblik, pa je nemogoče prezreti, da je ravno glasba univerzalni človeški jezik, ki ga – pa naj nam bo določena glasba všeč ali ne – razumemo vsi. Kako nam lahko torej univerzalni jezik človeštva pomaga pri učenju preostalih človeških jezikov? Obstaja nekaj prav enostavnih načinov:

  • Predvajate si glasbo v želenem tujem jeziku in si tako ustvarite primerno vzdušje in motivacijo za učenje novega jezika.your-music-tree-1277415_960_720
  • Tako kot smo se kot majhni otroci urili v materinščini s pomočjo otroških pesmic, si lahko s pesmimi, ki imajo jasno izgovorjeno besedilo ter enostavne melodije, pomagamo pri učenju tujih jezikov. Vendar pa ni dovolj, da glasbo porinemo v ozadje – na besedila se je treba aktivno osredotočiti.paper-birds-musical-notes
  • Preberite besedila državne himne (ali himn, če jezik govorijo v več državah), ljudskih in popularnih pesmi v želenem jeziku – preko njih se lahko veliko naučite o kulturnem ozadju in celo zgodovini jezika.
  • Pojte. Če si zapomnite besedilo pesmi v želenem jeziku ter si jo večkrat zapojete, vam bo to pomagalo pri učenju novega besedišča, lahko pa se naučite celo nekaterih pogosto rabljenih fraz! Pri tem bodite pozorni na to, da različne zvrsti glasbe s sabo prinašajo različne vrste besedišča. Poleg tega vas bodo ponavljajoči se refreni podzavestno naučili tudi besednega reda.14964254648_92c100b681_o
  • Nekatere pesmi vam bodo pomagale tudi s pravilno izgovorjavo – kar pa seveda ne velja za vse glasbene žanre in oblike. Pesmi, ki vam bodo v pomoč pri učenju, izbirajte previdno – jasna izgovorjava naj bo eden od kriterijev. Odlična ideja je na primer učenje s pomočjo glasbenih točk iz znanih glasbenih predstav ali glasbenih filmov, kjer so izvajalci še posebno pozorni na jasnost izgovorjave.
  • Če imate težave s pomnjenjem določenih besed ali fraz, jih vstavite v stavke (prilagodite v besedilo) ter si jih pojte ob melodiji priljubljenih pesmi.
  • Glasbo si shranite na prenosni nosilec in jo vzemite s sabo vsepovsod, kamor greste. Tako se lahko želeni jezik s pomočjo glasbe vadite kjerkoli in kadarkoli.

Glasba nas osrečuje, nas sprošča in nas lahko celo definira – vsak od nas ima razdelan lastni okus za glasbo, ki v veliki meri odraža našo osebnost. Ravno zaradi sprostitve, ki jo glasba prinaša, pa lahko učenje novega jezika poteka brez nepotrebnega stresa in postane še bolj zabavno – glasba pa naše možgane še dodatno stimulira, da se učimo še hitreje. Dame in gospodje – oder je vaš!

night-vintage-music-bokeh

– prispevek je za vas pripravila prevajalka, navdušenka nad glasbo in učiteljica angleščine, Sanja Struna.

Viri:

Learning Language Through Music: 3 Keys to Unlock Any Language

https://scienceblogs.com/cognitivedaily/2008/06/19/does-music-help-us-learn-langu/

https://www.fluentin3months.com/sing-to-learn-languages/

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2