Angleški nepravilni glagoli

Angleški nepravilni glagoli: 5 najboljših načinov za učenje

Če se učite angleščino kot drugi jezik, ste verjetno že naleteli na izzive, ki jih prinašajo angleški nepravilni glagoli. Ti namreč ne sledijo tipičnemu vzorcu, ko glagolu samo dodamo končnico -ed, pa že imamo obliko za preteklik. Ravno zato si jih je težje zapomniti. Z nekaj preprostimi nasveti bo šlo lažje!

Vaja, vaja, vaja

Eden najučinkovitejših načinov za učenje nepravilnih glagolov je, da si jih zapomnite in jih nato vadite. Naredite si kartice z osnovno obliko glagola, poleg te pa zapišite obliko za pretekli čas. Saj veste, vaja dela mojstra! Večkrat kot boste trenirali z uporabo kartic, manj težav vam bodo povzročali nepravilni glagoli. Da si boste oblike še bolj vtisnili v spomin, pa vam svetujemo, da naučene nepravilne glagole vadite tudi v stavkih. Napišite nekaj stavkov, vanje pa skušajte vključiti nepravilne glagole, ki se jih želite naučiti. Vse zapisano nato seveda tudi preberite in tako povadite še izgovorjavo.

Poiščite vzorce

Glagole si bomo lažje zapomnili, če jih združimo v skupine po podobnosti. Čeprav nepravilni glagoli nimajo standardne končnice -ed, lahko pogosto najdemo neke vzorce, ki nam bodo pomagali pri učenju. Na primer, nekateri nepravilni glagoli spremenijo svoj samoglasniški zvok, recimo “sing” se spremeni v “sang” in “sung”. Drugi osnovni obliki dodajo “en” ali “n”, recimo “run”, ki se spremeni v “ran” in “run”. Z združevanjem nepravilnih glagolov na podlagi vzorcev boste lažje prepoznali njihove skupne značilnosti in si jih tako tudi lažje zapomnili.

Angleški nepravilni glagoli

Razmišljajte o pomenu

Razumevanje konteksta in pomena nepravilnih glagolov lahko pomaga tudi pri pomnjenju. Namesto samo pomnjenja na pamet, poskusite razumeti pomen nepravilnih glagolov in kako se jih uporablja v stavkih.

Uporabite spletne vire

V današnji digitalni dobi obstaja veliko spletnih virov in aplikacij, ki vam lahko pomagajo pri učenju nepravilnih glagolov. Številne aplikacije in spletna mesta za učenje jezikov ponujajo interaktivne vaje, kvize in igre, posebej namenjene vaji nepravilnih glagolov. Našli boste tudi izčrpne sezname nepravilnih glagolov s primeri, kako jih uporabiti v stavkih.

Vadite v resničnih situacijah

Pomembno je, da uporabo nepravilnih glagolov vadite tudi v resničnih, pristnih situacijah. Sodelujte v pogovorih z maternimi govorci angleščine ali drugimi učenci angleščine, tako boste vadili rabo nepravilnih glagolov tudi v praksi! Če se boste z izzivi glede nepravilnih glagolov srečevali v družbi, bo zagotovo lažje. Pri tem vam lahko pomaga tudi jezikovni tečaj, kjer vas bodo pri učenju usmerjali izkušeni učitelji! Če se odločite za skupinski tečaj, pa boste jezikovne ovire premagovali še v družbi drugih tečajnikov.

Učenje nepravilnih glagolov v angleščini se morda zdi zahtevno, vendar lahko z upoštevanjem preprostih nasvetov postane bolj obvladljivo. Ne pozabite, vaja dela mojstra! Bodite potrpežljivi sami s seboj, vadite, dokler vam glagoli »ne pridejo v kri«. Srečno! 

Spoznajte tečaje angleščine

Skupinski jezikovni tečaji so z razlogom še vedno najbolj priljubljena oblika učenja tujih jezikov, saj je učenje tujega jezika v skupini prijetna izkušnja!
Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2