Nikolaj iz Mire, Sv. Nikolaj, Miklavž, Božiček - kdo nam nosi darila?

Nazaj na vse prispevke

Napisal/a | 01. Dec 2016 | Nasveti

Nikolaj iz Mire, Sv. Nikolaj, Miklavž, Božiček – kdo nam nosi darila?

Napisal/a | 1. Dec 2016 | Nasveti

S prvim decembrom nas tudi uradno pozdravlja sezona obdarovanja, v kateri imamo v Sloveniji kar tri zimske može, ki prinašajo darila – svetega Miklavža, iz Amerike uvoženega Božička in Dedka Mraza, ki je pobegnil iz ruskih legend in se pri nas uveljavil še v času Jugoslavije. Kdo sploh so ti bradati strici? Oziroma – ali ste vedeli, da dva od njih pravzaprav temeljita na isti osebi?sv-_miklavz_1755

Čeprav je tradicija obdarovanja ob koncu leta tako stara kot Rim, pa je Sv. Nikolaj iz Mire, krščanski škof in svetnik iz Turčije, tisti, ki je s svojo dobrodelnostjo navdahnil legendo o možu, ki prihaja z darili. Tako v današnjih časih na večer 5. decembra in v noči na 6. december v Nemčiji in Avstriji otroke obdaruje Sankt Nikolausna Madžarskem Mikulásv Švici Samichlaus, v Italiji sveti_miklavzin mnogih drugih evropskih alpskih regijah San Nicola, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Srbiji Sveti Nikola, v Grčiji Hagios Nikolaos, Romuniji Moș Nicolae, v Albaniji “Shën Kolli” (Nikolli) – in še bi lahko naštevali.

Legenda sv. Nikolaja, ki ga pri nas večinoma imenujemo kar sveti Miklavž, pa je navdahnila tudi nizozemskega Sinterklaasa, ki se je datumsko združil z Christkindom – angelskim otrokom, ki ga je v svoji verski revoluciji vpeljal Martin Luther; v miks se je pridružil še Father Christmas, britansko poosebljenje549px-jonathan_g_meath_portrays_santa_claus veseljaškega in radodarnega božičnega vzdušja – in nastal je ameriški Kris Kringle, Santa Claus – ali po domače, Božiček. V Sloveniji nas legenda Sv. Nikolaja tako obdaruje kar dvakrat v istem mesecu.

Tako – praznične lučke v Ljubljani so prižgane, po radiu se vrti vse več božičnih pesmi in sezona obdarovanja je tu. Kaj si pa vi želite od legende svetega Nikolaja?

 

Prispevek je pripravil/a:

Sanja Struna
Sanja je učiteljica angleščine in prevajalka, ki je svoje znanje angleškega jezika nadgradila tudi v času študentske izmenjave v ZDA. Poleg poučevanja Sanja pri Jezikovni Akademiji skrbi tudi za bralce našega bloga, trenutno pa se uči korejsko in se ukvarja s korejskimi filmi. Preberi več o Sanji | Preberi ostale Sanjine prispevke