Jesen-odličen-čas-za-nove-začetke-in-nove-jezike – kopija

Jesen – odličen čas za nove začetke in nove jezike

Poletje, čas za dopuste, morje, sonce in večerno ohladitev s pivom ob Ljubljanici, se počasi zaključuje. Vendar to še zdaleč ni razlog za slabo voljo. Prihaja namreč jesen, s svojo eksplozivno paleto barv, prijetnimi ohladitvami in s podtonom novih začetkov.

Že kot otroci smo na koncu poletja z novimi barvicami, flomastri in svinčniki nestrpno pričakovali začetek septembra in ponovno snidenje s sošolci. Tudi kot odrasli se lahko potopimo v podobno stanje, si pripravimo zvezek, ošilimo svinčnike in se z občutkom tistega nestrpnega pričakovanja podamo na novo izobraževalno potovanje – z novimi sošolci in sošolkami ter novimi znanji, pa naj bo to odkrivanje novih jezikov ali osveževanje že znanih.

Class

Jesensko vzdušje in pričakovanje nečesa novega, vendar istočasno znanega, je namreč odlična podlaga za motivacijo, ki jo potrebujemo za učenje. Motivacijo, ki nas poganja vsako minuto in jo namenimo pridobivanju novega znanja; ki nam pomaga, da se tečajev redno udeležujemo in izkoristimo vsako priložnost za dodatno nadgrajevanje. Motivacijo, ki v prvi vrsti obstaja zato, ker je učenje nečesa novega naša odločitev.  To je tako lepota, kot tudi breme učenja za odrasle – šolanje ni več obvezno, ampak je na nas samih. Učimo se, ker smo se tako odločili sami. Pa naj bo razlog želja po znanju novega jezika ali pa gola potreba zaradi službenih obveznosti – odločili smo se za nadgradnjo lastnega znanja in s tem nadgradnjo sebe  – in če se tega zavedamo, nas bo ravno ta odločitev motivirala, da osvojimo zadani cilj.

Menite, da ta motivacija ne bo zadostovala? Seveda ne. Motivacija predstavlja približno 20 % na poti do zadanega cilja –  nadaljnjih 70 % sestavlja vaš trud. Preostalih 10 % pa zaokrožuje organiziran pristop – odkrijte, kateri vam najbolj ustreza. Morda bo dovolj, da imate jasen razlog za učenje. Poleg tega je dobro, da si postavite jasen cilj, ki mu nato vztrajno sledite. Kadar vam zmanjka motivacije, se opominjajte na oba – in pot med obema bo nekoliko lažja. Seveda je odlično, če namesto rutinskega učenja odkrijete dodatne aktivnosti, ki bodo proces še dodatno popestrile. V avtu poslušajte pesmi, radijske oddaje ali podcaste, zvečer pa se odpočijte z ogledom dobrega filma – vse to v izbranem jeziku. Namesto strmenja v dolgočasne slovnične knjige pa si na internetu poiščite kakšen interaktiven kviz ali igro na temo slovnice – ali pa si preberite kakšen članek ali knjigo, primerno vaši ravni znanja jezika.

images

Predvsem pa je pomembno, da investirate sami vase in v lastno znanje. Učenje na lastno roko traja veliko dlje, kot pa če si enkrat ali dvakrat na teden kakšno urico odmerimo za organizirano učenje s pomočjo strokovnjakov. Če imate neprilagodljiv urnik, se odločite za individualni tečaj jezika, ki bo narejen po meri in glede na vaš čas in vaše potrebe. Če vam urnik to dopušča, se vpišite na redni tečaj, kjer boste poleg novega jezika dobili tudi priložnost za spoznavanje novih ljudi. Seveda pa se na tečaj lahko prijavite tudi s svojim jezikovnim partnerjem – učenje v tandemu s prijatelji ali družinskimi člani lahko neverjetno prispeva k motivaciji in še dodatno pospeši učenje tujega jezika.

Jesen v resnici prinaša vonj po zaključkih in novih začetkih. Dovolite ji, da poleg listov na drevesih obarva tudi vaše znanje.

– članek je za vas pripravila učiteljica angleščine in prevajalka, Sanja Struna

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2