UČENJE SLOVENŠČINE_TUJCI

Zakaj je znanje jezika ključno za napredovanje v karieri

Znanje jezikov se na seznamu želja kadrovikov multinacionalk ter domačih podjetij, ki poslujejo z mednarodnimi strankami, že od nekdaj uvršča zelo visoko, zato ni nič čudnega, da postaja ključno za napredovanje v karieri. Ob tem se tudi potrjuje rek, ki pravi, da več kot znaš, več veljaš.

Motiv za učenje je največkrat poslovne narave

Res je, v učenje novega jezika je treba vložiti nekaj časa in energije, a koristi, ki jih prinaša znanje jezikov v vaše osebno življenje in delovno okolje, odtehtajo ves trud. Znanje tujega jezika, ki ga lahko pridobite pri Jezikovni Akademiji, vam omogoča, da učinkovito komunicirate z mednarodnimi strankami in partnerji, se znajdete v različnih kulturnih okoljih in izboljšate vpogled v lokalne trge. Morda zveni zastrašujoče, vendar vam zagotavljamo, da so s pomočjo naših izkušenih jezikovnih učiteljev še tako visoko zastavljeni cilji dosegljivi. 

V nadaljevanju preberite, zakaj je učenje jezika ključno za vašo karierno rast.

Večja zaposljivost

Znanje jezika vam omogoča, da v množici kandidatov na trgu dela opozorite nase in pritegnete pozornost kadrovikov. Z večjezičnostjo ne obogatite samo svojega življenjepisa, ampak razvijate tudi druga znanja in spretnosti, ki jih delodajalci iščejo in prepoznajo pri kandidatih za zaposlitev. Na današnjem konkurenčnem trgu dela lahko večjezičnost postane vaša ključna prednost. Po podatkih iz leta 2024, ki jih je zbrala platforma s področja edtech GoStudent, je 39 odstotkov Američanov izrazilo namero, da se bodo naučili novega jezika, pri čemer je bilo napredovanje v karieri glavni motiv za 30 odstotkov od njih.

20240728 5 razlogov zakaj vlagati v jezikovno izobrazevanje zaposlenih Dobersek 04
Foto: Freepik

Pridobivanje vodstvenih položajev in več odgovornosti

Večjezičnost je zelo cenjena pri vodstvenih vlogah. Z njo boste lažje vodili mednarodne ekipe in sodelovali s partnerji iz drugih držav. Več odgovornosti prinaša tudi večje priložnosti za napredovanje. Opremljenost z znanjem tujih jezikov vas lahko vodi tudi do prevzemanja dodatnih nalog, pri katerih lahko pokažete svoje sposobnosti in spretnosti. To posledično prinaša tudi boljšo plačo, večji vpliv in stabilnejšo zaposlitev. 

Boljše medkulturne spretnosti in manj konfliktov

Ko govorite več jezikov, lažje razumete in se prilagodite različnim kulturam in komunikacijskim strategijam. To je pomembno za uspešno sodelovanje v medkulturnem ali mednarodnem okolju. Izkazalo se je tudi, da so večjezični zaposleni pogosto boljši pri reševanju konfliktov, saj lahko komunicirajo z vsemi vpletenimi v njihovem jeziku in se prilagajajo njihovi kulturi. Na tak način postanejo nepogrešljivi član ekipe. Po podatkih poročila Gitnux iz leta 2024 podjetja, ki zaposlujejo dvojezične delavce, beležijo 22 odstotkov večjo učinkovitost. 

20240728 5 razlogov zakaj vlagati v jezikovno izobrazevanje zaposlenih Dobersek 03
Foto: Freepik

Sposobnost neposredne komunikacije v maternem jeziku vaših sogovornikov lahko vzpostavi zaupanje, zmanjša nesporazume in omogoči gladkejša pogajanja. Ta spretnost je še posebej koristna pri sklepanju poslov in oblikovanju močnih mednarodnih partnerstev. Ameriški odbor za ekonomski razvoj ocenjuje, da ameriška podjetja letno izgubijo 2 milijardi dolarjev samo zaradi jezikovnih nesporazumov.

Raznolikost delovnih nalog

Znanje več jezikov vam omogoča, da prevzamete različne naloge, kar povečuje vašo vsestranskost in prilagodljivost. S tem se odprejo vrata do številnih specializiranih vlog, pri katerih so jezikovne spretnosti ključnega pomena.

Lahko prevzamete prevajalske vloge in začnete prevajatii pisne vsebine, kot so dokumenti, knjige ali tehnična navodila,. Če imate radi izzive mednarodnega poslovanja, vam znanje več jezikov omogoča, da se preizkusite v mednarodnem trženju in pogajanjih. Pri tem boste lahko komunicirali s strankami in poslovnimi partnerji s celega sveta, prilagajali marketinške kampanje različnim trgom in sklepali poslovne dogovore.

4 1

Znanje več jezikov je izjemno uporabno tudi pri koordinaciji mednarodnih projektov, pri katerih boste vodili in usklajevali ekipe iz različnih jezikovnih okolij. Vaša sposobnost učinkovite komunikacije bo ključna pri zagotavljanju uspešnega zaključevanja projektov.

Nazadnje, če vas recimo zanima svetovanje, lahko v vlogi poslovnega svetovalca podjetjem pomagate pri vstopu na tuje trge, upravljanju mednarodnih operacij in strateškem odločanju, pri čemer boste uporabljali svoje jezikovne spretnosti za učinkovito komunikacijo.

Samozavest in profesionalnost

Dobre jezikovne spretnosti povečujejo samozavest in profesionalni vtis, ki ga pustite na sodelavcih, nadrejenih in poslovnih partnerjih. Ko znate komunicirati v več jezikih, se izražate bolj samozavestno in prepričljivo. To vam omogoča, da se predstavite kot kompetenten in zanesljiv strokovnjak. Pridobivanje samozavesti na tem področju je lahko izjemno zahtevno, saj zahteva vztrajnost, vajo in pogosto izstopanje iz cone udobja. 

Jezikovne kompetence vas bodo tudi opremile z veščinami, zaradi katerih boste bolj samozavestni tudi na drugih področjih. Ko vam bo uspelo premagati izzive učenja in obvladovanja novega jezika, boste ugotovili, da se vaša samozavest povečuje ne le pri komunikaciji, ampak tudi pri reševanju problemov, javnem nastopanju in sprejemanju pomembnih odločitev. Jezikovno znanje tako postane temelj, na katerem lahko zgradite širšo paleto kompetenc, ki vam pomagajo pri profesionalni in osebni rasti.

Pridobivanje in izboljšanje veščin

Raziskave kažejo, da ljudje, ki govorijo enega ali več tujih jezikov, bolje rešujejo probleme, so bolj kreativni in empatični. Zaposleni, ki so spretni pri reševanju problemov in kritičnem razmišljanju, sprejemajo premišljene odločitve, delujejo samostojno, razvijajo učinkovite strategije in procese ter se prilagajajo in ustrezno odzivajo na nove situacije in izzive, ko se ti pojavijo. Zato so dragocen dodatek vsakega podjetja in ekipe!

ZNANJE JEZIKA statisticni urad

Učenje jezika vedno znova stimulira in aktivira možgane, kar nedvomno izboljšuje kognitivne sposobnosti, spodbuja ustvarjalno razmišljanje in povečuje sposobnost razumevanja ter povezovanja z različnimi kulturami. Meda najbolj opazne kognitivne koristi učenja novega jezika spadata izboljšanje koncentracije in spominske sposobnosti. Ko pridobivate besedišče, slovnico in pogovorne spretnosti v novem jeziku, postanejo možganski centri za spomin (hipokampus)aktivnejši in boljši pri zadrževanju informacij.

Vse to pomeni, da imate kot dvojezična oseba več možnosti za profesionalni uspeh.

Znanje tujih jezikov res povečuje vašo zaposljivost, a za to ni vedno potrebno popolno obvladovanje tujega jezika. Poskus učenja drugega jezika je lahko izziv, še posebej ob vseh drugih obveznostih, vendar ne pozabite, da je lahko že osnovno razumevanje drugega jezika koristno. Že z osnovnim znanjem lahko prebijete led z mednarodnimi stiki, sčasoma pa boste dosegli raven, ko boste sposobni voditi sestanke, pripravljati poročila in celo pisati uradna pisma v drugem jeziku. Vsak korak na tej poti bo povečal vašo vrednost na trgu dela in vam odprl nove karierne možnosti.

5 1

Ne pozabite, da je učenje jezika maraton, ne šprint. Vsak korak, ki ga naredite, vas približa cilju in izboljša vaše zaposlitvene možnosti. Ne dovolite, da vas strah pred novim jezikom ustavi. 

V Jezikovni Akademiji smo ponosni, da vam lahko pomagamo razvijati te pomembne veščine in vam lahko stojimo ob strani na vsakem koraku vaše poti.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!