Zakaj-je-priporočljivo-znati-vsaj-en-romanski-germanski-in-en-slovanski-jezik

Zakaj je priporočljivo znati vsaj en romanski, germanski in en slovanski jezik?

Sama se ne spomnim, kdaj se je v meni porodila tako močna želja po znanju tujih jezikov, a vem da je bila to v začetku mojega življenja predvsem mamina in očetova želja. Vztrajala sta, da se učim angleško. Če se bolj natančno izrazim, mi nista dala niti opcije izbire. Kot triletni otrok sem vedela samo, da obiskujem tečaj angleščine, kjer se je treba učiti neke čudne, nepoznane besede, in kjer se res zabavamo, rišemo, se igramo in skupaj ustvarjamo.
Sčasoma sem ugotovila, da je obiskovanje tečaja angleščine privilegij, saj marsikdo v osnovni šoli jezika ni znal tako dobro kot jaz. Večina sošolcev ob zaključku deveta razreda še ni dobro razumela razlike med »Past Simple« in »Past Perfect«, jaz pa sem to osvojila že pred leti.?

Učenje ruščine v Moskvi Preizkus znanja ruščine v Moskvi.

Tako sem v gimnaziji znanje angleškega jezika le še dodatno izpilila, prihajali pa so tudi novi izzivi. Začela sem se učiti še nemško in rusko. Priznam, da mi je bilo takrat učenje malo v napoto, saj sem bila vanj prisiljena. Danes pa vem, da je to kvečjemu prednost, ki nam lahko pomaga v marsikateri življenjski situaciji.
Ko sem dopolnila 18 let, sem začela potovati po svetu, zato so me tuji jeziki in kulture pritegnili še toliko bolj. Ugotovila sem, da je resnično škoda zavreči osvojeno znanje ruskega jezika, ki mi je bil že takrat zelo všeč. Zato sem se kljub zaključeni gimnaziji odločila za nadaljevalni tečaj in dosegla, da danes rusko govorim že skoraj tekoče. In ob tem se počutim res odlično, saj vem, da sem zaradi te kvalitete v veliki prednosti. Tudi nemški jezik, ki mi nikoli ni bil preveč ljub, sem se odločila izpopolniti. Za nameček pa sem se začela učiti tudi špansko, saj se nisem mogla sprijazniti z dejstvom, da ne znam tega lepega poetičnega jezika.
Tako se torej dandanes učim tri tuje jezike, dodatno pa govorim še dva, hrvaško in angleško. Najbrž si mislite, da sem malo usekana ? ali pa se sprašujete, kje najdem čas. Lahko vam priznam, da je res dokaj naporno, sploh kadar imaš v življenju še toliko drugih obveznosti. Vendar, ko pridem na tečaj, si izpraznim glavo in pospravim misli o obveznostih, prostor pa prepustim le sprejemanju novih informacij. Name to deluje res odlično, mislim namreč, da je to najboljša umovadba, ki jo lahko zadate svojim možganom.

ZAKAJ?

– KORELACIJE
Prvo kot prvo, učim se en romanski jezik (španščina)??, germanski jezik (nemščina)?? ter en slovanski jezik (ruščina)??. To pomeni, da vsak od naštetih jezikov izhaja in svoje jezikovne skupine in je posledično predvidoma manj možnosti za iskanje med-jezikovnih povezav. NI RES! Sama sem odkrila odlično formulo, pri kateri mi razne korelacije med tovrstnimi jeziki pomagajo, da se hitreje in hitreje učim vsakega posebej. Ugotovila sem, da je tvorjenje množinskih samostalnikov v ruščini težko, medtem ko je to v španščini z izjemo parih primerov zares lahko. Prav tako mnogo ruskih besed izhaja iz nemškega jezika, kot na primer nemška beseda die Datsche (= koča), se v ruskem jeziku imenuje дача (dača). Ko enkrat povežem tovrstne skladnosti, ni več opcije, da še kdaj pozabim na naučene besede!? [/su_note]

– RAZUMEVANJE OSTALIH JEZIKOV

Če imate tudi vi tako zelo radi tuje jezike in čutite potrebo po učenju, resnično priporočam da se naučite enega iz vsake pomembnejše jezikovne družine. TOVRSTNO ZNANJE DELA ČUDEZE! Resno vam pravim. Odkar znam rusko, razumem tudi (deloma seveda) bolgarsko, poljsko in češko. Pravzaprav mi kombinacija razumevanja slovenščine, hrvaščine in ruščine dovoljuje, da lahko razvozlam marsikateri slovanski jezik. Pred leti sem na Kanarskih otokih spoznala Poljaka, ki ni znal preveč dobro angleško, zato sva komunicirala v slovanskem miksu!
Tako velja tudi za romanske jezike. Ker znam osnovno špansko, razumem tudi nekaj italijanščine, kar mi omogoča tisto osnovno sporazumevanje v naši sosednji državi. Kar me je zelo presenetilo, pa je moje razumevanje francoščine med počitnicami v Parizu!? Prodajalca v trgovini sem resnično razumela, seveda s pomočjo zelo nazornih kretenj, vendar vseeno! Razumela sem, kaj mi želi prodati, za koliko denarja mi želi to prodati ter koliko popusta mi lahko da, v kolikor kupim več izdelkov iz njegove trgovine. Haha?

Tečaj francoskega jezika v Parizu Počitnice v Parizu.

– KREPITEV MOŽGANSKIH SPOSOBNOSTI

Tretja stvar, ki sem jo ugotovila, je krepitev mojih možganskih sposobnosti. Odkar mi jeziki res grejo, mi skoraj nič ne predstavlja večjega problema. Hitreje berem, hitreje razmišljam, hitreje tvorim misli. Na faksu se z lahkoto pridno učim in dobro razumem težja besedila. Tudi zapomnim si veliko, čeprav moram pri učenju tujih jezikov načeloma besedo dvakrat ponoviti, da si jo zapomnim. Najbolj mi pomaga, če jo vežem na neko asociacijo iz moje glave. ?? [/su_note]

Resnično priporočam učenje VEČIH tujih jezikov (ne nujno hkrati), vendar tovrstno znanje vsekakor odpira široka obzorja. Tako znotraj samega sebe, kot tudi v širši okolici in v raznih življenjskih dejavnostih. Jaz že komaj čakam, da dosežem željen nivo znanja nemščine, španščine in ruščine, da lahko začnem z novim jezikom. V planu je korejščina. Kasneje pa absolutno portugalščina! Ali pa morda kateri od skandinavskih jezikov? To bi bilo res zabavno. No, do tja je še dooooolga pot. Zares občudujem Prešernovega prijatelja Matijo Čopa, ki je govoril kar 19 tujih jezikov.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2