Smeh-je-pol-zdravja…ter-pol-spretnega-komuniciranja-v-tujem-jeziku

Smeh je pol zdravja…ter pol spretnega komuniciranja v tujem jeziku!

Nekaterim izmed vas komuniciranje v tujem jeziku predstavlja breme, ob tem pa občutite strah. Nedvomno obstajate tudi taki, katerim je ob konverzaciji neprijetno zgolj zaradi šibkega znanja nedomačega jezika. Sama sem mnenja, da je ključ do rešitve predvsem v pridobitvi samozavesti in odločnosti. Predvidevam namreč, da vas je kar nekaj takih, ki v tujem jeziku pišete kot profesionalci, berete hitreje kot televizijski napovedovalci, ko pride do komunikacije, pa postanete tihi in sramežljivi.

ZAKAJ? Premalo prakse, dragi moji. Na jezikovnem tečaju boste nesporno pridobili največ učenjaškega znanja, vendar še bolj pomemben je način, s katerim učite samega sebe.

Vprašanje se torej glasi: kako trenirati možgančke, da bo uporaba tujega jezika postala zabavna vsakodnevna praksa?


Na sliki je moški, ki komunicira v tujem jeziku.

Sama sem poskušala na več načinov. Danes govorim tekoče angleško, hrvaško ter kmalu tudi rusko. Dolga pot me čaka še pri španščini in nemškem jeziku, a ker zaupam v svoje metode, verjamem, da bo pot zabavna. Če tudi vi radi komunicirate v tujem jeziku, toda vidite še veliko ovir, preden boste ponosno zakorakali med dejavne govornike, potem imam za vas par nasvetov, ki vam bodo pomagali preseči tovrstne zadržke.

Temelj vsega je ZABAVA. Da, tako je, norčije in smeh so polovica spretnega komuniciranja v tujem jeziku. Druga polovica je seveda znanje.  A ker predpostavljam, da znanje imate, izziv pa vam predstavlja le uporaba že osvojenih tematik, se bom tokrat osredotočila zgolj na smeh.

METODA #1 – DELAJTE KAR VAS VESELI IN NAJ VAS VESELI TO, KAR DELATE!

Ali po domače, izberite si temo, ki vas navdušuje. Morda pri jezikovnem tečaju vaše želje glede izbora snovi še niso prišle na vrsto, zato je tu idealna priložnost, da počnete kar vas veseli in se zraven izobražujete! Predlagam ogled video vsebine. Naj bo to gledanje kuharske oddaje v nemščini, poslušanje ruskega rap-a, ogled španskega dokumentarca o Srednji Ameriki, češke risanke in še in še! Ključnega pomena je to, da po ogledu na glas izrečete približno pet povedi povzetka o ogledani stvari. Zapomnili si boste izseke, katere ste razumeli najbolj, pritegnile pa vas bodo najbolj neznane besede, katere boste kaj kmalu lahko že uporabljali.

Par, ki gleda televizijo in se uči tujega jezika
Oglejte si svoj najlubši dokumentarec in bodite pozorni na govorjeni jezik.

METODA #2 – Z DRUŽINO GOVORITE V TUJEM JEZIKU

Meni osebno najljubša metoda. Če ste sramežljivi oziroma imate zadržke pred uporabo tujega jezika pred (ne)znanci, potem to vadite doma, pred vašimi najbližjimi! Dovolj bo, če nekajkrat na teden preklopite na tuji jezik in svojemu možu, otrokom ali pa staršem začnete odgovarjati v ruščini, nemščini, francoščini,… Najbrž pomena ne bodo razumeli, a razumeli bodo, da vam to predstavlja velikansko pomoč in ker vas imajo radi, vas bodo z veseljem podpirali. Hkrati vam garantiram, da bo takšen način učenja precej zabaven. Sama po navadi govorim rusko in družina me ne razume, dokler moj govor ne preide v nekakšno pantomimo.

Dve mladenki med poletnim komuniciranjem v tujem jeziku.

METODA #3 – PREDSTAVLJAM VAM NAJLJUBŠEGA SOGOVORCA – SAMEGA SEBE.

Kdo je rekel, da za vadbo konverzacije potrebujete partnerja? Dovolj je namreč, da imate samega sebe. Čeprav se vam ta način morda zdi malo nor, je še kako efektiven. Kadar ste sami s seboj, namesto da ste tiho, ta čas raje izkoristite za trening konverzacije. Ko kuhate, se v angleškem jeziku naglas vprašajte, kakšen dan ste imeli ali pa kaj dobrega pripravljate za pod zob. Ko se zvečer tuširate, naštejte opravila za naslednji dan v španščini. Ko se ste na poti v službo, razložite samemu sebi v nemščini, kje na svetu bi rajši bili, kot pa na poti v službo.

METODA #4 – PRETVARAJTE SE, DA STE TURIST V DOMAČEM KRAJU!

Tako ne bo izgovor niti to, da uporabljate tuji jezik le na potovanjih ter izletih v tujino, saj greste lahko vsak trenutek na potovanje – v svoj domači kraj! Dogovorite se z živahnim prijateljem, da bosta na ulici ustavljala mimoidoče in jih spraševala za napotke, nasvete ter za smer v raznih svetovnih jezikih. Tudi če ne razumejo, nič za to, vi kar vztrajajte v vašem novem ”maternem” jeziku. Bodite tako odločni, kot so Italijani!  Je njih morda kdaj ustavilo dejstvo, da sogovorniki niso razumeli njihovega jezika? ?

METODA #5 – VADITE KRATKE FRAZE

Pri konverzaciji je zelo zaželeno znanje določenih fraz. Velikokrat vam uporaba le ene besedne zveze olajša dolgo in včasih tudi dolgovezno razlago vaših misli.

Uporaba fraze »So far, so good« bo imela večji učinek, kot pa če boste poskusili razložiti, da se imate do sedaj super, da se še niste srečali s problemi, da ste zadovoljni in veseli… »Less is more«, dragi bralci, in več uspeha lahko žanjete, ko je izbira vaših besed prefinjena in varčna.

Meni najustreznejši način je vadba pred ogledalom. Vsakič, ko se želim naučiti kakšnega novega reka, stopim pred ogledalo in izrečem željene besede.

Slika z angleškim citatom, ki pomaga pri učenju tujega jezika.

Torej, ste pripravljeni na takšno jezikovno potovanje? Zagotavljam, da boste konverzacijo vzljubili, ter da vas bodo morali prositi, da govorite slovensko (tako kot mene občasno prosijo doma ob mojih intervalih ruskega govoričenja). Samo pogumno na pot!

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2