Tuje-besede-za-neopisljive-občutke-našega-telesa-in-duše

Tuje besede za neopisljive občutke našega telesa in duše

serendipitySe vam je že kdaj zgodilo, da ste občutili nekaj tako nenavadnega, da za to dejanje niste našli primerne besede?  Ste že kdaj dobili občutek, za katerega ste bili prepričani, da je edinstven ter da ga nihče na tem svetu ne občuti tako kot vi? Morda ste imeli prav, morda pa ste se popolnoma zmotili! Mnogi tuji jeziki namreč poznajo razne zapletene besede in fraze, ki opisujejo raznovrstna počutja, dejanja, dogodke in misli, ki so načeloma neopisljiva. Ste kdaj našli nekaj dobrega, brez da bi to iskali? Ste tudi vi eden izmed tistih, ki občutite neopisljivo željo biti na soncu? Da, za vse to obstajajo poimenovanja!

heliophiliaKo sem se sama seznanila s tovrstnimi izrazi, mi je predvsem odleglo, saj sem se velikokrat v življenju vprašala, kako bi bilo, če bi lahko te posebne občutke delila z nekom drugim. Da bi ta oseba točno razumela, kaj mislim! Seveda so tovrstne besede razširjene bolj med anglo-saškimi narodi in precej neznane ljudem, katerim angleščina ne predstavlja maternega jezika. Ti izrazi vam lahko pridejo prav, če želite s svojim izvrstnim znanjem jezika impresionirati svojega prijatelja iz tujine. Vsekakor pa vam pridejo prav za spoznavanje samega sebe! Upam, da se boste naučili nekaj povsem novega. Ciljam namreč na  drugo, poetično plat jezika, ki je zares prečudovita. Zakaj bi se učili le besed in glagolov, katere potrebujemo za osnovno znanje jezika? Naučimo se nekaj za bogatenje našega duha in ohranimo ta poimenovanja v svoji glavi kot zanimiva dejstva. Prepričana sem, da boste impresionirali vsakega, pa naj bo to sodelavec, znanec, prijatelj ali pa član družine, če mu zaupate eno od spodnjih besed in njen pomen!

Sonder (samostalnik)

Sonder pomeni spoznanje, da vsak naključni mimoidoči živi svoje življenje tako polno in kompleksno kot vi – življenje polno lastnih ambicij, prijateljev, rutin, skrbi in svojih norosti. Takrat ugotovite, da se okoli vas dogaja na tisoče epskih zgodb, v katerih živi še na tisoče drugih življenj, za katere ne boste nikoli vedeli, da obstajajo. Spoznate tudi, da se boste v življenju naključnega posameznika pojavili morda le enkrat. V ozadju kavarne, kjer boste srkali svojo jutranjo kavo, kot majhna packa v prometu na avtocesti, kot prižgana luč v zatemnjeni stolpnici.

chrysalism

Chrysalism (samostalnik)

Ste se kdaj počutili nebeško mirno, ko ste iz varnega zavetja doma opazovali zunanjo nevihto? Ste ob tem poslušali nalive dežja, kako nežno udarjajo ob vašo streho in se ob tem počutili izredno mirno, hkrati pa je bilo to idealno ozračje za dolg in prijeten spanec? Potem ste doživeli Chrysalism.

Exulansis (samostalnik)

Exulansis pomeni obupati pri poskusu obrazložitve (prijatelju, družini, znancu, itd.) določene svoje neverjetne izkušnje, kot je recimo potovanje ali dogodivščina, samo zaradi tega, ker se oseba ne bo mogla poistovetiti z vami in občutiti to, kar ste občutili vi, ko se vam je to zgodilo.occhiolism

Occhiolism (samostalnik)

Ste se že kdaj ustavili za trenutek in pomislili, kako majhni ste v primerjavi z velikostjo našega planeta? Kaj planeta, vesolja? Najbrž smo vsi že vsaj enkrat začeli razmišljati o vesolju, pa potem rajši prenehali, saj naši možgani niso bili zmožni projicirati takšnih veličastnih podob. Takšnemu občutku pravimo occhiolism.

Mal de coucou (samostalnik)

Mal de coucou je  pojav, v katerem imaš zelo aktivno socialno življenje, vendar zelo ozek krog pravih prijateljev, katerim lahko zaupaš ter si z njimi to, kar si. Občutiš akutno socialno podhranjenost ter lakoto konstantnega potrjevanja in socialne odobritve, tudi če si pojedel celoten bife klepeta.

vemodalenVemödalen (samostalnik)

Je frustracija pred fotografiranjem nečesa osupljivega, o čemer obstaja že na tisoče identičnih fotografij. Isti sončni zahod, isti slap, ista sanjska plaža, isti portret indijskega otroka, itd.  Vemödalen pomeni predvsem strah, saj se lahko izjemen predmet preobrne v nekaj cenenega, edinstven produkt pa postane le del serijske proizvodnje socialnih omrežij.

Kairosclerosis (samostalnik)

Kairosclerosis je moment, v katerem ugotoviš, da si zares iskreno srečen. Na podlagi tega poskušaš zavestno zajeti trenutek ter ga shraniti v spomin kot  občutek vonja, zvoka, slike ali pa otipa, z namenom, da bo nekoč pozval tvoj razum, da ga prepozna in podoživi.

Anemoia (samostalnik)anemoia

Anemoia pomeni nostalgijo na čas, ki ga nikoli niste zares poznali. Ste se morda kdaj sprehajali po mestnih ulicah in se zamislili, kako so ljudje živeli tu dvesto let nazaj? Ste se kdaj vprašali, kdo je živel v vaši hiši pred stotimi leti? Kdo je gledal na isto luno, kdo je dihal isti zrak, vendar vseeno živel v popolnoma drugačnem prostoru in času.

jouskaJouska (samostalnik)

Jouska je hipotetičen pogovor, ki si ga kompulzivno predvajaš v svoji lastni glavi. Lahko gre za analizo, za željen dialog, pripravo na srečanje in drugo.

Heartworm (samostalnik)

Gre za ljubezenski odnos ali zgolj prijateljstvo, ki ga ne morete odstraniti iz svoje glave, čeprav ste zanj mislili, da je že davno zbledel. Vseeno še vedno nekako živi v vašem telesu kot zapuščen taborni ogenj, ki še vedno lahko zaneti gozdni požar.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2