jens-kreuter-ngMtsE5r9eI-unsplash-980x551

Učenje nemščine: Top 5 filmov za hitrejše napredovanje!

Se želite učiti nemškega jezika ali izboljšati svojo izgovorjavo in nadgraditi svoj besedni zaklad?

Učenje nemščine ob gledanju filmov je zagotovo eden od najbolj priljubljenih načinov učenja. Poleg tega, da se ob gledanju filma učimo tujega jezika, je to tudi odlično izkoriščen prosti čas! To sta kar dve muhi na en mah.

Se spomnite, ko smo še kot majhni otroci na tujih programih gledali risanke in poskušali razbrati, kaj se pravzaprav dogaja? Pomagali smo si s prepoznavanjem in povezovanjem slik oziroma dogajanja v risanki… na ta način nam je bilo kasneje v šoli mnogo tujejezičnih izrazov že na nek način znanih, pa čeprav morda niti nismo zares vedeli od kje. Nevede smo zato lažje osvojili tuji jezik.

Gledanje filmov je lahko še danes odličen način, kako svoje jezikovne sposobnosti dvigniti na višjo raven – še posebej, če ste na stopnji naprednega začetnika in se do neke mere že znajdete v jeziku.

Kako se lotiti učenja nemškega jezika s filmi?

Za popolnega začetnika to morda ni najučinkovitejši način in bi bilo smiselno, da si pomagate s podnapisi. Začnite s podnapisi v slovenščini in čez nekaj časa preidite na tujejezične podnapise. Seveda ne boste razumeli vsega, a trud bo dovolj! S tem boste svoje možgane postavili v položaj, kjer bodo primorani se znajti. Verjetno ste že slišali, da so ljudje zaradi služb, šolanja ali bivanja v tujini bili primorani naučiti se tujega jezika. V ta položaj so bili potisnjeni zaradi okoliščin in jezika so se naučili hitreje – ker druge izbire ni bilo. Precejšen napor, a toliko boljši rezultati!

Naj priporočimo še slednje: besede, ki jih ob gledanju sprva ne razumete, si zapisujte in jih kasneje tudi prevedite! Tako bodo prej ostale v spominu.

Top 5 filmov za lažje učenje nemščine!

Teci, Lola teci! (“Lola rennt”) (1998)

Če želite potovati v Berlin in želite okusiti berlinsko narečje, je morda ta film pravi za vas. Klasični nemški film sledi Loli, ki mora v dvajsetih minutah najti 100.000 nemških mark, da bi rešila življenje svojega fanta. Njen fant, majhni zločinec, je izgubil denar svojega šefa. V kolikor Lola ne bo prišla do denarja, ga bodo ubili.

Zbogom, Lenin! “ Good Bye Lenin!” (2003)

Če ste bolj razpoloženi za komedijo, vam priporočam ta film! Aleksina mama, ki trdno podpira del socialistične enotnosti Vzhodne Nemčije, utrpi srčni infarkt in pade v komo oktobra 1989. Med njeno komo pade Berlinski zid, Vzhodna Nemčija pa postane dom restavracij Burger King, Coca-Cola in zahodnonemških migrantov.

Propad (“Der Untergang”) (2004)

Kaj je Hitler razmišljal in počel v zadnjih 10 dneh svojega življenja? Ta film pripoveduje to točno zgodbo. Če iščete zgodovinsko dramo, ne iščite več. Ta kontroverzna uprizoritev o Hitlerju vas bo pustila brez besed.

Nikjer v Afriki (“Nirgendwo in Afrika”) (2001)

Ta srhljiv film ponuja edinstven prikaz nemške kulture zunaj Evrope. Sledi judovska družina, ko leta 1938 pobegnejo iz nacistične Nemčije in se preselijo v Kenijo, da bi vodili kmetijo. Film prikazuje izkušnjo priseljevanja nekam na novo, še posebej nekam drugače kot Vzhodna Afrika.

Življenje drugih (“Das Leben der Anderen”) (2006)

Se sprašujete, kako je bilo živeti v nekdanji komunistični Vzhodni Nemčiji? Ta dramski in politični triler pripoveduje zgodbo o kapetanu Gerdu Wieslerju, ki je dodeljen, da vohuni za dramatikom Georgom Dreymanom.

V kolikor menite, da bo celotna dolžina filma preveč za vas, si za začetek raje izberite krajše izseke. Zgrabite nekaj prigrizkov in se udobno namestite! Učenje nemščine še nikoli ni bilo tako enostavno. cool

Dodatni viri: SWFRFluentU

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!