Učenje ruščine: 8 učinkovitih metod, ki jih priporočajo nosilci jezika

Napisal/a | 18. Jun 2021 | Blog, Nasveti

Nazaj na vse prispevke

V blogu Jezikovne Akademije z vami delimo 8 učinkovitih metod za učenje ruščine, ki vam bodo pomagale pri učenju ruščine in hitrejšem napredovanju.

Ruščina velja za najbolj razširjen slovanski jezik. V svetovnem zaporedju števila govorcev se ruščina nahaja na 6. mestu, posledično posameznikom, ki se učijo rusko, ponuja vrsto izobraževalnih in poklicnih možnosti.
Naj bo učenje ruščine zanimivo, učinkovito in zabavno.

1 – Začnite na začetku

Prvi korak je spoznavanje abecede. Cirilica v nasprotju z latinico temelji na grški abecedi. Če boste od samega začetka posvetili dovolj časa abecedi in osnovam izgovorjave, boste z lahkoto napredovali.
Berite otroške pravljice. Napisane so v preprostem in slovnično pravilnem jeziku, prav tako pa jih je enostavno razumeti. Že s pomočjo pravljic boste osvojili osnove jezika in se naučili pravilno sestavljati stavke.

2 – Ne pozabite ponavljati

Na kose pohištva, aparate, posodo in vse ostalo, kar vas obdaja, prilepite koščke papirja z ruskimi besedami za določen predmet. Poleg doma to lahko storite tudi v pisarni in v avtu. Tako boste vedno imeli ruske besede pred očmi in si jih boste sčasoma zapomnili. Naj bo učenje ruščine del vašega vsakdana.

učenje ruščine

3 – Beležite

Na koncu vsakega dneva preglejte svoje zapiske, zagotovo boste našli nekaj, kar si je vredno zapomniti.

4 – Poiščite si sogovornika

Uporabite lahko tudi družbena omrežja. To vam ne bo pomagalo samo do sklepanja novih prijateljstev, temveč tudi k hitrejšemu napredovanju pri učenju jezika. Vsakič analizirajte svoja srečanja, naučite se novih besed in izrazov. Tako se boste z vsako naslednjo “lekcijo” počutili bolj samozavestne.
VKontakte je ruski analog Facebooka, ki je v številnih postsovjetskih državah veliko bolj priljubljen kot njegov starejši brat. Rusko govoreči uporabniki z veseljem sklepajo nova poznanstva s tujci, kar je lahko zelo koristno za jezikovno prakso. Poleg tega lahko včasih prijatelji in znanci s pomočjo neformalne komunikacije nekatere pojave in koncepte razložijo celo boljše kot učitelji.

5 – Filmi in glasba

Za mnoge sta film in glasba najbolj zanimiv način učenja jezika. Pri učenju ruščine je lahko v odlično pomoč uradni kanal koncerna Mosfilm, ki vsebuje vse najbolj znane ruske filme. Kanal ima ločen seznam predvajanja tudi s podnapisi.

Far From Moscow pa je odlična platforma, kjer lahko najdete veliko ruske glasbe. Tu so predstavljeni vsi žanri in trendi, veliko vsebine pa je mogoče tudi zakonito prenesti.

Prijavite se na začetni tečaj ruščine

Začetni tečaj ruščine na nivoju A1 po Skupnem evropskem referenčnem okvirju je namenjen vsem, ki se z jezikom srečujete prvič oz. tistim, ki bi osnovno znanje želeli sistematično nadgraditi.

6 – Branje

Branje zelo hitro razvija jezikovno znanje. Poskusite čim več brati v ruščini – spletne strani z novicami ali bloge v ruskem jeziku; tako boste izboljšali svoje znanje jezika in se lažje poglobili v rusko mentaliteto, kulturo in vsakdanje življenje.

7 – Obiščite Rusijo

Popolna potopitev v jezikovno okolje je najbolj zanesljiv način, da začnete hitro govoriti rusko.

8 – Nov hobi

Radi kuhate? Prosite nekoga, da vas nauči kuhati tradicionalne ruske jedi.
Imate radi glasbo? Naučite se nekaj tradicionalnih in nekaj najbolj priljubljenih sodobnih ruskih pesmi. Potopite se globje v rusko kulturo in tudi usvajanje jezika bo postalo del zabave!

Zagotovo vam bodo našteti nasveti poenostavili učenje ruščine. Še bolj učinkovito pa je poleg vsega omenjenega obiskati tudi tečaj ruskega jezika, kjer vas bodo na vaši poti spremljali profesionalni rusisti.
Dodatni viri: LearnRussian 

Prispevek je pripravil/a:

Avatar