PRIPRAVA NA RAZGOVOR

Priprava na razgovor: prednosti jezikovnih veščin

Ko kandidirate za novo delovno mesto je priprava na razgovor izjemno pomembna. Ste vedeli, da so lahko jezikovne veščine pomemben dejavnik, ki vas loči od drugih kandidatov? Z njimi pokažete, da ste drugačni, prilagodljivi in pripravljeni na izzive globalnega poslovnega sveta.

Predstavljajte si naslednjo situacijo: pridete na razgovor za sanjsko službo in vstopite v sobo, v kateri vas pričaka nasmejan kadrovnik. Po prvih vprašanjih o vaših izkušnjah in znanju kadrovnik nenadoma vpraša: »Vidim, da govorite več jezikov. Lahko poveste več o tem?« Zaznate, da so se mu oči zasvetile in se je njegovo zanimanje še povečalo. Vas zanima, zakaj? Potem nadaljujte z branjem, saj vam bomo pojasnili, zakaj so jezikovne veščine, ki jih lahko pridobite in nadgradite v Jezikovni Akademiji, tako zelo pomembne.

Zakaj v svoj življenjepis vključiti jezikovne veščine

Jezikovne veščine v življenjepisu so pametna, celo nujna dodana vrednost za vaše prihodnje prijave na delovna mesta. S tem ko delodajalcem pokažete svojo raven znanja tujih jezikov, jim date vedeti, da ste predani, strastni in vedoželjni. To je še posebej dragoceno za delovna mesta, ki zahtevajo znanje več jezikov, ali za delo v multinacionalnih podjetjih. Vendar pa je dobro vedeti, kako to pravilno storiti. 

20242807 Priprava na razgovor Kako jezikovne vescine dajo prednost Dobersek 03
Foto: Pexels

Priprava na razgovor: s čem lahko izstopate iz množice

Jasno je, da želite med razgovorom narediti res dober vtis. Medtem ko vam bodo številni rekli, da so najpomembnejše prave spretnosti, si vodje želijo najti osebo, ob kateri se počutijo prijetno, s katero je enostavno sodelovati in ima pozitiven proaktiven odnos. Tukaj imajo pomembno vlogo tudi vaše jezikovne veščine, ki povedo delodajalcu veliko več, kot si morda mislite:

  • pokažejo vašo predanost in zavzetost, saj ste v učenje novega jezika vložili trud in čas, kar priča o vaši vztrajnosti in predanosti;
  • prikazujejo vašo sposobnost učenja novih spretnosti in prilagajanja novim izzivom;
  • izkazujejo vašo pripravljenost za spoznavanje drugih kultur in odprtost, kar je zelo cenjeno v mednarodnih okoljih;
  • pomagajo vam izstopati med drugimi kandidati s podobnimi spretnostmi.

Z znanjem več jezikov lahko pokažete svojo sposobnost povezovanja z ljudmi iz različnih okolij, kar lahko navduši izpraševalca. Ko lahko komunicirate v jeziku, ki ga govorijo tudi drugi, se z njimi povežete na globlji ravni, zaradi česar so vaše interakcije bolj osebne in pristne. To kaže, da ste odprti, razumevajoči in pripravljeni na izzive – in to so nedvomno lastnosti, ki jih vsak delodajalec ceni.

Kako pravilno vključiti jezikovne veščine v življenjepis

Poskrbite, da so vaše jezikovne veščine jasno navedene v vašem življenjepisu in spremnem pismu. Navedite, katere jezike govorite in na kateri ravni.

Raven znanja

Za vsak jezik lahko določite splošno raven znanja (osnovno, srednje, napredno, tekoče), vendar ta preveč posplošena klasifikacija vašemu bodočemu delodajalcu morda ne bo dala jasne slike o vašem dejanskem znanju. Svetujemo, da pojasnite, kako ste te jezikovne veščine uporabljali pri prejšnjih delovnih izkušnjah.

20242807 Priprava na razgovor Kako jezikovne vescine dajo prednost Dobersek 02
Foto: Tijana Doberšek

Dokazi o znanju

Če imate certifikate ali ste se udeležili tečajev, jih navedite. Za nekatere panoge ali delovna mesta boste morda morali opraviti tudi uradne mednarodne izpite, kot so:

  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language): Pogosto zahtevan za delovna mesta, za kateraje potrebno napredno znanje angleščine, predvsem v akademskih in profesionalnih okoljih;
  • IELTS (International English Language Testing System): Široko priznan izpit, ki je potreben za delovna mesta in študij v državah, v katerih je uradni jezik angleščina;
  • Cambridge International Examinations: Priznani mednarodni izpiti, ki pokrivajo širok spekter predmetov, vključno z angleščino kot tujim jezikom. Potrebni so za delovna mesta in študij v državah, v katerih je uradni jezik angleščina, in v mednarodnih šolah po vsem svetu;
  • DELF/DALF (Diplôme d’études en langue française/Diplôme approfondi de langue française): Potreben je za delovna mesta v frankofonskih državah ali za delo v podjetjih, ki poslujejo s Francijo;
  • Goethe-Zertifikat: Zahtevan je za delovna mesta v nemško govorečih državah ali za delo v podjetjih, ki imajo poslovne stike z Nemčijo;
  • DELE (Diploma de Español como Lengua Extranjera): Potreben je za delovna mesta v špansko govorečih državah ali delo v podjetjih, ki imajo poslovne stike s Španijo in Latinsko Ameriko.

Ti certifikati dokazujejo vašo raven znanja jezika na mednarodni ravni in so zelo cenjeni pri delodajalcih. Pridobitev teh certifikatov zahteva trud in predanost, kar dodatno poudari vaše sposobnosti in pripravljenost za vlaganje časa in energije v strokovno izpopolnjevanje.

Napaka, ki se ji morate izogniti

Čeprav je prikazovanje jezikovnih veščin v življenjepisu lahko koristno, je pomembno, da se izognete pogostim napakam, ki bi lahko vplivale na vaš uspeh. Ena najpogostejših je pretiravanje glede ravni vaše jezikovne usposobljenosti. Pri predstavljanju vašega znanja je ključna iskrenost, saj ga lahko morebitni delodajalci preverijo že med razgovorom. Pretiravanje glede vaših veščin lahko ne le škoduje vašim možnostim za zaposlitev, ampak tudi ogrozi vašo profesionalno verodostojnost.

1 2

Kako se pripraviti na razgovor?

Pozanimajte se o podjetju

Preden se prijavite za službo, raziščite podjetje in se pozanimajte o njegovi kulturi, vrednotah in ciljih. Razmislite, kako vaše jezikovne spretnosti koristijo specifičnim potrebam podjetja, v katerem želite delati. Ugotovite, ali ima mednarodne dejavnosti, stranke ali partnerje, pri katerih bi koristilo znanje dodatnih jezikov. Če jih ima, prilagodite svoj življenjepis in spremno pismo, da poudarite svoje jezikovne sposobnosti in izpostavite koristi k pri doseganju ciljev podjetja.

Pripravite konkretne primere 

Na razgovoru bodite pripravljeni deliti konkretne primere, kako ste uporabili svoje jezikovne veščine. Morda ste v prejšnjih vlogah pomagali pri prevajanju dokumentov, komunicirali s tujimi strankami, sodelovali pri mednarodnih projektih ali reševali težave v tujih jezikih. Ti primeri bodo pokazali vašo praktično uporabo jezikovnih znanj.

Prikažite svoje veščine

Če boste imeli priložnost, med razgovorom na naraven in ustrezen način pokažete svoje jezikovne veščine. Na primer, če je kadrovik tujec in poznate njegov materni jezik, ga/jo lahko pozdravite ali se celo predstavite v tem jeziku, ali pa uporabite nekaj fraz ali besed, ki so primerne za kontekst in panogo. In zapomnite si, med razgovorom je bolje, da govorite preprosto in tekoče, kot pa izbrano in zato zadržano. Uporaba enostavnejšega jezika vam pomaga, da se izražate jasno in brez ovir.

Izkažite svojo motivacijo za učenje 

Ko govorite o svojih jezikovnih spretnostih, poudarite tudi motivacijo in trud, ki ste ga vložili v učenje jezikov. To kaže na vašo delovno etiko, vztrajnost in sposobnost prilagajanja, kar so zelo cenjene lastnosti pri delodajalcih.

PRIPRAVA NA RAZGOVOR 1

Prilagoditev prijave delovnemu mestu

Jezikovne veščine so koristne za številna delovna mesta, vendar so za nekatere položaje nujne, za druge pa predstavljajo dodano vrednost.

Delovna mesta, ki zahtevajo znanje določenega jezika ali več jezikov, običajno to navedejo v opisu delovnega mesta navedeno. Ta delovna mesta pogosto vključujejo aktivno uporabo jezika in pogosto komunikacijo ter sodelovanje s sodelavci, ki ne govorijo nobenega drugega jezika. V tem primeru boste morali svoje jezikovne veščine podrobno predstaviti.

Motivacija za učenje jezikov

Če še niste začeli z učenjem novega jezika, je zdaj pravi čas. Vsaka ura, ki jo vložite v učenje, se vam bo obrestovala pri vašem naslednjem razgovoru za zaposlitev. Začnite z majhnimi koraki in se učite postopoma. Vsaka nova beseda in fraza vas bo približala tekočemu znanju jezika in vas postavila korak pred ostalimi kandidati.

Ne pozabite, poleg tega da je znanje jezikov koristno orodje, je tudi znak vaše predanosti in vztrajnosti. Z njim ne boste le izboljšali svojih zaposlitvenih možnosti, temveč boste tudi osebnostno rasli in se razvijali.

Izkoristite to priložnost, da se izboljšate in izstopate na svojem naslednjem razgovoru za službo. Z jezikovnimi veščinami, ki jih lahko nadgradite s tečaji pri Jezikovni Akademiji, pokažite, da ste edinstveni, prilagodljivi in pripravljeni na nove poslovne izzive.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!