Moja jezikovna šola: Kako pravzaprav izberem pravo?

Napisal/a | 03. Okt 2019 | Nasveti

Nazaj na vse prispevke

Kaj sploh pomeni “prava jezikovna šola”? Katera bo “prava” zame?

Izbira ustrezne jezikovne šole ni vedno najlažja naloga. Katere kriterije je sploh priporočljivo upoštevati? Na kaj bi morali biti še posebej pozorni? Zbrali smo 9 vprašanj, ki si jih morate zastaviti, preden izberete svojo jezikovno šolo! 🙂 Prepričani smo, da bodo koristna!

1. Kateri jezik se želim učiti?

Prva stvar, ki jo morate vedeti, je, kateri jezik se želite učiti! Bodite posebej pozorni, kadar iščete tečaje bolj eksotičnih jezikov, saj se zna zgoditi, da vaša šola tega jezika žal ne ponuja ali pa vam lahko zagotovi zgolj individualni tečaj in ne skupinskega. To bo vplivalo na ceno in posledično verjetno tudi na vašo odločitev.

2. Kako veliki so razredi?

Na splošno velja, da manjši kot je razred (manj kot je tečajnikov v njem), tem bolje! V manjši skupini bo imel učitelj več časa, da se posveti posameznikom. V povprečju skupine od 5 do 7 tečajnikov delujejo najbolje, saj je ravno pravšnje število za stimulativno učno okolje!

3. Kakšni so učitelji?

Kako že pravijo? Učenec je dober le toliko kot njegov učitelj. Ključnega pomena je, imeti učitelja, ki bo resnično zavezan temu, da njegovi učenci napredujejo. Ko se vpišete na jezikovni tečaj, se ne bojte vprašati, kdo bo poučeval razred, v katerem ste. Z veseljem vam bomo poslali kratek opis učitelja, lahko pa se prijavite tudi na brezplačno preizkusno uro in se o njegovi strokovnosti prepričate kar v živo.

4. Kako se bomo učili?

Uporaba učbenika bo v dobri jezikovni šoli dopolnjena z dodatnimi gradivi, spletno učilnico, dialogi, igrami vlog in na višjih stopnjah tudi z individualiziranimi materiali, ki jih učitelj prinese in pripravi tako, da ustreza potrebam določenega učenca ali skupine.

konverzacijski tečaj

Spoznajte naše jezikovne tečaje!

Želite spoznati, kako potekajo jezikovni tečaji pri nas? Prijavite se na preizkusno srečanje in nas spoznajte!

5. Bom našel pravo skupino zase?

Pomembno je najti skupino, ki ustreza vašemu predznanju. Zato je nujno, da jezikovna šola z vami vselej najprej opravi pisni preizkus znanja in kratek telefonski ali osebni pogovor, da vas lahko umesti v za vas najprimernejšo skupino. Učenje v skupini, kjer predznanje tečajnikov ni homogeno, bo za vas naporno in neučinkovito.

6. Je predvideno domače delo?

Bolj kot karkoli drugega, učenje jezika zahteva sistematičnost. Zato je še kako pomembno, da vam učitelj dodeli kakšno domačo nalogo sem ter tja in vas spodbuja k rednemu delu. Kaj ‘čmo, brez nič – ni nič. 🙂

ucenje-v-skupini
jezikovna-sola
intenzivni-tečaj-angleščine
Individualni jezikovni tečaji - 3

7. Se lahko učim tudi na daljavo?

Pogojno je to za vas izjemno pomembno vprašanje! Morda ste veliko na poti, živite v zelo odročnem kraju ali pa vam je pač ljubše, da tečaj lahko opravljate sem ter tja tudi od doma. Za vas bo idealno, če vam jezikovna šola omogoči tečaje na daljavo. Skype tečaji so enkratna rešitev, pa tudi spletna interaktivna gradiva vam bodo pomagala, da z vajo ne zaostajate niti med posameznimi urami.

8. Kakšno vzdušje vlada na tečajih?

Ko prvič stopite v jezikovno šolo, lahko navadno kaj kmalu začutite, kakšen je pristop do poučevanja in kako tečaji potekajo. So ljudje prijazni? Morda izstopajo kot pretirano intenzivni in resni? Se učitelji zdijo predani in strokovni? Vas lepo sprejmejo? Opazovanje teh lastnosti je odličen način, da ugotovite, ali je izbrana šola tista prava za vas. Vedno lahko prosite, da si pred začetkom tečaja ogledate učilnice in se prepričate, da se v njih počutite dobro in sproščeno. Navsezadnje v to izkušnjo vlagate vaš čas in denar, zato se prepričajte, da bo to izkušnja, v kateri boste tudi uživali! 😉

9. Sem o njih že slišal kaj dobrega?

Dober glas seže v deveto vas! Nikoli ne škodi, da se pred vpisom v jezikovno šolo posvetujete z nekom, ki je šolo že obiskoval. Izkušnje iz prve roke so pač najboljše. Tudi razna Google mnenja in Facebook ocene povedo veliko – vsekakor Referenc in pričanj o uspešnem poslovanju ne gre zanemariti.

Želimo vam nadvse uspešno pot do novih jezikovnih znanj!

Prispevek je pripravil/a:

Tinkara Lazar
Tinkara že od nekdaj najraje potuje! Ljubši od potovanj so ji verjetno zgolj dolgi sprehodi z njenima psičkoma. Ker obožuje jezike in pisanje nasploh, verjetno ni nič čudnega, da je postala novinarka. V šoli je najraje obiskovala pouk angleščine in slovenščine, nemščine pa se je naučila zato, ker včasih Spongeboba še niso prevajali v Spužija Kvadratnika, pravi. Kot novinarka se je nekaj časa potepala po severnonemškem Hamburgu in delala za RTL Nord, a se je po letu dni vrnila domov z željo po nečem novem. Jezikovna akademija je prav to, pravi: nekaj povsem novega.