Spoznajte legendarno učiteljico Magdo Korbar-Koren

Napisal/a | 15. Sep 2016 | Zgodbe iz zakulisja

Nazaj na vse prispevke

Od športa do glasbe – alles auf Deutsch

Magdina zgodba je vsej prej kot zgodba tipične učiteljice nemščine. Rodila se je v Celovcu, kjer je obiskovala gimnazijo. Kljub temu, da se je že takrat spogledovala s pedagoškim poklicem, jo je študijska in poklicna pot po selitvi v Ljubljano sprva zanesla v popolnoma druge vode. Najprej je študirala na Fakulteti za šport, kasneje pa se je supaj z možem, poklicnim trobentačem, preživljala z glasbo. Prav glasba je kar nekaj let predstavljala glavni del njene poklicne poti in še danes pri prevajanju besedil v nemščino sodeluje s slovenskimi pevkami in pevci ter skrbi, da je njihova izgovorjava čim bolj naravna. Tudi po končani glasbeni karieri se ni ustavila in se usmerila v poklic, ki tako kot glasba in nastopanje, zahteva pristen stik z ljudmi in energičnost – v poučevanje.

Magda Korbar Koren - strokovnjakinja za pripravo na izpite za pridobitec certifikata Goethe-Instituta.

Magda Korbar Koren – strokovnjakinja za pripravo na izpite za pridobitev certifikata Goethe-Instituta.

Rekordno število tečajnikov

Že v začetku učiteljske kariere se je poleg zahtevnih specializiranih tečajev za vodilne kadre podjetij osredotočila na tečaje, namenjene pripravam na opravljanje izpita za pridobitev certifikatov. Opravila je vse potrebne kvalifikacije in na Goethe Institutu postala uradna izpraševalka za ustni del izpita. Do potankosti pozna sestavo in potek izpitov na vseh stopnjah, od A1 do C2, na opravljanje izpita pa je do sedaj pripravila kar med 400 in 500 tečajnikov. Statistike uspešnosti sicer ne vodi, a v isti sapi pove, kako ponosna je na eno izmed svojih tečajnic, ki je izpit na stopnji C1 pred kratkim opravila kar 99-odstotno uspešno.

Kaj je skrivnost Magdinega uspeha?

Sama pravi, da na prvo mesto postavlja predvsem medčloveški odnos in pozitivno vzdušje v skupini. S svojimi tečajniki namreč rada poklepeta tudi izven učilnice in z njimi v stiku ostane še leta po tečaju. A ne ustvarite si napačnega mnenja: kljub sproščenosti in humorju boste na Magdinih tečajih v resnici garali. Zase namreč v smehu (hkrati pa čisto resno) pove, da je njen pristop »diktatorski« – od tečajnikov namreč zahteva ogromno, učne ure pa so tako intenzivne, da tečajniki pogosto nimajo časa niti za odmor. Tudi pri domači nalogi se ne »drži nazaj« in z izgovori, da za nalogo niste imeli časa, pri njej ne boste prišli daleč. Simulacija ustnega izpita v obliki referatov in ustnih predstavitev je stalnica vsake ure, poskusnega testa kot pripravo na pravega pa ne boste pisali le uro pred izpitom, ampak vsaj 12-krat ali 13-krat na tečaj.

Pomembna sta osebni pristop in prilagajanje

Tečajniki kljub intenzivnosti tečaja ne doživljajo kot napor, temveč ga opisujejo kot sprostitev in zabavo po napornem dnevu. Za to je kriv Magdin neverjeten občutek za ljudi, zaradi katerega se zna vživeti v vsakega posameznika in mu na tečaju ponuditi tisto, kar najbolj potrebuje. Potek tečaja pri njej ni nikoli enak, temveč aktivnosti in učna gradiva vsakokrat prilagodi vsakemu tečajniku posebej. Pravi, da že na začetku presodi, kaj posameznik najbolj potrebuje in kako ga lahko motivira, z vprašanji in pomočjo pa jim je vedno na voljo tudi izven učilnice.

In kakšna oseba je Magda?

Tečajniki in ostali učitelji ter sodelavci Magdo opisujejo kot odločno in hkrati srčno ter iskreno osebo, ki svoje delo opravlja resnično entuziastično. Sama pravi, da v pripravah na izpite uživa predvsem zato, ker je mnenja, da bo certifikat tečajnikom v življenju zares koristili, bodisi pri vpisu na tuje univerze bodisi pri prijavi za službo ali pri stikih s tujino. Tečajnikov ne želi »prinesti naokrog«, zato jim tudi vedno iskreno pove, kdaj so na izpit dobro pripravljeni. Prav nič čudno torej ni, da se tečajniki na Magdin tečaj vpisujejo celo več let zapored – tudi po tem, ko so izpit že zdavnaj opravili.

– Z Magdo in njenimi tečajniki je ob kavi poklepetala vodja izobraževanja Zala Maček.

 

 

Prispevek je pripravil/a:

Zala Maček
Zala je po izobrazbi profesorica nemščine in umetnostne zgodovine. Ker tudi v prostem času rada posluša, kako zvenijo tuji jeziki, jo pot večkrat zanese v oddaljene kraje, kjer je odkrila tudi ljubezen do potapljanja.Preberi več o Zali | Preberi ostale Zaline prispevke