Jezikovna-Akademija-potuje-Reportaža-iz-Londona

Jezikovna Akademija potuje: Reportaža iz Londona

Prejšnji teden je ekipa Jezikovne Akademije za nekaj dni zapustila pisarniške prostore na Valjhunovi 11 – spakirali smo kovčke in šli preverit britanske stereotipe o slabi hrani, toplem pivu in muhastem vremenu. Iz Londona smo se vrnili s številnimi vtisi in s še večjo zalogo fotografij. Kljub temu, da smo se v en glas strinjali, da se bomo v to živahno, multikulturno mesto še vrnili, pa se nikakor nismo mogli poenotiti in izbrati zgolj ene znamenitosti, najbolj vredne ogleda. Zato smo staknili glave in izbrali nekaj naših najljubših spominov in kotičkov, ki jih pri obisku Londona nikakor ne gre izpustiti.

Blog 1

Sploh če je vas čas za obisk britanske prestolnice z več kot osmimi milijoni prebivalcev omejen, je dobra organizacija na začetku pametna naložba. Poleg udobne obutve smo si ob prihodu tako najprej priskrbeli zemljevid mesta, načrt podzemne železnice in vozovnico za javni promet (tako imenovani »Oyster Card«).

blog 2

Tisti, ki se v London odpravljate prvič, boste ogled, tako kot mi, gotovo začeli z obiskom najbolj priljubljenih znamenitosti, kot so na primer Big Ben, Westminstrska opatija in Buckinghamska palača. Nam so se še posebej dopadle slavne telefonske govorilnice, ki so se sicer prvič pojavile leta 1920, s svojo prepoznavno živo rdečo barvo pa kmalu postale zaščitni znak Londona.

blog 3

Ne glede na to, ali ste poznavalec zgodovine in umetnosti ali ne, je obisk londonskih muzejev in galerij posebno doživetje. Tudi če razstavljeni predmeti na vas ne bodo naredili posebnega vtisa, pa gotovo ne boste mogli spregledati impresivne arhitekture, ki pogosto združuje arhaično z modernim. Zaradi slednjega priporočamo obisk Britanskega muzeja (“British Museum”) – vstop je, tako kot v večino muzejev in galerij, brezplačen!

blog 4

Za ljubitelje sodobne umetnosti priporočamo galerijo Tate Modern, kjer si boste lahko ogledali dela nekaterih slavnih umetnikov 20. stoletja, kot so na primer Andy Warhol, Roy Lichtenstein in Pablo Picasso.

blog 5

Po obisku galerije pa nikakor ne zamudite sprehoda čez Millennium Bridge, ki si je prislužil naziv najlepšega londonskega mosta po mnenju celotne ekipe Jezikovne Akademije. Še posebej smo bili navdušeni nad njegovo moderno konstrukcijo, ki se razpenja čez reko Temzo, pogled pa se zaključi na katedrali svetega Pavla.

blog 6

Naša očaranost nad mostovi ni bila nič manjša ob sprehodu čez most Tower Bridge. Njegova impresivna, megalomanska zasnova je res nekaj posebnega, uživali pa smo tudi v razgledu na londonsko veduto, iz katere izstopajo moderni stekleni nebotičniki, ki so si zaradi svoje posebne oblike prislužili zabavne vzdevke (npr. “kumara”, “walkie-talkie” itd.).

blog 7blog 8

Kljub številnim polemikam, ki med Londončani vzniknejo skupaj s pojavom vsake novogradnje, smo bili sami mnenja, da moderna arhitektura Londonu daje poseben pečat in se mojstrsko vključuje v urbanistično sliko celotnega mesta. Najboljši vtis prepletanja tradicionalne in moderne arhitekture boste dobili, če se boste od mostu Tower Bridge ob Temzi odpravili v smeri mestne hiše, sprehod pa končali pri ta trenutek najvišji stavbi v Londonu – 95-nadstropni “The Shard” v višino meri kar 309,6 m.

blog 9

Svetujemo, da omenjeni sprehod načrtujete v času kosila. Od hoje utrujene noge si namreč lahko spočijete, želodce pa napolnite na eni izmed tržnic. Mi smo se na tržnici »Borough Market« okrepčali s tradicionalnimi britanskimi pitami, v ponudbi pa najdete vse od osvežilnih smutijev, italijanskih dobrot do burgerjev, ki so po napisu sodeč brez sira skoraj tako dolgočasni kot objem brez stiska. 🙂

blog 10

Čeprav nam je vreme kar pošteno nagajalo, pa je to tudi edini stereotip, ki ga na našem izletu nismo mogli zavreči. »Pale ale« je dovolj hladen, hrana izvrstna, o osornosti Londončanov pa ne duha ne sluha – razen če se na podzemni železnici po pomoti pozabite postaviti na desno stran tekočih stopnic … 🙂

– Po londonskih ulicah so se potepali (in o tem za vas tudi poročali) Matija Kovač, Zala Maček, Veronika Zajc in Alenka Zupan.

__________________________________________________________________________________

Ekipa Jezikovne Akademije ne samo potuje, ampak tudi nagrajuje!

Pravilno odgovorite na spodnje vprašanje in odgovor do 6. maja 2016 posredujte na [email protected].

Med poslanimi pravilnimi odgovori bomo enega izžrebali, nagrajenec pa ob nakupu tečaja konverzacije prejme drugi mesec tečaja konverzacije brezplačno!

Nagradno vprašanje: KATERA LONDONSKA ZNAMENITOST SE NAHAJA NA SPODNJI SLIKI?

blog 11

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2