Nemščina-za-podjetja

Nemščina za podjetja – česa se izogibati na poslovnem sestanku z Avstrijci?

Poslovni sestanki so dandanes zelo pomembni za uspešen posel, pa naj bodo to vsakodnevni pisarniški sestanki, predstavitve pred direktorji podjetja, telekonference, videokonference ali pa poslovni obiski v tujini. Mnoga slovenska podjetja sodelujejo z Avstrijci, saj jim poslovanje z njimi prinaša uspešnost na mednarodnih trgih, določeno stabilnost, vero v trajnostni razvoj in vpogled v tehnološki napredek.

Ekipa Jezikovne Akademije vam je zatorej pripravila nekaj zelo uporabnih nasvetov, katere je pametno upoštevati, če poslujete z Avstrijci. Znanja smo črpali iz mnogih raziskav ter spletnih blogov, pa tudi iz lastnih izkušenj!

Ko se pripravljate na sestanek z Avstrijci, morate vedeti, da čeprav gre za eno državo, prihaja do velikih razlik med vzhodnim in zahodnim delom! Če primerjate poslovno vedenje ljudi na Dunaju z ljudmi iz Salzburga, je enako, kot da bi primerjali Špance z Američani…

Nasvet #1: Spoznajte se z osebo že pred sestankom, da ugotovite, iz katere regije je.

Zakaj? Pomembno je, da je vsebina vašega sestanka prilagojena kulturnim navadam in običajem države oziroma regije, iz katere prihajajo vaši poslovni partnerji. Brez skrbi, Avstrijci sprva večinoma organizirajo sestanke, namenjene spoznavanju podjetij med sabo, ovrednotenju pomembnosti posla in pridobivanju zaupanja.

Nasvet #2: Točnost je lepa čednost.

Biti točen predstavlja zelo pomemben faktor v avstrijskem poslovnem svetu. Če ugotovite, da boste pozni na sestanek, to nemudoma sporočite svojim avstrijskim kolegom ter pripravite kredibilno razlago za zamudo. Zelo nevljudno je odpovedati sestanek v zadnji minuti, sploh zato, ker se pričakuje, da ga boste naznanili že 3 do 4 tedne vnaprej. Avstrijci težijo k organiziranosti, veljajo pa za najbolj točen narod na svetu in od tega le redko odstopijo.

Nasvet #3: Poslujte v nemščini!

Če želite, da je vaš posel z Avstrijci uspešen in trajnosten, se poskušajte sporazumevati v njihovem maternem jeziku. Ko jim pišete prvo pismo, kjer se še dogovarjate za sestanek, pišite v nemščini. Ko si na sestanku izmenjate poslovne vizitke, imejte eno stran prevedeno v nemščino. S tem jim boste izkazali veliko spoštovanje in si pridobili neizmerno naklonjenost.

Nasvet #4: Izogibajte se splošnim diskusijam.

Avstrijski narod jemlje sestanke zelo resno. Menedžerji so vedno dobro organizirani in pripravljeni na natančno in precizno diskusijo, ki vas bo pripeljala do zastavljenih ciljev. Bolj kot tema sestanka cilja v smer vašega posla, bližje ste podpisani pogodbi. Izogibajte se splošnih tem in odprtih forumov.

BREZPLAČNO PREIZKUSITE TEČAJ NEMŠČINE

Preverite, če vam naši jezikovni tečaji ustrezajo:

 

Nasvet #5: Bodite potrpežljivi!

Navadite se, da poslovno odločanje poteka zelo počasi. Morali boste biti zelo potrpežljivi, saj so Avstrijci usmerjeni v detajle in želijo razumeti vsako malenkost pred sklenitvijo sporazuma. Bodite pripravljeni z jasno strategijo in ponudbo. Če je le mogoče, imejte literaturo o vašem podjetju, izdelku in poslovni ponudbi na voljo v nemškem jeziku.

Nasvet #6: Nikoli ni dovolj formalnosti!

Večina Avstrijcev se med seboj pozdravlja formalno, torej z rokovanjem in izrazi »Gruß Gott« ob prihodu ter »Auf Wiedersehen« ob odhodu. Ves čas je pomembno ohraniti očesni stik, rokovati pa se je potrebno z vsemi prisotnimi! Nazivajte jih uradno (Herr in Frau), tudi če so vam rekli, da jih lahko kličete po imenu. Šele ko bodo resnično vztrajali in se do vas obnašali že precej prijateljsko, jih lahko pokličete po rojstnem imenu.

Nasvet #7: Svoje namere podprite s primeri.

Prezentacije naj bodo točne in precizne, partnerjem zagotovite trdna dejstva in primere. Avstrijci so precej analitičen narod, ki potrebuje racionalne razlage. Ne marajo pretiravanj, raje jim predstavite razne študije in statistične podatke.

nemščina za podjetja
Nasvet #8: Obnašajte se kraljevsko!

Znižajte svoj ton govora ter ga podprite pa  z gracioznim obnašanjem. Avstrija je nekdanja dežela plemstva in modre krvi, zato vas bodo vsi spoštovali, če boste znali pokazati nekaj tradicionalnih manir.

Nasvet #9: Ne sprašujte o osebnih zadevah.

Že res, da Avstrijci cenijo »small-talk« pogovore, še posebej pred začetkom sestankov, a to še ne pomeni, da si želijo spuščati v osebne debate. Držijo se zasebnosti in osebnega prostora, zato jih ne sprašujte osebnih vprašanj, povezanih s poklicem, plačo, starostjo, družino in otroki. Tudi s komplimenti bodite pazljivi, saj jih osebni komplimenti lahko hitro spravijo v zadrego.

Nasvet #10: Pošljite jim informativen e-mail.

Ko enkrat zaključite s »strašnim« sestankom, postopek poteka normalno. Najbolje je, da jim pošljete informativno e-pošto, ki bo vsebovala vse dogovorjene postavke, vključno s sledečimi koraki in odgovornimi osebami. Priporočeno je, da pismo sestavite in pošljete čim prej, do 24 ur od sestanka.

Ne skrbite, Avstrijci so zelo strog, a prijazen narod! Če jim bo vaš poslovni predlog všeč, vam bodo kaj hitro dali vedeti, da se v njihovi družbi lahko počutite sproščeno.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2