Jezikovni tečaji za otroke: 10 razlogov, zakaj je zgodnje učenje nujno

Napisal/a | 21. Sep 2018 | Nasveti

Nazaj na vse prispevke

Jezikovni tečaji za otroke so danes izjemno priljubljeni, saj se vse več staršev zaveda, da je znanje vsaj enega tujega jezika za njihove najmlajše izrednega pomena. Predvsem angleščina za otroke predstavlja pomembno znanje, ki je v današnjem svetu prej nujno, kot pa zgolj zaželeno.

Tudi mnogi raziskovalci so v preteklem desetletju, ki je bilo razglašeno za “desetletje možganov”, preučevali možgane dvojezičnih otrok in vpliv dvojezičnosti in večjezičnosti pri spodbujanju kognitivnega razvoja. Ugotovili so, da možgani dvojezičnih in večjezičnih otrok delujejo drugače kot možgani enojezičnih otrok in te razlike zagotavljajo več prednosti otrokom, ki govorijo več kot en jezik. Zanimivo, kajne?

Oglejmo si nekaj prednosti učenja drugega ali tujega jezika v otroštvu.

Jezikovni tečaji za otroke

1. Učenje tujega jezika poveča moč možganov

Nekatere kognitivne prednosti učenja tujega jezika so lahko povezane z dejstvom, da se možgani dvojezičnih in večjezičnih otrok dolgoročno bolje razvijajo. Študije so pokazale, da so dvojezični ljudje boljši pri nalogah, ki zahtevajo večopravilnost in osredotočenost. 

2. Boljše reševanje problemov in druge kognitivne sposobnosti

Otroci, ki govorijo več kot en jezik, se naučijo pogajanja o pomenu, ki je ključni del komuniciranja v več kot enem jeziku. To jim tudi pomaga pri reševanju problemov in otrokom omogoča iskanje različnih pristopov k reševanju problema. 

jezikovni tečaji za otroke

3. Otroci razvijejo “uho” za jezike

Izpostavljanje otrok tujemu ali drugemu jeziku v zgodnjih letih jim pomaga razviti “uho” za jezik in doseči boljšo izgovorjavo in obvladanje jezika pozneje v življenju. Otroke se včasih opisuje celo kot “spužve” za učenje jezika, prav zato, ker obstaja “kritično obdobje” za učenje jezikov, ko so naši možgani najbolj dovzetni za učenje. Po tem obdobju se zmožnost obvladovanja tujega jezika postopoma zmanjšuje.

4. Višji akademski dosežki in rezultati testov

Študije so pokazale, da učenje tujih jezikov v zgodnjem otroštvu izboljšuje kognitivne sposobnosti in vpliva na dosežke na drugih področjih, kar ima za posledico boljše rezultate pri branju in matematiki.

5. Potovanje postane bolj zabavno

Mednarodna potovanja so čudovit način za širjenje perspektiv in otrokom pomagajo doživeti raznolikost in lepoto sveta iz prve roke. Prenos njihovih jezikovnih veščin v uporabo v “resničnem življenju” pa je predvsem edinstvena motivacija za naprej!

6. Povečana empatija

Študija na univerzi v Chicagu je pokazala, da so otroci, ki govorijo več kot en jezik, bolj empatični in lažje razumejo perspektivo drugega. Če govorite drug jezik, potrebujete namreč ne le jezikovne spretnosti, temveč tudi sposobnost razumevanja perspektive sogovornika.

Prenesi brezplačno pobarvanko za učenje angleščine

7. Povečano razumevanje otrokovega maternega jezika

Pred leti so ljudje verjeli, da bi učenje drugega jezika lahko predvsem zmedlo otroka. A nasprotno raziskave kažejo, da otroci, ki se učijo tujega jezika, bolje uporabljajo svoj materni jezik kot tisti, ki se ne. Otroci, ki se učijo tujega jezika že zgodaj v otroštvu, ponavadi tudi prej začnejo brati. Kot je dejal Goethe, “Tisti, ki ne poznajo tujih jezikov, ne vedo ničesar o svojem.”

8. Boljše razumevanje drugih kultur in povezovanje z ljudmi, ki govorijo druge jezike

Znanje tujega jezika gre dlje od same komunikacije. Jezik in kultura sta tako prepletena, da učenje tujega jezika gradi kulturno razumevanje in daje globok vpogled v to, kako drugi ljudje vidijo svet. Jezikovni relativisti trdijo, da način, kako vidimo svet, oblikuje prav jezik, ki ga uporabljamo.

9. Boljše poklicne priložnosti

V današnjem globalnem svetu zmožnost komuniciranja v več kot enem jeziku vse bolj postaja bistvena spretnost. Pri iskanju zaposlitve imajo dvojezični kandidati prednost, saj se razlikujejo od drugih kandidatov in se lahko predstavijo kot dragoceni potencialni zaposleni, ki prinašajo znanje, ki bi lahko bilo dragoceno za delodajalce.

10. Jezikovni tečaji za otroke so zabavni!

Seveda je zabavno, da lahko govorimo z drugimi ljudmi v njihovem maternem jeziku. Del zabave pri učenju tujega jezika pa je tudi odkrivanje razlik v pogledu na svet. Le zakaj psi v angleščini pravijo “woof”, v mandarinščini pa “wang wang” in “guau” v španščini?
Poleg zabave, pa je za otroka pomemben predvsem občutek dosežka, ki je pri učenju jezika hitro zelo oprijemljiv.

 

Zaradi teh in mnogih drugih prepričljivih razlogov tudi na Jezikovni Akademiji spodbujamo otrokovo učenje tujega jezika. Da pa bi učenje potekalo karseda zabavno in otroka vzpodbudilo k temu, da tuje jezike zares vzljubi, vsako leto organiziramo Jezikovne počitnice v sodelovanju z ZOO Ljubljana, kjer lahko otroci na sproščen in zabaven način osvajajo nova znanja.

Poleg tega otrokom ZOO Ljubljana podarja imenitno darilo – polletno vstopnico!

Prispevek je pripravil/a:

Urška Plevnik