jezikovni-tečaji-to-do-1024x683

5 nasvetov, kako ostati zvest novoletnim zaobljubam

Mraz že pošteno veje skozi štrikane kape, snežinke so odplesale svoj prvi ples in kaj kmalu bodo malega Kevina zopet pozabili doma. Tako je, pred vrati je december. Čas veselja, smeha, okraševanja, druženja, razvajanja in novoletnih zaobljub! 😊

Na slednje je vredno biti še posebej pozoren, saj se ob vseh prazničnih dobrotah ljudje zelo radi najemo tudi zarečenega kruha. Kako se tej pregrehi odpovedati in ostati zvest zaobljubam?

Postavljanje ciljev.

Čeprav so sanje dovoljene, je včasih treba odpreti oči in imeti pred seboj jasno določen cilj. Velikokrat namreč slišimo ljudi reči, »V novem letu bi se naučil/a novega jezika!«.

Vse lepo in prav, pa vendar se takšne zaobljube navadno zaključijo precej hitro in nadvse klavrno. Bodite bolj specifični. Pomislite, katerega jezika bi se radi naučili in do katere stopnje bi radi prišli. Vpišite se na željeni jezikovni tečaj in če je le mogoče, obiščite tudi državo, v kateri ta jezik govorijo, ter se čim več družite z domorodci. Ni boljšega učitelja, kot je praksa in ni prakse brez teorije.

Za začetek pa vam namesto uporabe pomožnega glagola (jaz) BI, predlagamo različico (jaz) BOM.

Majhni koraki in veliki cilji.

Novo leto prinaša nov nepopisan list, na katerega želimo včasih prehitro nanizati nove uspehe in sladke zmage. Za novim ciljem se brezglavo poženemo, nato pa pregrejemo, opehamo in obupamo.

Nikar tako hitro. Pomembni sta sistematičnost in postopnost, še bolj pa konsistentnost.

Naj vas te besede ne prestrašijo. Gre zgolj za to, da je za osvojitev nove navade oz. rutine potreben čas, držati se je treba začrtane strategije in postopoma višati zahtevnost. Na Jezikovni Akademiji zato jezikovni tečaji potekajo enkrat tedensko. Lahko se vpišete za en mesec, tri ali šest, pomembno je le, da ste dosledni.

Tu lahko vidimo interes za fitnes v letu 2018.

Vidite? Začetek je obetaven, potem pa veselje kaj hitro uplahne. Gre za klasičen primer pomanjkanja volje in konsistentnosti.

Se boste naučili novega jezika? Poiščite svoj jezikovni tečaj!

Pa vendar ni vse tako črno pri osvajanju novih ciljev. Skoraj bi namreč pozabili na zelo pomemben in lahko bi rekli celo ključen faktor tega postopka. Nagrajevanje.

Naučite možgane, naj nova znanja in navade povezujejo z nagrado, tako se boste novih izzivov vedno znova razveselili. Pazite le, da se nova dobra navada ne sprevrže v škodljivo razvado.

“Ali ste vedeli, da pri jezikovnih tečajih uporabljamo spletno učilnico, kjer lahko z reševanjem nalog zbirate značke in nagrade?”

Osredotočenost na (en) cilj.

Preden ves hladilnik oblepimo z listki novoletnih zaobljub, se najprej vprašajmo, koliko časa smo jim pripravljeni nameniti. Upoštevamo lahko seveda tudi to, da se nam ob izločitvi slabe razvade sprosti čas za dobro. Ljudje imamo namreč to navado, da si na pleča velikokrat naložimo več kot smo zmožni (pre)nesti, kar rado privede do nejevolje in posledično neuspeha. Odločite se raje za en cilj in se osredotočite nanj.

Če pa s seznama novoletnih zaobljub zares ne morete črtati ničesar, predlagamo uporabo Mikro in Makro ciljev.

Makro cilj predstavlja našo glavno, najpomembnejšo zaobljubo, ki ji bomo posvetili največ pozornosti. Na primer:

– Obljubljam, da bom letos pri tečaju nemščine napredoval za dve stopnji.
– Obljubljam, da bom opravil izpit za avtomobil.
– itd.

Mikro cilji pa so manjše obljube, kot na primer:

– Obljubljam, da bom jedel / jedla več zelenjave in sadja.
– Obljubljam, da bom več telovadil / telovadila.
– Obljubljam, da bom manj pred televizijo.
– itd.

Mikro in makro cilji gredo lepo z roko v roki. V praksi je videti to nekako takole, da si na poti na jezikovni tečaj privoščite jabolko namesto pice.

Pssst, po tečaju si zaslužite nagrado, se spomnite? 😊

Podporniki.

Nikakor ne namigujemo, da morate sprožiti novo gibanje in rekrutirati isto misleče, ne namigujemo pa tudi, da tega ne storite. Vsekakor boste svojim ciljem lažje sledili, če boste obkroženi z ljudmi, ki vas bodo pri tem podpirali. Pa naj gre za družino, prijatelje ali znance.

Zaupajte jim svoje zaobljube in jih prosite za podporo. Skoraj zagotovo se bo med njimi našel nekdo, ki bo z veseljem z vami zagrizel v solato, se udeležil pohoda v planine, obiskoval jezikovni tečaj, prodal televizijo ali pa začel trenirati za maraton.

Če pa med znanci dejansko ne najdete sorodne zaobljube, predlagamo, da se udeležite kakšnih skupinskih aktivnostih. Na primer, če želite shujšati, se lahko vpišete na aerobiko ali kakšno drugo obliko telovadbe, ki poteka v skupinah. Prav tako v skupinah potekajo jezikovni tečaji in druge izobraževalne dejavnosti, šivilski, zeliščarski, kulturni in šahovki krožki, itd.

Na Jezikovni Akademiji vam podarimo 40 € popusta ob prijavi s prijateljem ali družinskim članom!

Naročite darilni bon za vaše najbližje!

Ne bodite prestrogi do sebe.

Če se kdaj malce spozabite ali prekršite, si zaradi tega ne belite glave preveč. Motiti se je človeško, pravijo, nihče ni popoln in vsi vemo, da stres škodi. Raje užijte tisti trenutek pregrehe, a si obljubite, da boste naslednjič boljši.

Ne zamudi poučnih in zabavnih prispevkov na našem blogu!

Individualni jezikovni tečaji kar 20% CENEJE !

2