brooke-lark-nTZOILVZuOg-unsplash-980x705

Učenje jezika s pomočjo zdravih receptov: Poučni “španski” zajtrk!

Že od malega poslušamo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva.

Pa je temu res tako? 😮

Osebno se s trditvijo strinjam. Sama sem preizkusila že veliko različnih metod – od tega, da zajtrka sploh nisem jedla, pa vse do tega, da sem se za zajtrk prenajedala. V obeh primerih sem čez čas opazila, da mi primanjkuje energije in problem je bil ravno v mojih prehranjevalnih navadah.

Tako sem prišla do spoznanja, da ni pomembno samo to, ali zajtrk pojemo, ampak tudi KAJ pojemo!

Priporočljiv je uravnotežen obrok (comida balanceada), torej brez stradanja (inanicion) in brez prenajedanja (comer en exceso). Pravila zdravega zajtrka so enaka kot splošna pravila zdrave prehrane (alimentación saludable): malo maščob (grasa), zmerna količina ogljikovih hidratov (carbohidratos) in beljakovin (proteína) ter čim več sadja (frutazelenjave) in zelenjave (verdura).

Dnevno naj bi zaužili 5 obrokov po zaporedju: zajtrk, malica, kosilo, malica in večerja. Hkrati pa nikar ne pozabite na tekočino! Razlika v počutju bo več kot očitna. učenje jezika

Zmerni zajtrki so bolj zdravi 👌

Naš metabolizem (metabolismo) potrebuje počitek. Počitek prejme v nočnih urah, a le, če pred spanjem ne zaužijemo prevelike količine hrane! Potemtakem je prva stvar, ki jo po počitku zaužijemo, za naše prebavne organe nekakšna budnica. Za naše telo je bolj zdravo, da se metabolizem prebuja nežno in počasi, kot da ga že z zajtrkom popolnoma izmučimo.

Naštela bom 4 enostavne zdrave zajtrke, ki vam bodo pomagali pri tem, da ostanete siti in polni energije do naslednjega obroka!

Da pa obrok ne bo samo poln zdravja, pač pa tudi znanja, se bomo hkrati naučili nekaj novih španskih besed! Nikoli ne veste, kdaj si boste v Španiji spet naročali vaš najljubši zajtrk! 🙂

Učenje jezika

Humus s polnozrnatim kruhom

(Hummus con pan integral)

Čičerika (garbanzo) je zaradi visoke vsebnosti beljakovin odličen nadomestek mesa, zato je humus, iz nje pripravljen namaz (untado), odličen beljakovinski zajtrk. Humus namažite na rezino polnozrnatega kruha (panseme) s semeni (semilla) – tako boste poskrbeli za dovolj beljakovin (proteína), ogljikovih hidratov (carbohidratos) in vlaknin (fibra), pa tudi za nekaj zdrave maščobe (grasa) iz semen.

Namig: če ne jeste kruha si na palčke narežite korenje (zanahorias), kumare (penino) ali papriko (pimiento) in si jih pomakajte v humus!

Ocvrta jajca, avokado in paradižnik

(Huevos fritos, aguacate y tomates)

Energijsko močna kombinacija jajc (huevo), z zdravimi maščobami (grasas saludables) polnega sadja (Fruta) ter zelenjave (verdura) je zagotovilo, da boste popolnoma siti (estar harto) in pripravljeni za vse izzive. Napolnili se boste z beljakovinami, dobrimi maščobami in vlakninami, torej boste poskrbeli za dober vnos kalorij (calorías) iz beljakovin in maščob. Z beljakovinami boste nahranili mišice (músculos), z vlakninami pa spodbudili prebavo (digestión). Takšen zajtrk zagotovo ni skromen in energije (energía) vam dolgo ne bo zmanjkalo.

Ovseni kosmiči z grškim jogurtom in sadjem

(Copos de avena con yogur griego y fruta)

Ovseni kosmiči (copos de avena) vas bodo napolnili z energijo iz ogljikovih hidratov, ki se bo sproščala več ur, prav tako pa vam bodo pomagali pri prebavi. Jogurt (yogur) bo poskrbel za zadosten vnos beljakovin. Da izboljšate okus (probar), dodajte nekaj mandljev (almendras) in malo cimeta (canela), saj oboje uravnava krvni sladkor (regula el azúcar en la sangre). Tudi v primeru, da si pripravite manjšo skodelico (taza) tega obroka (comida), še dolgo ne boste občutili lakote (hambre), ker ne bo prihajalo do nihanj v krvnem sladkorju.

Namig: dodajte še semena čija (las semillas de chia), ki vsebujejo beljakovine in pripomorejo pri presnovi živil.

Arašidovo maslo in banana

(Mantequilla de maní y plátano)

Na polnozrnati kruh si namažite arašidovo maslo (mantequilla de maní) in nanj položite nekaj rezin banane (plátano). To je odličen zajtrk, ki ga odlikujejo počasi prebavljivi ogljikovi hidrati, arašidovo maslo pa bo poskrbelo za odličen vnos beljakovin. Najbolje je poseči po organskem (orgánico) arašidovem maslu, ki ne vsebuje palmovega olja (aceite de palma), sladkorja (Azúcar) in dodane soli (sonce). Banana bo k temu prispevala še magnezij (magnesio), ki je nujen za mišice, ter kalij (potasio), ki bo pomagal prebuditi vaš um.

Namig: Poskusite lahko tudi brez kruha (pan), tako da banane narežete na koščke (cortar en pedazos) in jih premešate z arašidovim maslom. Banano lahko nadomestite tudi z jabolkom (manzana), ali poljubnim sadjem!

Še zadnji namig: Za boljšo presnovo vsako jutro na tešče popijte kozarec tople vode (un vaso de agua tibia)!

Viri: wellneobodieko

Učenje jezika

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!