7-lastnosti-dobrega-jezikovnega-tečaja

7 lastnosti dobrega jezikovnega tečaja

Dandanes so na področju učenja tujih jezikov na voljo številne možnosti, najbolj priljubljena in – še vedno – tudi najbolj ugodna izbira pa so jezikovni tečaji v skupinah, na katerih se redno in po ustaljenem urniku srečujete z učiteljem in ostalimi tečajniki.

Razlogi za učenje tujega jezika so seveda različni in prav je, da izbiri določene vrste tečaja namenite tehten premislek ter izberete tistega, ki bo najbolj ustrezal vašim željam, potrebam in pričakovanjem. Če se boste odločili za samostojno učenje preko spleta, bo o kakovosti takšnega izobraževanja hitro pričal vaš napredek. Če se boste odločili za bolj klasično učenje jezika v učilnici pod vodstvom učitelja, pa lahko pravilnost vaše izbire preverite s spodnjimi točkami – če boste “odkljukali” vseh sedem, ste lahko prepričani, da ste izbrali zares dober jezikovni tečaj.

1. Sproščeno, vzpodbudno okolje

Na dobrem jezikovnem tečaju lahko kar pozabite na sliko stereotipne učiteljice, ki vas očitajoče gleda izpod očal in vam ob vsaki napaki žuga s palico. Pri učenju tujega jezika je še kako pomembno, da se v učilnici dobro počutite in na tečaj pridete z veseljem, zato bo dober učitelj ves čas skrbel za motivacijo in vas pri učenju vzpodbujal ter vam stal ob strani.

2. Iz napak se učimo

Dober učitelj vam bo tudi jasno povedal, da so napake bistveni del napredka pri učenju tujega jezika. Vaše napake bo sprejel z odprtimi rokami, hkrati pa vas na njih opozarjal in jih redno vključeval v proces učne ure.

3. Vprašanja so pomembnejša od odgovorov

Saj poznate pregovor, da neumna vprašanja ne obstajajo – takšni so lahko samo odgovori? V učilnici to drži kot pribito – na dobrem jezikovnem tečaju vam učitelj znanja gotovo ne bo prinašal na pladnju, temveč vam bo postavljal vrsto vprašanj, na katera boste morali odgovore poiskati sami. Prav tako bo spodbujal vašo radovednost, na vaša vprašanja pa se bo z veseljem odzval z dodatno razlago.

4. Različni slogi učenja

Gotovo veste, da si nekateri ljudje podatke veliko lažje zapomnimo, če jih vidimo, za druge pa je bistvenega pomena ustna razlaga. Tega se zaveda tudi dober učitelj, ki bo v učne ure zato vnesel raznovrstne metode, tehnike in raznolike dejavnosti, snov pa bo razložil in utrjeval na različne načine, s katerimi se bo približal različnim slogom učenja.

5. Od besed k dejanjem

Če se želite jezika naučiti temeljito in trajnostno, je pomembno, da se učenja lotite tako, da jezika ne boste poznali le “teoretično”, ampak se boste znašli v vsakdanjih življenjskih situacijah. Na dobrem jezikovne tečaju vam učitelj zato ne bo predaval o jeziku in od vas zahteval, da na pamet naštevate slovnična pravila, ampak bo poskrbel zato, da boste jezik resnično uporabljali.

6. Vaja dela mojstra

Dober učitelj se zaveda pomena temeljite vaje in ponavljanja, zato bo na tečaju temu namenil velik del časa. Nove slovnične strukture in besedišče boste na uri večkrat utrjevali skozi različne aktivnosti, na vsakem novem boste ponovili snov prejšnjega srečanja. Na tak način boste znanje lahko povezali v smiselno celoto in ga uspešno uporabili tudi izven učilnice.

7. Brez muje se še čevelj ne obuje

Se še spomnite stroge podobe učiteljice iz prve točke, ki na jezikovne tečaju nima česa iskati? No, za trenutek si jo lahko prikličete nazaj v spomin: že res, da se boste na dobrem jezikovnem tečaju tudi dobro zabavali in veliko smejali, a pomembno je, da se boste ob tem tudi ogromno naučili. Dober učitelj vam bo zato ves čas dihal za ovratnik in od vas veliko zahteval, saj se brez truda tudi pri učenju tujih jezikov ne pride prav daleč. Dober jezikovni tečaj boste tako spoznali tudi po tem, da boste morali v učenje vključiti kar nekaj lastnega truda in energije, ki pa bosta prav gotovo poplačana z očitnim napredkom.

–         Prispevek je za vas pripravila vodja izobraževanja, profesorica nemščine Zala Maček.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2